10/12 Så är vi inne i December månad, årets sista dagar är räknade.....spännande med ett helt nytt år framför sig, undrar vad det har att bjuda på? Hoppas på många spännande upplevelser och framgångar med hundarna!

Av 2007 års valpkull så behöll vi en ljuvlig tik med en riktigt bra konstruktion och en härlig framåtanda, lika pigg och glad som sina syskon! Hon heter Lanjelins Crasch Boom Bang och ska bo hos sin fodervärd Ki Olsson m. fam i Strömsund 3 mil från oss. En supertrevlig familj som vi är helt övertygade om att de kommer att ta mkt väl hand om lilla "Roxy". Det känns toppen att veta att "Roxy" kommer att få jobba inom lydnad, bruks och kanske då agility i och med att Ki sitter som huvudansvarig i agilitysektionen Strömsunds BK. Utställningsbiten kommer vi själva att ta hand om, så förhoppningsvis kommer hon att visas upp inom snar framtid på någon valputställning. Kort på "Roxy"" kommer senare. (Har fortfarande ingen Kamera, så trist att inte ha kunnat fotat valparna alls nästan.....men om ett tag kommer bilder här på hemsidan som vi fått av valpköpare & andra besökare som varit och hälsat på......bättre sent än aldrig)

En hane vid namn Lanjelins Heavy Traffic var också nära att få stanna kvar. En hane med nästintill perfekt konstruktion som hade ALLT....hur gör man då man känner att man egentligen inte bör ha fler hundar om man som vi ska hinna träna seriöst och tävla aktivt med dom, men sitter här med en egenuppfödd hund som bara är så fin?!

Ja, Suck..... men efter mycket funderande hit och dit så togs beslutet ändock (men med mkt sorg i hjärtat...) att vi skulle släppa honom till en lugn och fin familj i Brunflo som var intresserade av lydnad, agility osv + att de också är en toppenfamilj som kommer att ge "Lukas" en fin uppväxt och där han säkerligen kommer att bli ompysslad och älskad & förhoppningsvis kommer att synas ute på diverse tävlingar. Vi hoppas att han fortsätter att utvecklas lika bra under sin kommande uppväxt så att han en vacker dag står där som den stjärna han i dagsläget är!

Vår andre vackre hane, Lanjelins Catch The Moon (kallad "Aslan" efter filmen Narnia) reste i dag med sina nya ägare till Skellefteå. Även han en riktigt bra hane som vi också hade kunnat tänka oss att ha kvar här hemma. En riktig goseplutt som bara har vart så otroligt kärvänlig och go. Men han kommer att få det jättebra hos sina nya ägare som säkerligen kommer att älska honom lika mycket som vi har gjort och fortfarande gör......

Lanjelins Kiss The Rain, valpkullens söta lilla busfrö flyttar till sina nya ägare i morgon. Hon blir kvar i vår lilla by Hammerdal, så henne får vi nog snusa på lite då och då. :) Hon kommer nog att stormtrivas hos sina nya ägare som också är väldigt, väldigt snälla människor. De har dessutom ett jättestort hus och en stor gård för hundarna att springa omkring på. Härligt!

Lanjelins Rhytm Of Life
(kallad "Easy") har redan flyttat till Östersund med sin husse. Och inte nog med det, charmiga Easy har en alldeles egen dagmamma när Johan är och kockar på sitt jobb, nämligen hans mamma Susanne, inte dåligt och ett otroligt bra ansvar av Johan att se till att hans valp inte behöver vara själv hemma. Super-Susanne vill vi kalla henne! :)

Vi är i alla fall såå nöjda med ALLA våra valpköpare! Det känns verkligen som om vi återigen har lyckats hitta de allra bästa hemmen åt "våra" valpar. Vi önskar Er alla varmt Lycka till med era nya familjemedlemmar!

Bruno missnöjd med poängen & räcker ut tungan åt domaren under ett lydnadsprov (skojar bara!)


I helgen skulle vår egen stjärna här hemma, Lanjelins Mercurius, * allas Bruno * tävla i lydnad. Hur det skulle ha gått står skrivet i stjärnorna.....
Andra saker kom emellan så tyvärr fick vi vackert avstå vår efterlängtade tävling. En tävling där vi hade hoppats att han skulle få sitt LP. Men nu blev den då inställd för våran del och det är bara att satsa på 2008 års tävlingar i stället.

På återseende!
 
22/11 Så är valparna snart 7 veckor! Inte klokt vad tiden går! Dåligt med valpuppdateringar har det blivit....tyvär så är kameran trasig så därför har vi inte alls fotograferat i samma utsträckning som vi brukar. Men tur att systerdottern Sara ställer upp och lånar ut sin kamera då och då!

En av pojkarna tränas att stå fint


Valparna har nu gått i från att vara söta små änglar till att bli små busiga pirayor istället med tänder som synålar! :) Men trots det så är dom det underbaraste som finns och när de väl har lekt ifrån sig och John Blund börjar infinna sig så kan de faktiskt återgå till att bli små älskvärda änglar igen som bara är för goa att kela med.....

Nalle och valp lika mjuka och goa


Är supernöjd med valparnas sätt att vara. Här är det minsann ingen som är rädd och feg av sig....ALLT ska undersökas och skrammel och ljud, vad är det?! Det måste ju också undersökas för det kan ju vara nåt roligt! Det är härligt att se att fast de är så små så leker livet för dom och ingenting i denna stora värld tycks vara skrämmande för dom.

Förutom en sund mentalitet så är vi jättenöjda över deras exteriör och sist men inte minst så tror vi att dessa valpar kommer att bli såå roliga att jobba med, för de har en sån fart och glädje och nyfikenhet i allt de tar sig för och det vore ju konstigt om det inte skulle bli arbetsvilliga goldens av dom då man ser till föräldrarna och det som de har lämnat och även bakåt i valparnas släkt.

Gott, gott att tugga på!

SE FLER VALP-BILDER HÄR


Bruno tävlade lydnad för ett par veckor sedan. Han fick max-poäng på det han utförde, men, tyvärr så blev han lite osäker när det var 15 sek kvar på den gemensamma platsliggningen så där förlorade vi rakt av 30 poäng.......samt att han inte lade sig under momentet läggande under gång......så det blev ett 2:a pris, men frånsett dessa 2 missar så kan man inte annat än vara nöjd med grabbens prestation, och att vi nollade läggandet är bara ett missförstånd oss emellan i och med att matte måste lära sig att försöka vara lite tydligare även på tävling....Bruno uppfattar nog inte vad matte säger då kommandot nästintill uteblir....ja, så kan det bli då tävlingsnerverna sätts i dallring! :)

Åsa & en glad Bruno under pågående tävling, momentet Fritt följ


En utställning har vi också hunnit med. Bruno fick en slät 1:a i ukl. Men det var endast totalt 4 hundar som fick CK av alla hanar, lite snålt av domaren då det faktiskt var många fler som var värda CK. Men det är inget att deppa över, det är ju domaren som bestämmer och inget vi utställare kan ändra på.

Måste tillägga att Bruno fullkomligt ÄLSKAR sina småsyskon! Han leker och pysslar om dom lika mycket som valparnas mor. Helt otroligt att en ung hane kan vara så tillgiven och tålmodig med ett gäng småglin klängandes i bakhasorna. Men nädå, han ligger ofta ner och pussar dom så fint på nosen och lägger sitt huvud beskyddande över deras och de viftar glatt på sina små svansar! Snacka om känslor, hundar emellan! :) Man blir riktigt rörd av att se hur mycket de tycker om varandra......

Eftersom det snart är jul så avslutas uppdateringen med en välkänd mening: Till Er alla från Oss alla en riktigt trevlig helg! :)
Söt som socker...
4 / 11
Oj, vad tiden går fort! Valparna har redan hunnit bli 4 veckor och de är så välmående och fina! De utvecklas för varje dag som går. Fortfarande är dom vääldigt snälla. De sover, äter, är vakna en stund så man kan gosa med dom men sedan kommer John Blund  ganska fort och vaggar dom till sömns....igen. De är så ljuvligt fina! Kan sitta hur länge som helst och bara titta på dessa knubbiga dunbollar, oavsett om dom är vakna eller sover.
 
Mamma "Wilma" mår som en prinsessa! Hon sköter sina små och pysslar om dom på bästa tänkbara sätt, men kan nu  gå ifrån en längre tid och må gott för sig själv också. Hon och hennes mamma "Saga" (som är nyopererad) brukar få följa med på ett par kortare skogspromenader i lugn takt när valparna sover och det syns att de njuter båda två av att strosa runt i sin egen takt i våra fina skogar häromkring. 
 
Valparna tillfälligt förvisad till vardagsrummet då
större valp-låda ställs iordning.....de var såå ledsna!

 

Livet leker!

 SE MERA BILDER HÄR

 

Bruno är nu anmäld till en SSRK-utställning samt ytterligare en lydnadstävling i november. Hoppas att han får sitt 3:dje raka 1:a pris så att han kan få sitt lydnadsprovsdiplom. Får väl se om vi siktar mot elit-klassen sen.......han är i alla fall otroligt pigg på att jobba och han ska i alla fall få träna på momenten i de högre klasserna så får vi väl se om han fixar dom så pass bra att det är värt att anmäla honom. Det brukar ju klia i "träningsfingrarna"! Det är fantastiskt kul att träna hundar och verkligen få dom att förstå vad man vill, en utmaning och ett stort intresse! 
 
Flurig Bruno har tränat lydnad med matte
22/10
Ja, kära ni! Nu var det lääängesen det blev uppdaterat här, men webban har varit bortrest och därmed har uppdateringarna fått vänta. Men såå mycket har hänt här på Lanjelins och det mesta är faktiskt bara roliga och fantastiska saker!

Men vi tar det i ordningsföljd, sakta men säkert, så som saker och ting har hänt....är ni med? :)

Lanjelins Mercurius (Bruno) var som sagt anmäld till MH och hans mentalbeskrivning gick jättebra! Han skötte sig ungefär såsom förväntat och han visade ingen större rädsla för något. Jätteskönt att se att han inte hade någon större kvarstående rädsla för otäckheterna som han blev utsatta för. Spökena blev han tex så glad i när han väl fick tillåtelse av provansvarig att gå fram till dom, det är Bruno det! Alltid så go och glad och positiv till allt!

Så till något mindre roligt.....som ni vet så insjuknade Saga i livmoderinflammation & akut blodförgiftning i somras. Den gången behandlades hon med antibiotikakur x 2 och hon blev faktiskt bra, men det varade tydligen inte så länge......förmodligen har hon under en längre tid även efter sin behandling inte varit riktigt pigg, det förstår man så här efteråt......
Efter avklarad behandling så har hon deltagit på 2 lydnadsprov som måste kunna betecknas som hennes livs sämsta nästan......ingen ork, ingen gnista, ingen koncentration, helt enkelt inte den Saga man är van att se......kan acceptera att moment misslyckas, men det jag vill se hos mina hundar är fart och glädje och iver till att utföra saker och ting, då spelar det faktiskt ingen större roll att man nollar en del moment på tävling, man kan vara supernöjd ändå (ni som tävlar förstår säkert hur jag menar....) I alla fall, efter den sista tävlingen, så började misstankarna om att nåt måste vara fel! Mycket riktigt....4 dagar senare blev det akut färd in till Östersunds djursjukhus där det återigen konstaterades livmoderinflammation och denna gång var den så ful så den var tvungen att opereras bort! SKÖNT!! Nu ska hon bara få vila och hämta igen sig och sen ska vi sakta men säkert bygga upp hennes kondition, både fysiskt och psykiskt och så ska vi göra ett nytt försök till vårvintern att få till det där efterlängtade Lydnadschampionatet! Kanske är det den gamla Saga som tittar fram då igen!

Dagen efter att Saga blev opererad så födde Wilma sina valpar!! I valplådan ligger nu 2 veckor senare 3 söta tjejer med färg och 2 präktiga ljusa pojkar! Wilma är en fantastisk mamma och hon är precis lika duktig med dessa små som hon var med sin första kull. Man kan säga som så att hon är född till att bli mamma, en supermorsa helt enkelt! Och sånt bör förstås avspegla sig längre fram i hennes valpars sätt att vara, som får den bästa tänkbara start här i livet. De är såå fina! Och så snälla! Helt underbara!

Mjuka, goa valpmagar!Sedan återigen till "ungpojken" Lanjelins Mercurius (Bruno). Han debuterade på lydnadsprov i helgen! Och vilken debut!! Summerar det så här:

1:a pris!! Jippi!!
Klassvinst av hela 14 ekipage!! Tjooohooo!!
Poäng: 193!! Yes!!
Utsedd till domarens favorit!! Wow!! Häftigt!! (fick en rosett där detta stod! Extra kul, ha, ha!)

Han var superduktig helt enkelt!

Dagen efter deltog han på sin 2:a lydnadstävling 10 mil hemifrån. Var lite orolig att han skulle vara lite trött efter gårdagens tävling då det blev en vääldigt lång dag med många nya intryck för honom. Men han skötte sig fint! Ytterligare ett 1:a pris och en 2:a placering i sin klass! Dock så nollade vi läggande under gång, men det var mattes fel då kommandot var alldeles för försynt tyst....Bruno var på väg att lägga sig omgående, men tvekade i sista stund, men han fick ändå trots nollan ihop 169 poäng, vilket ju inte är fy skam, så vi är förstås hur glada och nöjda som helst ändå! :) Nu ska han amälas till en ny tävling inom kort, så kanske han kan få sitt välförtjänta lydnadsprovsdiplom innan jul.
RESULTAT-sidan är uppdaterad

En lång uppdatering blev det och avslutet på denna blir att TACKA alla så hjärtligt varmt som har grattulerat till allt roligt som har hänt! TACK SÅ JÄTTEMYCKET!! Kan man annat än bli ännu gladare! :)

Ömhet!

 

12/9 Till helgen blir det både MH och lydnadsprov, fullt upp med andra ord, men ruggigt spännande... och himla roligt....en riktigt bra kombination!

Saga är överlycklig över att hon äntligen har fått börja träna på riktigt och vistas i skogen igen. Hon är pigg och glad och hur frisk som helst, med andra ord så är hon sitt alldeles vanliga jag igen, skönt!

Det sista momentet i lydnadsklass I är nu intränat på Bruno.....tror vi tränat ställande under gång sammanlagt ca 1 timme (fördelat på flera tillfällen) och han kan det riktigt bra! Ska nu bara finslipa varje moment så att det blir så bra det bara kan och sen ska han få göra debut på lydnadsprov i Oktober.
Han älskar verkligen att det händer nåt och med honom kan man inte ha tråkigt helt enkelt, det är omöjligt!

Bruno 17 månader

 

Brunos kullbror Isac har varit på inoff. SSRK utställning där slutresultatet blev BIM! Grattis Lotta & Isac m. fam. Ni är så duktiga! Lycka till på kommande utställningar / aktiviteteter.

På valpfronten så visar Wilma alla tecken på att hon är dräktig. Om 3 ½ vecka så beräknas hennes små att födas. Wilma själv föddes den 6 oktober och det är inte omöjligt att hennes valpar också ser dagens ljus just den 6 oktober....vi får väl se! :)

4/9 Låång uppdatering...blir lätt så då det är långt mellan gångerna...
 
Som vanligt så har det hänt en hel del här hemma....fast inte speciellt roliga saker direkt.....b.l.a så blev Saga riktigt akut dålig för ett tag sen. Det bar iväg till jourhavande djursjukhus (typiskt nog på en helg, hade dock "tur" att det var Ö-sund som hade jour just den helgen och inte S-svall, behövde bara åka 7 mil enkel resa istället för 20 mil enkel resa.....) och som misstänkt så hade hon livmoderinflammation, men, som om inte det var nog så hade hon dessutom drabbats av en akut blodförgiftning!
Det enda dom kunde göra i det läget var att dundra i henne antibiotika och försöka häva blodförgiftningen......vilket dom inte kunde garantera.....hon var så dålig att dom inte var säker på att hon skulle överleva natten. Dock så blev hon som tur var snabbt bättre och hon klarade sig även undan operation, det räckte (än så länge) med en lång behandling av antibiotika. Nu mår hon ännu bättre, men har tappat mkt av sin ork då hon har fått tagit det lugnt med träning och promenader. Fast träningen har vi nu satt igång med lite försiktigt. Hoppas hon kommer tillbaka i sin forna form så småningom. Är i alla fall såå glad över att hon fortfarande finns kvar i livet! Det är det viktigaste, och att hon själv älskar livet! 
 
Bruno var anmäld till ett MH i helgen. I och med detta så missades en hel del andra aktiviteter som  Open show och lydnadsprov....men MH:t blev tyvär inställt och med facit i hand så hade hundarna kunnat vara med på nån av de andra aktiviteterna då det ju inte blev nåt MH, men de var ju inte anmälda till nåt annat än detta, så det var bara att vackert känna sig snopen över att inte få delta på nånting! Så det kan bli.....
 
Bruno är i alla fall en kanonhund att jobba med! Han är så ivrig att lära sig och är verkligen snabb i sitt sätt att jobba! Precis som våra andra hundar så har han ett otroligt fint fritt följ, går glatt som slickad vid benen och med total fokus uppmot sin förare, kvick som bara den vid halter och vändningar, ändring av tempo osv.  En fröjd att jobba med helt enkelt! :)
 
Bruno busig & klängig under ett träningspass....så glad
att svansen hela tiden "försvinner" pga ivrigt viftande! :)

 
Wilma går snart in i sin 5:e dräktighetsvecka. Hon är precis som vanligt pigg och glad och verkar helt oberörd över att hon kanske väntar en massa smått! Snart bör det dock märkas om så är fallet eller inte.
 
Lägger in några fina bilder som damp ner i e-posten från Jossan som nu flyttat hem till Göteborg, och med sig följde förstås hennes Lanjelins hund "Aston". Tack för fina bilder!
 
Aston ute på fågelskådning!

 

Raggar-Aston!

Ta nu vara på höstens vackra färger och njut av den klara, fräscha luft som börjar infinna sig....utom då det regnar förstås, då är det inte fullt lika mysigt, tung & fuktig luft blir det då....men ute ska man vara ändå! Det finns som tur var kläder för oss människor och hundarna har ju sina tjocka, täta pälsar!
11/8
Vilket underbart väder vi har! Augusti är verkligen sommarens bästa månad! Nästan alltid fint väder och en helt annan / behagligare värme. Myggfritt är det också, vilket ju gör utevistelsen ännu underbarare!
 
För att skriva om de senaste nyheterna vad det gäller hundarna så är nu "Wilma" Lanjelins Embrace Me Amy parad med "Egon" SU(u)CH Reedbank Bonaparte. En kombination som känns riktigt bra på alla sätt och vis. Med tanke på vad båda har lämnat (genom sina tidigare avkommor) inom såväl hälsa, exteriör, mentalitet och arbetslust så tycker vi att det borde bli bra. Det ska bli så spännande! 
Valparna beräknas födas i början av höstmånaden Oktober. Vid intresse av en valp från oss så kika gärna först in på sidan VALPARdär finns bilder på föräldradjuren, samt bilder från "Wilmas" senaste kull. Tel.nr / mailadress till oss finns på första sidan HEM  
 
Har även hunnit med en utställning i helgen som varit. Denna gång bar det av till Svenstaviks SKK-utställning. Hundar som var anmälda var "Bruno" och "Tindra". Trots att Bruno för tillfälligt var lite urfälld, samt att han är lite mager just nu (han äter lite dåligt, speciellt nu då vi har löptikar hemma.....) så gav domaren honom väldigt fin kritik och han fick CK i unghundsklass och blev sedan placerad som R-bästa hane! Han skötte sig exemplariskt både i och utanför ringen, han älskar människor och liv och rörelse runtomkring honom, en riktigt glad gosse är det som ska krypa upp i famn på alla han känner och inte känner! :)
Tindra fick också utmärkt kritik, men fick nöja sig med en slät 1:a denna gång.
RESULTAT-sidan är uppdaterad
 
Lydnadsträningen pågår för fullt och framförallt Bruno gör stora framsteg. Försöker lära in olika moment som ingår i lydnadsklass I och II. Roligt har vi i alla fall och om hundar kunde skratta som vi människor gör så lovar jag att våra hundar gapskrattar hela tiden då vi tränar och det är ju precis så det ska vara när man håller på med hundar och djur i största allmänhet och som är så lätt att glömma i all längtan efter framgång......vi ska ha ROLIGT med våra hundar, och hundarna SKA ha kul när de tränas, resten som kommer är bara en bonus!
 
En skrattande Lanjelins-valp....
1/8 Äntligen en uppdatering här! Har verkligen varit dålig på att uppdatera på sistone......bättring på den fronten ska ske! :)

Det tränas mycket med våra hundar nu, för tillfället så blir det mer lydnad än jakt, men vi hoppas att Anna Sundberg med sina fina labradorer snart känner sig laddade till att börja samträna jakt med oss snart. Saknar den träningen, men det är inte lätt att få till samträningarna när det är sommar och semester och så mycket för alla att göra, tyvär....
Däremot så samtränas det en hel del lydnad med duktiga ekipage från Östersund, den träningen behövs inför kommande lydnadsprov, störningen som samträningen ger och all hjälp med att lägga ut apporter o.s.v är ovärderlig och så mycket roligare att ha någon att träna med! :)
Det tycker nog både två och fyrbenta för vi avslutar nästan alltid träningarna med långa promenader och fika, lite tid tar det förstås, men det är det värt.

Saga tävlades i elit-lydnad i Vilhelmina för ett tag sen. Se RESULTAT.
Tack så jättemycket Ulf (Vilhelminas BK duktiga fotograf) för bilder på mig och Saga!Momentet vittringsprov under pågående tävling

Till helgen åker vi kanske på SKK-utställning här i Jämtland, får se hur hundarna ser ut då dom är färdigtrimmade, om dom duger att ta med. Bruno är lite i fällning, synd, då han har haft så fin päls nu på sistone....

Wilma löper igen (det förra löpet avtog efter bara ett par dagar......), så det blir nog förmodligen parning då till helgen också. Vi får väl se hur det tar sig. Mer information om den ev valpkullen kommer längre fram.
Vi fick trevligt besök av en tjej som heter Hanna och hennes fine goldenkille Douglas från Linköping, som har sin stuga här i våra trakter. Vi tränade lite lydnad tillsammans en varm dag och körde lite jakt-träning. Hundarna var nog kanske lite trötta på slutet, de hade ju både tränat lydnad och varit med varann en stund på gården innan också, men de jobbade på tappert ändå, tycker jag. Varma tankar går till Hanna m. fam som fick säga hej då till deras äldsta goldentik på 13 år......hon hade varit lite småhängig och blev mkt sämre här uppe under semestern och skulle aldrig ha orkat den långa resan hem.......så hon fick somna in här i vårt vackra Jämtland. Trist att förlora en kär vän, men tänk så många fina minnen man kan plocka fram som gör att man faktiskt ändå kan le och vara glad åt dom år man ändå fick med sin käre kompis. Och tur att Hanna har sin Douglas kvar att slösa sin kärlek på!
Kanske ses vi nästa sommar igen och då får vi se till att hinna göra träningen riktigt seriös och kanske se till att få lite mera tid till den också och avsluta med att hitta på nåt trevligt för dom tvåbenta efteråt! :)

Ha en fortsatt trevlig sommar allihopa som besöker vår hemsida!!
25/6 Lite har skrivits på hemsidan den sista tiden, men det betyder inte att ingenting alls händer, utan det blir bara så att vi inte sitter så mycket framför datorn, utan istället är  ute hela dagarna och mår gott i dessa sommartider! Hundarna skulle kanske behöva lite svalare väder för att må så där riktigt gott, men vi svalkar dom genom att låta dom bada och ha skoj i vattnet, det är nog bland det bästa dom vet!
 
Vi har tränat en hel del lydnad, framförallt med Bruno & Saga. Träningen går bra och hundarna älskar verkligen att få jobba, det är härligt att samarbeta med våra glada hundar! Troligtvis så kommer vi att anmäla Bruno till sin första lydnadstävling nån gång under September, lika bra att sätta upp ett datum så att man verkligen tränar målmedvetet och inte bara tränar på sånt som han redan kan.
 
Sagas lydnadschampionat är inte avklarat, men i våra ögon är hon faktiskt redan en champion.......hon är så duktig och gör nästan jämt allting rätt med fart och glädje då vi tränar, på tävling så är hon faktiskt också jätteduktig och utför momenten med fart och glädje, men alltid, alltid ska det vara något moment som nollas och det är dessutom olika moment som nollas varje gång vi tävlar.......men vi hoppas och tror att den sista 1:an kommer att trilla dit bara hon försöker jobba lite lugnare och tänker efter innan hon handlar. Mycket av allt strul beror nog på att matte blir lite pirrig och inte är lika tydlig med sina kommandon och då kan Saga göra lite som hon själv tycker, tex hämta den mittersta apporten istället för den till vänster, allt går liksom så fort då Saga jobbar så man hinner oftast inte hejda henne :). Man kan säga som så att hon vill för mycket och då kan det lätt som en plätt bli sådana fel som med apporten.....fastän hon egentligen utför momentet och verkligen visar att - Yes, jag vill hämta en apport.....det är bara det att om hon bara lugnade ner sig lite och verkligen tittade efter vilken apport det är som hon är anvisad att hämta så skulle championatet kunnat vara hembärgat för länge sen, och återigen så funkar ju allt som på räls då vi tränar.....suck.....är väl det man kan säga kanske?! Men säkert många som känner igen sig..... 
Sist vi tävlade så filmade Roland oss på tävling, kanske lägger vi ut en filmsnutt här på hemsidan, vi får se om det går, är det för krångligt så får det vara. :)
 
3 lydnadsprov har vi i alla fall varit på och vi har gått till pris på 2 av dessa tävlingar. Läs mera under RESULTAT
Sist men inte minst så har äntligen Wilma börjat löpa! Så snart bär det iväg på kärleksresa med henne och förhoppningsvis så föds det ett gäng pigga, glada goldenvalpar hos Kennel Lanjelins i slutet av Augusti!
 
Avslutar med några bilder på vår Bruno när han var en liten parvel för 1 år sedan! :)
 
Bruno för 1 år sedan......inte konstigt att han fått smeknamnet "Jordekorren".....här en galen sådan :))

 

Här en liten Bruno som fortfarande älskar jorden han går och står på!

 

De gånger han inte var en "jordekorre" fick han förstås komma upp i
sängen och mysa, något han också gillade och fortfarande gillar!

28/5  Torsdagen den 24 Maj kl. 23:30 på kvällen blev vi tvungna att säga hej då till vår fina, fina "Frida"........hon hade varit halvrisig i 2 veckor och sista veckan togs en massa prover på henne som vi sent på Torsdag kväll fick besked om. Det visade sig att hon hade en inre blödning i buken, förmodligen från mjälten, som gjorde att hon hade stor blodförlust som samlade sig i buken, därav hennes kraftigt ökade bukomfång. Blovärdet var väldigt dåligt.....Frida blev snabbt alltmer trött och orkeslös, i det läget så gör man allt för att värna om sin hund och trots att allt blev så snabbt bestämt och att det är fruktansvärt sorgligt att  tvingas ta farväl av en älskad familjemedlem,  så känns det så skönt att hon nu blivit befriad från sitt lidande, för det var inte längre den Frida vi kände igen.  Allt gick så lugnt och fint tillväga, mycket tack vare vår otroligt duktiga veterinär med hjärtat på rätt ställe för såväl människor som djur.
 
Frida fattas oss och hon var inte "bara" en hund för oss, hon var en hund med stor personlighet och som vi alltid kommer att minnas med  glädje och värme och hon kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan......
 

Sov Gott vår fina, fina prinsessa och tack för allt!

En liten Frida när vi nyss hämtat hem henne för nästan precis 13 år sedan.......

12/5  Tänk att vi redan har kommit in i Maj månad, tiden går fort och det gäller att ta till vara varje dag som om den vore den sista, för våren och sommaren är ju de årstider som swischar förbi som allra fortast....känns det som....
 
Vi var iväg och röntgade Bruno i slutet av april och nu i veckan fick vi det glädjande svaret: A - höfter och armbågar UA!! Vi är så glada för vår pojke! Jakt-träningen pågår med honom och vi måste säga att han är en ren naturbegåvning, det är inte mycket som vi behöver träna på, allt bara faller på sin plats. Självklart så är det saker som vi måste lära honom så småningom om vi skulle lyckas få ett 1:a pris i Nkl och vill starta honom i öppenklass sedan, men nu siktar vi in oss på Nkl och där krävs det inte så väldigt mycket av föraren, utan hunden jobbar på med de relativt enkla övningar som är i den klassen. Roligt så det förslår har vi i alla fall och samträningen med Anna och hennes labbar ska vi fortsätta med under hela säsongen.
 
Förra helgen hade vi en jakt-träningsdag här i Hammerdal med Kennel Artmasters där vi avrundade  dagen med en god middag hemma hos oss. En väldigt lyckad dag och så härligt att se att 9 hundar kunde samsas så bra. En mysig dag som vi är helnöjda med! 
 
Några hundar som vi lyckades få med på bild samtidigt under vår jakt-träningsdag......
 
Vår sprudlande glada Tindra som alltid ska vara i centrum och på bordet sätter man det bästa man har ju!
 
Kramgoa Tindra och hennes cocker kompis Cia vill båda ha Towe för sig själva....
 
Nu väntar vi bara på att "Wilma" ska börja löpa. Det ska bli roligt att få ha sommarvalpar denna gång, så mycket mysigare för de små, lättare att "aktivera" dom och att de får känna sköna, varma solstrålar på deras runda  magar! Mer information om valpkullen kommer inom kort.
17 / 4  Nu är våren här på allvar. Snön är snart ett minne blott och ersätts i stället av lera och annan härlig smuts som hundarna glatt drar in i huset.....nåja, härligt är det ändå att riktigt kunna lukten av våren och att studera både växter och olika sorters djur som vaknar till liv efter en lång vintervila. Mycket är det som ska göras så här på vårkanten då man har hus, det vi mest ser fram emot är nog att kratta gården! Goldenpojken Bruno heter nog inte Bruno för ingenting......han är då verkligen som en jordekorre! Han har grävt hur mycket gropar som helst i vår trädgård och roat sig med att masakera lite buskar och annat smått och gott, så en fin & blomstrande trädgård hemma hos oss är nog numera bara att inse att även det, liksom vintern, snart är ett minne blott....... 
 
Tindra & Bruno i väntan på sin tur under jakt-träning


I helgen var vi och ögonlyste Bruno och hans mor Wilma, båda utan anmärkning (2 kullsyskon till Bruno ögonlystes också, även de utan anmärkning). 
 Bruno träffade Anna Sundbergs glade labbekille "Gusten", som vi kommer att samköra jaktträning med nu en tid framöver. De är i ungefär samma ålder och de fann varandra direkt! Härligt att se att 2 hanar i "slyngelåldern" som aldrig träffat varandra tidigare bara hittar varandra så där direkt, utan en massa gruff. Anna och Gustens mamma "Indra"  har vi tränat med förut och vi fungerar bra ihop på träningarna, så nu ser vi fram emot en rolig tränings-säsong som ska leda till att våra hundar kommer att somna lyckliga och utmattade efter våra träningspass, för lyckan för våra hundar är väl bla att de får leva sitt liv som de  jakthundar de är och lyckan för oss människor är väl att få uppleva och se med egna ögon hur lyckliga hundarna verkligen är när de får jobba och löser sina uppgifter i skogen med glädje och ett starkt intresse!
 
Vi kommer även att samträna  med Towe och hennes fina cocker spaniels och närmast ser vi fram emot jakt-träningsdagen som vi kommer att ha snart med en välfylld pick nick korg med god mat & dryck att avnjuta på träningsplatsen, och så blir det förstås en fortsatt kväll med  lite god mat och dryck här hemma hos oss sedan hundarna jobbat klart, vi har ju både championat och den ena framgången efter den andra att fira som både Towes & Ubbes hundar samt våra hundar har lyckats kammat hem. 
25/3 Vilket underbart väder vi har haft här i Hammerdal på sistone! Vit nysnö som fullkomligt gnistrar som "silver" och solen som värmer både kropp och själ, så skönt! Vi tillbringar förstås extra mycket tid ute i naturen nu då vädret är på topp, det blir ofta medhavd matsäck vid en sjöstrand där vi fiskar,  grillar och fikar upp oss och hundarna som glatt springer omkring och leker med allt möjligt, både vi och våra fyrbenta njuter i fulla drag av dessa utflykter.
 
  Orörd, vacker natur....så vackert så man blir alldeles salig!
 

 

 

 
  Full fart på våra skogspromenader!
 

 

 
  Hundarna överlyckliga när  husse kommer på skotern......
 

 

 
  Husse slöar och mår gott! :)
 
 
För vår "gammel-tant" Frida är livet kanske inte fullt lika roligt, hon ska fortfarande hållas i stillhet, men operationen verkar vara lyckad för hon stöder så fint på benet och såret har läkt, så snart kan vi nog börja gå lite mera med henne så hon får träna upp sitt ben så att det blir som förr igen. Vi är verkligen glada över att vi beslutade oss för att operera henne, för hon är precis sig lik och så glad och pigg de korta stunder hon får komma ut och skulle nog mer än gärna lägga i väg i full fart om inte vi stoppade henne med kopplet! :)
 
En knappt vaken  Frida nyss hemkommen från Norge efter operationen
 
Annars har det inte hänt så mycket hos oss på tävlingsfronten. Lydnadsträningen har fått vara ett tag nu, då energin för oss tvåbenta inte har funnits på sistone för att kunna prestera  bra träningspass, mycket beroende på att Frida tagit mycket tid, energi och omsorg, både före och efter operationen. Men vi ska nog sätta igång snart igen, så får vi väl se vart det leder, om det blir någon start för våra yngre hundar i år eller inte.....det viktigaste är ju dock att de får göra nåt meningsfullt, sedan är det andra bara ett + i kanten, om de skulle bli så duktiga att de kan startas på prov, vi får väl se som sagt, mycket hänger förstås på om vi förare orkar lägga ner den tid som krävs för att få till moment som sitter som de ska, gör de inte det så har man inget på lydnadsprov att göra, då får man bara vänta tills man anser att hunden är redo, sen är det förstås ingen garanti för att allt går galant för det, det vet vi nog alla som håller på med detta, men man ger ju hunden en ärligare chans att lyckas i alla fall
7/3 Här har det hänt en hel del sen sist vi uppdaterade, ska försöka få med det mesta i ett inte alltför stort stycke.....
 
Börjar väl med nånting roligt, nämligen att vår Lanjelins Summer Passion (Saga) blev korad till SSRK J/H allroundhund!
Cassmick Constancy Celine (Tindra) hamnade på 3:dje plats. Vi är så glada och stolta över våra härliga tjejer! 
 
Vår "grabb" Lanjelins Mercurius (Bruno) har hunnit fylla 1 år och hans mormor Saga har fyllt 9 år och Tindra fyller snart 3 år, alla i månaden Mars. Tänk vad tiden går fort med dessa älskade hundar! Bruno är så full av liv och hittar på så mycket roliga saker för sig själv när han är ute på såväl promenader som när han bara är ute på gården, gillar skarpt hundar som tar egna initiativ.
 
Bruno debuterar på officiell utställning
 
En utställningstripp har vi också hunnit med, denna gång bar det av till Piteå på SSRK utställning. Patrik skulle till fjälls på skotertur så resesällskapet bestod (förutom av Åsa med 2 hundar) av Anneli Wiklander med sin mysige Louie som vi är uppfödare till. Anneli & Louie kom på besök några dagar tidigare så vi hann med många roliga aktiviteter här hemma hos oss innan det bar iväg mot Piteå, en resa på nästan 100 mil fram och tillbaka, visst är det långt men alltid lika kul när man väl kommer iväg. 
 
 
Bruno ställdes officiellt i Juniorklass för första gången där han fick en fin kritik och en 1:a, han skötte sig riktigt bra inne i ringen. Tindra som var anmäld i öppenklass stod 3:a i sin klass med CK och Louie var anmäld i öppenklass och fick en 1:a.
TACK Anneli & Louie för en jättetrevlig resa tillsammans och för allt skoj som vi hann med under era dagar här hemma hos oss, det får vi göra om + lite till!! :))
 
Louie med en stooor lottvinst från utställningen i form av godis! :)
 
Mitt upp i allt roligt så ska det förstås dimpa ner nåt tråkigt också.......vår gammel Frida har under en promenad slitit av korsbandet i sitt vänstra knä bak......efter att har diskuterat med veterinärer och funderat en hel del så ska vi låta Frida bli opererad, hon är ju fortfarande så levnadsglad och pigg så vi vill ge henne en chans att få fortsätta ett tag till, visserligen är hon ju snart 13 år.....men.....väldigt pigg & vital för sin ålder! Och vi skulle inte ha gjort detta om det inte vore för att veterinärerna tycker att det är värt det.  Veterinärerna har dock valt en annan variant av operation som inte kommer att laga hennes korsband utan de går in och försöker "stabilisera" upp det hela istället, det kommer förstås inte att hålla i all evighet, men då hon är i den ålder hon är i så får det hålla så länge det håller och fördelen med denna operation är att konvalecensen inte blir alltför lång och svår för Frida, för det sista vi vill är att plåga henne på hennes ålders höst......så nu är det bara att invänta operationsdagen så ska nog allt ordna sig och bli bra sedan. 
 
RESULTAT- sidan är uppdaterad
 
Vi har en skatt här hemma, det förstod vi redan då denna lilla skatt bara var någon vecka gammal....... för fjärde gången har vår Saga tilldelats priset Jämtland / Härjedalens allroundgolden! Trots sina hela 9 år så är hon "still going strong"! Att hon återigen får detta pris är inget vi strävar efter.......det bara blir så, tack vare att det är en goldentös som helt enkelt lyckas  bra på de prov & utställningar som vi anmäler henne till. Som Lisa Ekdahl sjunger, om en "Saga för god för att vara sann"...... det är nästan så vi känner! För underbarare hund med ett såå vackert & rent inre, med en enorm arbetsglädje och med ett mycket vackert yttre, det gör att Saga är fulländad för oss! Vi älskar dig så mycket....fina, fina Saga! 
 
Saga vid hennes senaste utställning 
 
Att jobba med våra hundar är bland det roligaste som finns, det går inte att beskriva vilken känsla man har då man lyckas få hunden att utföra något som man kräver / önskar av den, oavsett om det är inom lydnad, jakt, viltspår eller agility, det är ett helt fantastiskt samspel egentligen som råder mellan djur & människa, önskar att alla fick (och ville) känna på den känslan........ Att ha hund kan faktiskt vara så mycket mer än att "bara", just det.....ha hund. Alla har vi hundar av olika anledningar och ingen anledning är förstås mer rätt eller fel än någon annan, så länge man bara är snäll med sina djur & ger dom den omvårdnad de är så väl förtjänta av! Vi har alla också olika mål med våra fyrbenta vänner, men i grund och botten så hoppas vi att man inte glömmer bort den fina vän man faktiskt har i sin hund, inga tävlingar/prov /utställningar kan mätas med den känsla man har när man aktivt umgås med sina hundar i det vardagliga livet, alltifrån ett träningspass el. en långpromenad i skogen  till myspys i soffan.......för nån gång i sin "hundkarriär" så skaffade man sig ju hund för att man ville ha en fyrbent kompis att umgås och ha roligt med! Så började i alla fall vårt "hund-liv" och har så fortsatt,  i samma anda, trots att vi numera har fler än en hund här hemma.
 
Höll ju alldeles på att glömma bort att nämna att vår Tindra blev placerad på fjärde plats som Jämtland / Härjedalens allroundgolden, också en mycket speciell tös som dock nyss har börjat sin "jobb-karriär" på "riktigt"........hon arbetade sig duktigt fram till ett Lydnadsprovdiplom och förhoppningsvis så ska hon vara tränad för start i klass II till sensommaren. Tack U-B & Bengt för våran charmiga Tindra som verkligen inte är som någon annan hund vi haft i sitt sätt att vara......vi får oss dagligen många skratt tack vare denna hund och även Tindra kan skratta.....hon drar nämligen upp sina mungipor så mycket hon kan och så kniper hon igen sina  ögon medan svansen viftar som bara den, och hon ger sig inte förrän hon får krypa upp i famn och borra in huvudet i halsgropen på oss människor! :)
 
Tindra har sånt stort behov av att vara nära och gosa med ALLA!
 
RESULTAT-sidan är uppdaterad.
 
19/1 Nu har det äntligen blivit en riktigt sagovit vinter här i Jämtland, härligt! Hundarna älskar snön och speciellt de 2 yngsta som blir som yra små kalvar på grönbete :) lyckan formligen lyser ur deras bruna ögon och det gör så gott i en att se deras sprudlande livsglädje!
 
Rangordningen gör sig påmind då det är dags för lunchhöet!


Denna gång får det bli en uppdatering som inte handlar så mycket om just hundar.
Förutom hundar så har hästar en stor plats i framförallt Åsas hjärta och efter flera års uppehåll så är det intresset återigen upptaget sedan ca 1 1/2 år sedan. Är medhjälpare och medryttare till min brors f.d tjejs hästar. 3 hästar är det i stallet som ska skötas om, Colorado, Gatzy & Rasken, (Tinkervallacken Colorado, importerad från Irland är en klar favorit, mysig att sköta och den jag mest gillar att rida tack vare hans trygga sätt, han är dock ingen mes utan kan vara riktigt pigg emellanåt, men han är inte den typen som skenar i väg i första taget!) Varmblodet Gatzy är ett genomsnällt sto och hon är väldigt pigg & framåt på ridturer! Ponnyn Rasken som är den minsta av dessa 3 hästar är det en annan tjej som äger och den hästen är en mycket snäll & gammal häst, hela 31 år, men pigg som en mört! Dock blir den numera inte riden utan lever ett lugnt och stillsamt liv tillsammans med sina häskompisar i hagen. Promenader gillar han förstås att komma ut på och öronen är ständigt riktade framåt med ett högt buret huvud för att insupa allt spännande som händer och sker längs promenaderna :) 
 
 
Colorado i drömmarnas värld.....
 
Rider även för instruktör (Strömsunds Ridklubb)  1 gång i veckan då det är så himla kul att rida i ett lagomt varmt & rymligt ridhus med mjukt & fint underlag och på  flera olika hästar och med en jätteduktig instruktör som verkligen ser till att man inte sover sig igenom ridpasset utan att man verkligen rider och får hästarna att jobba rätt! :) Vilket de ju gör om en själv gör rätt, och precis som det ska vara (eller?) så går det upp och ner för såväl oss ryttare som för hästarna, bättre och sämre dagar har vi ju alla...:)
 
 
 
Åsa & Colorado "tränar lydnad"  :) (som vi säger i hundvärlden)

 

 

 
Många undrar var vår energi kommer i från och hur vi hinner :) men det är faktiskt så att är man tillräckligt intresserad av nåt så är ju allt jobb med "det" bara roligt och man ser till att "det" man brinner för kommer i första hand och allt annat hamnar på andra plats. Och det är bara så att har man fått sysslat med det man tycker allra bäst om och som är skoj så är man såå nöjd sedan och då går resten av bara farten (för det mesta).... sen är det förstås också så att vi skulle naturligtvis inte kunna vara så aktiva och lägga ner så mycket tid på våra djur som vi gör, om det inte vore för att en av oss, (Åsa jobbar natt som undersköterska), alltid finns  hemma dagtid och det bästa av allt, att hon är ledig så pass mycket som man då är när man arbetar just nattetid, så t.o.m jobbet är valt just för att finnas hemma för våra djur, och för att kunna lägga ner så mycket tid som faktiskt krävs då man har skaffat sig ett antal djur, och vill att de ska ha det bra & få leva ett aktivt liv.
 
Avslutar med ett kort (om än suddigt...) på våra förtjusande kaniner Piff & Puff, som vintertid glatt skuttar runt som de vill i nästan hela vår varma källare, de är nämligen helt rumsrena och går på "toalettbricka", jätteduktiga & väldigt bortskämda "ninisar" som är lika omtyckta som våra andra djur :))
 
Piff & Puff som faktiskt är helsyskon, trots att de inte alls är lika till  utseendet!

7/1    Så har vi återigen klivit in i ett nytt, spännande år, ett år som förhopnningsvis kommer att medföra mycket glädje och skratt, för oss och alla snälla människor & djur som finns i vår närhet och självklart alla andra också. 
 2006 var ett bra år som bjöd på många glädjestunder för oss, inte bara vad det gäller tävlingsresultat för Kennel Lanjelins, utan glädjen över att få ha ett så bra liv tillsammans som vi har här hemma med de vi tycker allra bäst om. Då 2005 var ett väldigt jobbigt år pga Patriks akuta insjuknande som gjorde att han fick operera sitt hjärta så förändras synen på saker och ting drastiskt, man får sig helt enkelt en tankeställare om vad som är viktigt här i livet.......man måste nog vara med om något trauma för att inse hur skört livet är och att man ska vara ödmjuk och glädjas åt det man har. 
 
På tävlingsfronten har det varit lugnt, men i övrigt här hemma så aktiveras hundarna som vanligt. Långa, härliga skogspromenader med ryggsäcken packad med go´saker, sånt uppskattar både vi och våra hundar och aldrig är dom så trötta och nöjda som då vi varit ute på en lång upptäcksfärd där vi stannat till ett bra tag på någon mysig plats i skogen och avnjutit den medhavda matsäcken. :) Helt underbart!
 
Saga & Bruno har hittat en pinne som de båda vill ha......

 

"Tiggar-hundar"

 

kanske blir det en grillkorv till oss också!Korv till våra fyrbenta vänner! :)

 

Så här trött & nöjd var "prinsessan"  Saga efter senaste jaktträningen :)

 Just tävlingslydnaden har vi tagit paus ifrån men i vardagslydnaden så "bakas" det förstås in lite mer avancerad lydnad också, snart ska vi dock sätta igång med att träna inför kommande lydnadstävlingar, väntar bara på att hundarna ska löpa ifrån sig. Lite jaktträning har vi hunnit med då vi har haft så otroligt lite snö i våra skogar i vinter och det är ju bara så fantastiskt roligt och framförallt att träna vår gosse "Bruno", han tycker det är jättekul och har ett väldigt effektivt sök där han snabbt och enkelt hittar "viltet" och han springer raka spåret till oss förare med sitt fynd och lämnar fortfarande av fint i hand. Ser fram emot träningen med riktigt vilt under den kommande våren & sommaren, han fick testa de flesta viltslag förra säsongen och det var inga protester alls, det var som om han inte hade gjort annat i hela sitt liv. :)
  "Brunos" mormor Saga är också såå lycklig då hon får jaktträna, kanske ska vi låta henne starta på jaktprov även i år, för det vore ju roligt om hon kan gå lika bra på prov som hon gör hemma i sina egna skogar tillsammans med sitt husfolk..........kanske drar vi ihop ett glatt träningsgäng för de som är intresserade och bor i vår närhet, information kommer i såfall här på hemsidan.
 
Trots att år 2006 hela tiden var ett bra år på många sätt och vis,  så avslutades det med mycket sorg i våra hjärtan.......... två dagar före julafton vandrade fine "Ville-killen" över regnbågens bro. Ville var en oerhört fin golden retriever och enligt Villes familj så blev alla som träffade honom berörda, tack vare hans klokhet och hans fina sätt att vara. Vi skänker många varma tankar och kramar till Maud & Anders m. familj som älskat och tagit så bra hand om denna fina hund, tack vare er så var han världens lyckligaste hund ända in i det sista.......
 
Ville, en hund med ett hjärta av guld....

Copyright © Kennel Lanjelins & Artmaster's Design
Respektera Copyright - låt grafik och bilder vara kvar på hemsidann

| Hem | Presentation | Historia | Våra hundar | Nyheter | Valpar | Resultat | Galleri | Länkar | Gästbok | E-mail