20/12
Tomtens spår i snön.....bor han måntro i ladan där uppe på backen?
 
 
Midvinternattens köld är hård.
Stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandra sin tysta ban,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
 
Tindra funderar och ser sig omkring.....kanske undrar hon om tomten på Kallsnäs verkligen finns....

 

Kanske har tomten nyss varit här! Tindra spårar snabbt av stället.


Så står julen återigen utanför våra dörrar och knackar försiktigt på för att sprida ljus och värme. Så ska det vara i alla fall och vi får hoppas och tro att julen sprider denna värme & glädje till alla  människor och djur!
 
Lanjelins-kaninerna mår förträffligt bra i friheten i källaren där de ofta myser i sin filtbeklädda stock som gör den så mjuk så mjuk att vila i.....hänghakan åker fram också då,
vilket ju gör det än mjukare :)

 
Mat! Hundar vars ögon tindrar mot alla läckerheter som vankas både här och där.....Se upp för alla frestelser som hundar kan ha svårt för att motstå! Choklad t.ex. är något som ofta står framme på borden och ack så lätt hänt att en gotta-sugen hund tar för sig av dessa läckerheter i smyg. Denna upplysning om att vara försiktig med att ge hunden sånt som kan vara skadligt för den är väl rätt så självklar för de allra flesta hundägare, men tycker ändå att den tål att upprepas, då det kan vara väldigt lätt att glömma sånt mitt i allt julfirande och alla kanske vill vara snäll med hunden och wips så har hunden fått i sig både det ena och det andra vilket kan leda till diaree med även till allvarligare tillstånd. 
 Då Viktor Rydberg fick inleda denna uppdatering så avslutar nu Kennel Lanjelins den med att önska ALLA En Riktigt Fridfull Jul!

Då uppdateringen är gjord och man sittande på stolen slänger en blick över axeln, så kan
man inte låta bli att ta ett mys- kort till som får hänga med, på mycket trötta & nöjda hundar
5/12 Så var vi då där! Inne i årets sista månad. Mysiga December! Är man dessutom född på juldagen så är man liksom väldigt bortskämd, sedan man var alldeles nyfödd, med en mycket stämningsfull födelsedag! Det har alltid glittrat och glimmat så fint runt en, i form av vackra julkulor i alla dess färger och levande ljus + att tiden före, under och efter julen oftast medfört en massa varma & gnistrande leenden, vart man än befunnit sig! :) Menar alltså att de flesta människor, just vid juletid,  kostar på sig ett leende (till såväl såna som de känner men även inte känner), vilket förstås är mycket trevligare än att se bistra ansikten omkring sig, det blir man förstås inte så glad av. Men man får förstås inte glömma att  dessa kanske har stor anledning till att inte le och skratta. Det finns ju människor som är svårt sjuka, de som har drabbats av sorg pga olika saker osv.......men kanske vi andra kan försöka ge dessa lite värme och styrka, så att de så småningom orkar le och vara glada igen! Vi ska vara rädda om varandra, inte bara nu under julen, utan "jamt och standut" (som vi Jämtlänningar säger :)
 
Det är så roligt med alla kort som dimper ner från valp-köpare.
Här är det fam. Larssons alldeles egna tomte-nisse "Lukas"
Har hunnit baka lite också! Finns inget som slår hembakt!
 
Ja, det finns faktiskt mkt som kan göra att man glittrar världens "Stimorol-leende". Ett eget exempel är en helt vanlig hundpromenad i vinterlandets "Hammerdals-skog" där hundarna är helt galna av lycka! De springer, hoppar likt en räv i snön, leker tafatt med varandra och när man kallar på dom så springer dom (oftast) glatt rätt in i famn på en och man kan då inte göra annat än att sätta sig på huk och låta dom få krypa in i ens famn och de trycker sina snökalla huvuden mot ens kind. Så sitter vi så en stund och "kramas" och alla vill var och en ha så mkt gos dom bara kan få! Helt otroligt att djur kan visa sådan tillgivenhet! Men jag tror att talesättet - "Man får den hund man förtjänar", stämmer bra, för dessa hundar måste vara världens mest högt älskade hundar! Och jag tror inte det går en dag utan att de får bekräftelse på att de är betydelsefulla i ens liv..... 
Ja, är man inte rik så säg! Rik på sitt sätt, inte i pengar.... men i lycka över att få äga så härliga hundar, som skänker så mycket glädje som de faktiskt gör! 
 
Har inte så mycket nytt att förtälja på hundfronten i övrigt. Men det kommer väl!
Pang bom så är vi inne i ett nytt år igen, där saker händer i rasande fart, så det lär nog inte bli stiljte, det kan jag lova! :) 
 

Avslutar med lite diverse kort.

Saga tycker om att vila sitt huvud på hundarnas egna mjukisdjur.
Kan ju säga att här ligger två mjukisdjur! :)
Äpplet faller inte långt från trädet! Sagas barnbarn Bruno som också gillar mjukisdjur......fast inte att sova på, däremot att snutta på och blunda för att slutligen falla in i djup sömn med nallen kvar i munnen:)

 

Kaninerna här hemma är gamla Sagas ögonstenar, som hon ofta vill titta in
hos och hon "småpratar" med dom som om det vore hennes valpar! :)


 

Inte lätt att fota hundarna som glatt springer än hit och än dit.....

 

Fångad på bild i alla fall....

 

Så här kan det också bli.....

 

Lekfulla vovvar! :)

 

Mycket snö har vi! Hundarna älskar att vistas i skogen,
även om det blir lite jobbigt stundvis att ta sig fram.....
19/11
Årets sista utställning avklarad. Det blev inte så där jättemånga utställningar år 2008, men har i alla fall försökt åkt på de som legat närmast. Det tar ganska mycket kraft & energi att åka på utställning.....först förberedelser genom trimning, badning och kamning av hundarnas pälsar, sedan upp tidigt på morgonen på utställningsdagen, relativt lång resväg (då man ju bor som man bor och.... "nära" till en utställning för oss som bor här är ofta enkel resa 20 mil).....men sen är man på plats och har oftast en jättetrevlig dag där man ser mycket hundar och träffar många hundmänniskor som man känner (och som man inte känner för den delen också). Sedan ska hundarna visas upp snyggt, tillsammans med många, många andra hundar som också visar upp sig från sin bästa sida inför domaren. Sen kan resultaten variera lite från gång till gång. Man kan aldrig förutsäga vilken placering sina egna hundar kommer att få. Men det man med all säkerhet kan säga efter en lång dag på utställning är att man är trött så det förslår när man väl är på väg hemåt och det är en härlig känsla att få packa ur bilen och så småningom få krypa till sängs, förhoppningsvis då nöjd efter dagens resultat! :)

Måste faktiskt säga att helgens resultat känns helt ok, även om det "bara" bidde 1:or på de egna hundarna. Samtliga fick jättefina kritiker. Det enda som inte kändes så bra var att jag visade upp Saga i hennes katastrofalt höga hull! Hon var absolut inte i utställningsform.....tycker att hon bara blir tjockare och tjockare trots att hon får bra motion och inte alls mycket mat samt att hon inte har tränats lika mycket på sista tiden i lydnad där belöningar i form av godis ges. Men en bidragande orsak måste helt enkelt vara den höga åldern + att hon opererat bort livmodern. Man blir inte tjock av luft i alla fall!

"Bruno" under pågående bedömning.

 

 

"Bruno" under pågående bedömning.

Visade även två valpköpares hundar, en på lördag och en på söndag. "Lilly" var på sin andra utställning och hon skötte sig som om hon inte hade gjort annat och tyckte det var jätteskoj att visa upp sig. "Easi" som ställdes på söndagen blev skrämd av ett soptunnelock som en man smällde igen hårt precis där hon stod, strax innan hon skulle in i ringen och jag (som tänker "psykologiskt" :) är helt övertygad att hon hade med sig detta in i ringen, för hon upplevde det lite obehagligt när locket small igen pang bom och ville inte vara i ringen, utan helst ut till sin käre husse som stod utanför.

På lydnadsfronten så går träningen riktigt bra! Vilken glädje vi har, både hundarna och jag när vi tränar! Det är så galet roligt! :) Ska börja länka i hop momenten mer och mer så det blir så som det ska utföras på tävling. Det enda jag inte har nosat på är vittringen och den ska jag verkligen tänka mig för noga, vilket tillvägagångssätt jag ska ha när jag lär in detta. Vill inte att det ska bli onödigt strul på detta moment då det lätt kan uppstå förvirring i hundarnas hjärna om de inte förstår riktigt. Men positiv som man alltid ska vara innan man med facit i hand kan säga att det blev fel, så ska nog detta inte medföra några större bekymmer.

Ha det nu så gott med era hundar och ta väl vara på vintern som faktiskt är en utmärkt tid att träna och förbereda sig inför kommande tävlingar, oavsett i vilket slag. Det kan vara faktiskt vara lydnad, grundläggande "jaktlydnad", enklare apporteringsövningar, agility (som ofta pågår inomhus i ridhus under vintern), utställningsträning och ja, listan kan ju göras hur lång som helst! Man behöver heller inte ha som mål att tävla, att överhuvud taget aktivera sin hund är guld värt, framförallt för hunden. Att man sedan får en mer lyhörd hund är ju absolut ett stort plus för oss som hundägare också!

Kompisar!
9/11
November månad och dagarna går så himla fort! Jag skojar inte när jag skriver att "Snart är våren här"......Tiden nu och fram till jul brukar alltid hasta sig fram. Och sen, efter jul, blir det nytt år och det är egentligen bara Januari som kan vara en lite lång, kall och bister månad, men redan i Februari så brukar solen titta fram och i Mars månad så är vi ju nästan där,  vårvintern, försmaken till den "riktiga" våren! Så håll i er! Tro inte att ni har alltför lång tid på er att göra saker och ting som ni hade tänkt hinna med under den lite mer lugna perioden som många faktiskt känner inför vintern. Varför inte? Jo,"för snart är våren här"! :) Tiden går faktiskt fortare än ni anar! :) Men varje dag är en sällsynt rik dag....som vi nog alla ska försöka ta till vara lite bättre på, så sant så!
 
På hundfronten  tränas det så där lagomt mycket med framförallt Bruno & Tindra. Det är så sjukt roligt att se alla framsteg hundarna gör och hur snabbt dom tar in saker & ting. Men det gäller egentligen bara att "trycka på rätt knappar" hos varje individ så att hunden MED GLÄDJE (för det vill jag ha!) snappar upp det man som förare vill förmedla och lära ut.
Det senaste jag lärde hundarna var att backa (stegförflyttningar) som ingår i momentet "Fritt följ" i klass III. Båda två backar jättefint och det syns att de tycker det är jättekul att nya saker kommer in i träningen. 
 
Det skulle vara så himla roligt om vi kunde se till att vara startklara inför lydnadsklass III innan jul, jag menar inte att vi ska tävla direkt efter jul, (fast man ska ju aldrig säga aldrig...) men det skulle vara skönt att veta att samtliga moment i trean sitter i ryggmärgen hos hundarna. Då kan man ju alltid finslipa lite istället, och det krävs inte alls lika mkt energi då från hundarna & mig själv när träningspassen blir på saker som dom kan. För det gäller verkligen att ha skärpt hjärna när man går ut och tränar hund och ska lära in nya saker. Jag hoppas också att kunna träna in de mesta av momenten i elit klassen, så att vi inte är alldels oförberedda om vi till vårvintern skulle vara uppflyttad till den klassen, vilket jag förstås hoppas och tror att vi kommer att vara om det fortsätter att gå så här bra! För positiv ska man vara, för det mesta i alla fall! :)
 
Grrrr!

 

 

Go´stumpan Tindra!

 

Världens goaste Tindra i knä på matte
Annars så går vi långa skogspromenader varje dag och det är så obeskrivligt skönt att vistas i skog och mark och se hur roligt hundarna har att springa än hit och än dit och att upptäckarglädjen är på topp!  Det är väl bara "Tant Saga" som inte springer fullt lika mkt, hon är för bekväm för att ta sig från stigen och springa över stock och sten, men hon får bra motion ändå, för vi går rejäla turer. Jag är inte lika rädd för att möta björn längre, jag intalar mig själv att de nu har tagit sitt förnuft till fånga och krupit in i sitt vinteride.....törs inte tro nåt annat.....det är ju ändå november månad och de borde sussa nu!
 
Nästa helg bär det av till Wången och SSRK utställning. Ska bli jättekul att få träffa en massa hundmänniskor som man känner. Hoppas bara man hinner mingla runt lite. Ofta har man så fullt upp med sina egna hundar hit och dit och wips så är dagen slut och de man hade hoppats hinna få en liten pratstund med är borta med vinden.
 
Avslutar med att gratulera söta tiken Lanjelins Rhytm Of Life (Easi) och husse Johan Axelsson & handlern, tillika "farmor" / "dagmatte" Susanna Axelsson för deras framfart på J/H kennelklubbs utställning som gick av stapeln i Östersund i helgen. Resultatet blev BIM! Snyggt jobbat!  

 

(Har tyvärr inget nytt kort från utställningen, men lägger in en bild
på henne som liten valp istället så länge. Nog så söt redan då!)

15/10 I söndags for matte & "Bruno" till Sundsvall för att delta på SKK utställning. Anmäld var även Brunos halvsyster Lanjelins Rhytm Of Life "Easi".
Först ut var Bruno som fick en 1:a och som sedan blev placerad Reserv i Ökl. Han fick en toppenfin kritik och skötte sig väldigt bra i ringen.

Bruno under bedömning

 

 

Och här var det gos och kläng i massor i väntan på vår tur.

 

Sedan var det dags för "Easi". Hon fick en 1:a i Junior-klass och vann sin klass med HP! Även här en superfin kritik! GRATTIS husse Johan för ytterligare en fin placering på utställning med denna unga och helhäftiga dam! SE RESULTAT

"Easi" under bedömning

 

"Snygg Easi" i utställningsringen

 

"Easi" i junior klassens bedömning

 

Men vad nu då?! .... Easi kanske skulle vara snygg även som, schäfer kanske? :)


I samband med att vi ändå var i Sundsvall så hade vi stämt träff med Liselotte Hagenmalm som äger Brunos helbror "Isac". Oj, vilket charmtroll han var! Pigg och glad och med en utstrålning som talade om att JAG ÄLSKAR LIVET! Det syns så väl på hundar om de har det bra eller inte och jag kan då absolut säga att även denna hund har det såå bra! Lyckan lyste ur hans ögon och han roade mig verkligen under den promenad vi tog tillsammans. Han var dessutom riktigt snygg, och lydig! TACK Lotta för att du tog dig tid att träffa mig och Bruno! Det är mkt som värmer ens hjärta och detta är en grej, att se hur bra våra valpköpares hundar har det!

Har lite grejer inplanerade framöver. Men det som sker mest nu här hemma är träning inför lydnadsklass III. Både Bruno och Tindra har gjort framsteg i de nya momenten och några moment är redan inlärda och känns ganska väl befästa. Men det är flera moment kvar att lära in, men som jag sagt förut så har vi ingen brådska. Kul har vi alla fall och det är bara så fantastiskt härligt att se hur hundarna tänker och funderar när man lär in nya saker. Helt plötsligt så bara funkar allt och det med en rasande fart!

I bland har jag ställt mig frågan om vad jag skulle ha haft för intressen om jag inte haft hundarna.....men den tanken känns liksom så främmande att över huvud taget tänka! Ett liv utan hundar finns inte i mitt huvud! Att ha, leva med och aktivera sina hundar är en livsstil helt enkelt! En skön sådan som jag aldrig någonsin skulle vilja vara utan!

Avslutar med en bild på Johans hund "Easi". En snygg hund som till vardags verkligen får lov att vara den hund hon vill vara! En hund som älskar att springa i skog och mark, som är helt galen i vatten! Handlar det om vattenpölar så ju gyttjigare desto bättre! :) Hundar måste få vara just hundar och inte några prydnads-saker som ska plockas fram för att visas i rampljuset då och då..... Hellre lyckliga och gyttjiga hundar än sorgsna och prydliga hundar, eller hur?
Tack hela familjen Axelsson för att vi får inblick i Easis härliga liv! :)

Easi efter ett av hennes många gyttjebad! :)

22/9 Härliga hundar! Duktiga hundar! Ja, annat finns inte att säga just nu då det bara har gått helt fantastiskt bra på tävling!
Denna gång var det Saga & Tindra som startades i lydnad. Saga var först ut i elit-klassen och gjorde en glädjesprudlande avslutning på sin lydnadskarriär! Hon var så glad och ja......snacka om lyckorus för både Saga och mig, vi hade så himla roligt tillsammans!

Saga under momentet "Fritt följ språng-marsch"

 

Fina, duktiga Saga med matte

 

Saga under inkallning från "Rutan"

 

Saga med metallapport i munnen

 

Vi fick, trots en nolla där hela 30 poäng flög åt "fanders", ett "nästan 1:a pris" :) (vi var bara ynka 2 poäng i från så jag kallar det ett "nästan 1:a pris istället för ett 2:a pris med maxpoäng). Tänk att det hade bara räckt med typ ett halvt poäng mer på nåt moment så hade hon gjort ett fint avslut med ett välförtjänt 1:a pris. Men det spelar faktiskt inte så stor roll, för glädjen fanns där hela tiden programmet igenom och hon gjorde ett mkt fint arbete. Det var även extra roligt att tävla en sista gång med Saga just i Strömsund och med Lisbeth Bryne som domare....det var där, i Strömsund, allt en gång började, för länge sen.....Det allra första pirriga lydnadsprovet, då med Sagas mamma Frida......domare var då...i Strömsund....ja, festligt nog....Lisbeth Bryne......1:a priset + klassvinst blev då hembärgat och på den vägen är det.

Sen en liten extrabonus som man bara blir hur glad som helst för så utstågs Saga till Domarens favorit!

Så här såg i alla fall Sagas betyg ut:

Sittande i grupp: 10 poäng Platsliggning: 10 poäng
Fritt följ vid sidan: 8.5 poäng Stå, sitt, ligg under marsch: 9.5 poäng
Ink. med ställ & lägg: 8 poäng Rutan: 10 poäng
Apport m. dirigering: 10 poäng Apport metall & hopp över hinder: 8 poäng (slog i hindret lite)
Vittring: 0 poäng (släppte den 3 m ifrån mig....tyvärr) Fjärrdirigering: 6 poäng (fick henne inte att lägga sig av okänd anledning?!)

Ja, nu är den till ända, lydnads-karriären med Saga, men hon avslutade med flaggan i topp och vem vet......man ska aldrig säga aldrig.....kanske gör vi helt oväntat en "come back" ytterligare en "sista" gång, om Saga får ha hälsan & orken kvar. För träna här hemma för skojs skull och för att hålla glädjen till livet i liv för Saga, det ska ju fortsätta förstås!

Inga ord behövs vid en bild som denna.....

 

Tindra startades för första gången i klass II. Denna lilla fröken fräken har förstås grundtränats i tvåans moment, men har fått stå tillbaka lite på sistone i skymundan för framförallt Sagas tävlande, men även lite i skymundan för Bruno. Med tanke på att jag inte har lagt ner så jättemycket tid på just finslipning av momenten så skötte hon sig mycket bra, vilket var roligt! Den enda lite dumma grejen hon gjorde var att hon vid momentet "Hopp över hinder" lade sig på andra sidan hindret istället för att sitta, vilket hon aldrig har gjort under träning.... men annars så skötte hon sig fint och kammade hem 1:a pris och dessutom klassvinst! SE RESULTAT

Tindra under momentet "Fritt följ"

 

 

Tindra har fin kontakt under momentet "Fritt följ"

 

Fint "Fritt följ"

 

 

Bibehållen ögonkontakt hela momentet igenom "Fritt följ", här "Språng marsch".


Ja, nu blir det att göra framöver. Två hundar som ska tränas inför klass III & Elit, för nu blir det att träna in båda klasserna så att inte tid slösas bort. Får ju bara starta en hund i taget vid varje tävling då de ju är i samma klass. Hoppas att snabbt kunna avklara Bruno så han är i Eliten och så får Tindra komma hack i häl! Det skulle vara riktigt roligt och jag hoppas vi inte stöter på så många problem längs vägen dit, men det återstår att se......tiden får utvisa vad det blir av alla planer. Men med positiv attityd och med ett lika positivt tänkande så ska det nog gå vägen att träna även dessa hundar.

Snart går vi in i Oktober månad. Ta nu till vara den här sista tiden innan snön faller. Det är en perfekt "hund-träningsperiod" & allmänt härligt väder för att ge sig ut i skog och mark med våra fyrbenta vänner!

Vacker men giftig!

 

17/9 SU(u)CH SLCH LP II LP I Lanjelins Summer Passion!!!

I samband med påhälsning hos släkt i Vilhelmina så passade vi förstås på att tävla lite lydnad när vi ändå var där.
Saga genomförde sin 3:dje lydnadstävling för i år hos en av mina favortiklubbar (Vilhelmina BK såklart) och tänk att vår "omträning" i samtliga moment, från muntliga kommandon till enbart teckenspråk medförde att hon numera är dubbelchampion!!! Bästa underbara Saga!!! Jag tror hon själv vet vilken underbar vovve hon är! Trots att man börjar märka att kroppen sviker henne ibland, dvs att hon inte är lika vig och smärt i kroppen som hon var förr (då hon hoppade över stock och sten med rasande fart) så är hon ändå så himla glad när hon jobbar, man riktigt ser hur hon tar i för att så snabbt hon kan springa vid moment där lite mera kraft och fart krävs, hela hon strålar av lycka! Hon var så glad när hon nu i helgen genomförde lydnadstävlingen som resulterade i hennes sista 1:a pris som behövdes för att bli SVENSK LYDNADSCHAMPION!!
Älskade, goa, helt fantastiska jycke!! Saknar faktiskt ord, men i bland behövs heller inga ord.....tror alla förstår hur det känns och hur man tänker!

En liten Saga som bara var för bedårande söt som valp!

"Saga" i sitt rätta element, tillsammans med sitt barnbarn "Bruno" när han var en liten valp.


Eventuellt ska Saga få tävla en sista gång på vår hemmaklubb nu i helgen, då hon redan sen längre tid tillbaka är anmäld och anmälningsavgiften är betald. Men då ska vi (åtminstone matte) tävla utan hemska fjärilar i magen över hur det ska gå, det spelar liksom ingen som helst roll! :) Jag lovar att vi ska äntra planen med ren och skär glädje och vi ska tillsammans göra denna tävling till ett fint minne, då det nog kommer att bli Sagas allra, allra sista lydnadstävling......snyft......det är med blandade känslor som hon ska få gå i pension....men hon är såå väl värd att på ålderns höst få leva ett härligt liv som glad pensionär där hon bara ska få beröm, vad hon än gör :) och hon ska riktigt få känna att hon är värd all värme och omtanke som hon naturligtvis redan fått och ska fortsätta att få tills den dag hon bara är en Saga som man kan berätta om......men än så är Saga en riktig Saga som finns i allra högsta grad! En fantastisk Saga som nådde toppen och som helt enkelt är och alltid har varit en underbar kompis i alla väder!

Full fart mot den utlagda apporten!

 

Saga under pågående tävling, momentet "fjärrdirigering"

 

Full fart från "Rutan"...t.o.m konen hänger med :)

 

Saga för 2 år sedan på utställning....en vacker hund med huvudet på skaft!

 

En favorit bland alla bilder på Saga!
En prinsessa framför det pampiga slottet!

 

TACK ALLA snälla människor som på plats, via telefon grattat och skrivit så mycket fint i både gästbok och mail. Om Saga kunde läsa och höra så lovar jag att hon skulle fälla en liten glädjetår över allt fint som sagts och skrivits om henne! SE RESULTAT

9/9
I helgen packade vi bilen och åkte till Aspås för att delta på GRK:s Open Show. En trevlig dag bland lika trevliga kända & okända hundmänniskor där vi hade vädergudarna med oss! Solen värmde så där lagomt och vädret hade verkligen inte kunnat varit bättre!
 
Lanjelins Heavvy Traffic placerade sig 1:a med HP i Junior I (hanar) och slutade sedan som 2:a bästa hanvalp! GRATTIS till "Lukas" & fam. Larsson som äger denna trevliga hane.
 
"Lukas" syster Lanjelins Kiss The Rain ställdes också i Junior I (tikar) och placerade sig 3:a med HP i sin klass och slutade till sist som 3:a bästa tikvalp! GRATTIS till ljuvligt söta "Lilly" & matte Ann-Christin för en jättefin debut i utställningsringen! Ni kommer säkerligen att få mycket glädje i framtiden i utställningsringarna! Fortsatt Lycka till! 
 
Ann-Christins & Lillys debut i utställningsringen!
Båda mkt proffsiga för att vara deras första besök på utställning!
 
LP Lanjelins Mercurius ställdes i Mid Limit och placerade sig tvåa i sin klass med fin kritik. "Bruno" visade sig inte från sin bästa sida i dag, men väl utanför ringen så charmade han nog alla som kom i hans närhet. :)
 
"Bruno" gör verkligen skäl för sitt namn!
 
LP Cassmick Constancy Celine visades i Mid Limit (tikar) och där var det många i klassen och hon blev inte placerad denna gång.
 
En urfälld Tindra och Åsa i utställningsringen
 
Slutligen så visades  SU(u)CH LP II LP I Lanjelins Summer Passion i först Open där hon placerade sig 1:a med HP och sedan i Special Veteran där hon också stod 1:a med HP. "Saga slutade som utställningens 4:e bästa tik! Denna gamla dam är helt otrolig! Placerar sig ofta väldigt bra de få gånger hon numera ställs ut och att hon dessutom fortfarande tävlas i elitklass lydnad och att hon för det mesta tycker det är jättekul är väl helt fantastiskt strongt gjort av henne! En hund som man säkerligen bara äger en gång i sitt liv!
 
"Sagas" kritik löd så här: Ljuvlig 11-årig tik. Vackert huvud och uttryck. Härlig hals & rygg. Bra vinklar fram. Härlig djup bröstkorg. Utmärkta vinklar bak. Rör sig fantastiskt. Fantastisk representant för rasen! Välvisad.
 
Sago-tanten "Saga" som har skänkt så mycket glädje genom åren, både till vardags & till "fest"!
 
Brunos far Fariquest Game Keeper blev BIS-2!! Kort och gott, en värdig vinnare! Varmt GRATTIS till U-B & Bengt som äger honom!
 
 
Nästa äventyr blir lydnadsprov med förmodligen både "Saga" & "TIndra". Håll tummarna för oss! :)
 
Ha en fin höst! 

24/8 Kära, efterlängtade sol, som ger så mkt värme! Äntligen kom du!......Fast dagen du valde hade kunnat varit vilken dag som hellst utom just denna dag då vi skulle på lydnadstävling....
Tycker allra bäst om att träna och tävla med hundarna då det är sk "hundväder", dvs ganska svalt och gärna med svaga vindar som håller värmen & insekter i styr. Men precis på tävlingsdagen så kom då den efterlängtade solen och värmen, vilket ju i och för sig gör gott för kropp och själ, så fy skäms på mig som inte välkomnade solen såsom jag borde ha gjort!

Startade Bruno för första gången i klass II och han fick 1:a pris och placerade sig tvåa i sin klass. Han är så härlig att jobba med Bruno-pojken! Han gjorde som vanligt ett mkt bra "fritt följ" = 9,5 poäng (känns alltid tryggt att känna att man har fin kontakt med hunden i det allra första enskilda momentet, det påverkar oftast tävlingens övriga moment, jag menar att det är svårt att "samtala" med en hund som inte har fokusen på sin förare.)
Dock så nollade vi läggande under gång. Jag tyckte i ögonvrån det såg ut som om Bruno inte låg, så jag vände mig om och beordrade honom snabbt "ligg" igen.....tyvärr så blir det då en nolla då man inte får ge liggkommando efter att föraren hunnit några steg från hunden.....lite snopet att jag var så snabb att dubbelkommendera då domaren sa att han visst låg (fattades bara armbågarna nån cm i marken och han var på väg ner den pyttelilla biten självmant....) och hade jag bara gått iväg så hade det blivit poäng där. Men vad gör den dumma missen då det ändå räckte till vårt 1:a pris som nu gör att vi är uppflyttade till klass III! Duktige Bruno-pojken! Nu ska vi börja nosa på momenten i de högre klasserna, sakta men säkert, vi gör oss ingen brådska utan tar ett steg i taget.

Bruno granskad av domaren under pågående bedömning i lydnad

 

Och här är det också bedömning under momentet "Fritt följ språngmarsch"

 

Lydnadsmomentet "Hopp över hinder"Så till mattes prinssessa Saga som som gjorde sin tredje lydnadstävling i år. Där måste jag faktiskt säga att jag blev lite ledsen......det gick inte speciellt bra i dag.....Jag brukar ju alltid kunna känna glädje och nöjdhet över Sagas prestation, även om det inte räckt ända fram till det där efterlängtade sista 1:a priset. Hon brukar alltid jobba med ögonen tindrandes och tycka det är kul, och jag vet ju att hon älskar det här med att jobba (hemma drar hon ut alla träningsgrejor ur bilen ut på gården om hon får chans och kommer stolt bärandes till en med apportbockar, koner m.m och pockar på att få jobba lite) och att hon är jätteduktig och att alla moment funkar då vi tränar, annars skulle jag ju aldrig bry mig om att starta med en "gammel-hund".

Hon började förvisso tävlingen riktigt bra ända fram till "Rutan", hon hade låg fart fram till konen och la sig sen där?! Dock så fick jag henne till "Rutan", men hon lade sig precis innanför men ändå lite på kantstrecket... så det blev en nolla. Sen var det liksom kört.......hon visade klart och tydligt att allt inte var som det skulle. Noll koncentration och hon såg faktiskt allmänt tagen ut. Lade sig ytterligare en gång vid konskicket till "Apportering med dirigering".....Hon nollade "vittringen" (tog rätt pinne men släppte den och tittade frågande på mig), fjärren orkade hon heller inte genomföra speciellt bra. Nånting måste ha varit helt galet......kanske värmen? Hon kanske inte mådde bra? Jag vet faktiskt inte, men det var inte gamla glada Saga som hon brukar vara och därför knöt det sig i hjärtat att vi tillsammans inte hade så skoj som vi brukar.... och därmed så kan man ju titta i stjärnorna efter det där 1:a priset. Att tävla för mig är att hunden ska ha eller i alla fall nästan ha lika roligt som när vi tränar och det käntes inte så i dag.


Att tävla med hund är ju att vara ett samspelt team och är inte den ene i form så blir det ju inte så bra och därmed inte alls roligt. Sen är ju Saga gammal nu så jag vet ju alltför väl att vår tävlingsperiod är på slut-tampen inom en snar framtid. Varje dag med henne är och känns verkligen som en bonus....det allra viktigaste är att hon ska må bra (vilket hon har gjort) och känna att livet leker, nu blir man ju lite orolig att nåt är på tok med henne, eftersom hon betedde sig så som hon gjorde.....men får väl hoppas att hon allmänt bara hade en risig dag, precis såsom vi människor kan ha i bland.
Men vi kör ett par tävlingar till i höst, så får vi se om Saga är sig själv igen, hoppas på det!
Saga tilldelade i alla fall priset "Domarens favorit" i Elit-klassen och det käntes fint och värmde ens hjärta....

Tycker om bild! (Matte & Saga)


Trots de lågmälda raderna om Sagas start så har det föstås varit en himla härlig dag ändå! Sagas barnbarn Bruno är ju på rätt väg och siktar mot stjärnorna! :) Och han har ju förhoppningsvis många, många år kvar att ge järnet inom "arbetar-yrket" av alla de slag och vad det gäller utställningsbiten så ska han nog få visa upp sig betydligt mera där också. Så vi har nog det vi gör och vi ska försöka behålla glädjen och barnet inom oss och vara ödmjuka för varje framsteg vi gör!

Bild i repris på Bruno som valp som säger såå mycket! :) (Tolka själv....)

Härnäst siktar vi på Open show och några lydnadstävlingar är också inplanerade. Ev. så startas kanske Tindra i klass II då årets mål inom lydnad med Bruno nu är uppfyllda. Tindra är så gott som klar inför lydnadstvåan så det vore ju synd om inte hon också ska få komma ut på tävlingsbanan denna säsong.

Tindra i sin vanliga sovställning. Tryggare kan ingen vara....

Ta till vara på hösten mded den klara & friska luft som nu analkas och hitta på en massa roliga saker i det förhoppningsvis vackra vädret med era jyckar, hösten är ju som gjord för uteaktiviteter!

17/8 Denna uppdatering ska inte alls bli lång i form av text, däremot så får ni beskåda flera härliga sommarbilder istället.
 
Nästa uppdatering som kommer blir efter att vi har varit och tävlat lydnad med Bruno & Saga.....inte alltför länge kvar.....spännande ska det bli och väldigt skoj framförallt!
 
Än är det i alla fall sommar, så passa på att ta tillvara sommarens sista veckor och gråt inte över vart sommaren tog vägen, ty snart är hösten här och det är också en väldigt, väldigt fin tid och sommaren kommer ju trots allt tillbaka, år efter år!
 
Här kommer nu då lite sommarbilder!
Kortet taget från sommarstugan. Huset här i sikte är "storstugan"
som är nyuppbyggd av Åsas föräldrar

 

Tindra njuter av att vakna i stugan på morgonen och
10 meter från dörren ha hela sjön för sig själv :)

 

Här var det läggdags och Tindra spanar i skymningen upp mot storstugan och
saknar & längtar efter kompisen Selma som är Åsas föräldrars gråhund

 

Tindra gått och lagt sig och ska självfallet ligga i soffan,
ty golvet ska man väl inte behöva sova på!!

 

Bruno med snälla gråhundstiken Selma som fritt springer lös på ägorna.
Lydiga och därmed lyckliga och fria hundar!

 

Kom igen nu då kompis så leker vi lite! Häng med mig om du kan!

 

Åhh, vad skoj vi har! (Bruno och Selma har verkligen funnit varandra)

 

Och syskonbarnet Olle har funnit sina vänner i form av Bruno & Tindra

 

Olle snäll med goa Tindra och Selma vill också vara med ju!

 

Och här är det syskonbarnet Gustav som strålar ikapp med Tindra!

 

Fisk-fångst! Saga håller koll och tycker det är spännande, och
syskonbarnet Johan med mormor och morfar lossar fisk för glatta livet.

 

Och här fiskar syskonbarnet Pär med hundarna blickstilla
av förväntan över vad som upp ur vattnet komma skall!

 

Saga och syster Lenas 5 barn (har 13 syskonbarn!!)

 

Selma, Tindra och Saga med blandad kompott av syskonbarn

 

Sommarparadis! Om några dar är vi där igen och njuter!
Kanske med en burk surströmming! Mums!

5/8 Efter regn kommer alltid sol! Ja, alldeles riktigt!! I Söndags så regnade och regnade och regnade det....och naturligtvis så stod hundutställning på programmet för dagen. Hundarna hade gjorts i ordning dagen innan och ett antal timmar var nedlagda på detta och så åker man hemifrån där det inte alls var speciellt mulet och när närmar man sig utställningen så börjar det regna! Iklädd längre shorts, tunna skor och dagen till ära allmänt lite mera uppklädd än vanligt....och så regnar det!

Inget tält togs med så matte och hundarna fick vackert finna sig i att stå vid utställningsringen med regnet strilande över sig medan de flesta andra hade varit kloka nog att sätta upp tält. Dock var det en till uppfödare som slöt upp vid vår sida och tillsammans utgjorde vi nog en ganska blöt syn, med dränkta handdukar och filtar över hundarna, för att skydda dom mot det värsta regnet. Fast vårt glada humör kunde ingen ta i från oss i alla fall! :)

Linda Larssons goldenhane "Lukas" ställdes för första gången officiellt i juniorklass och tilldelades en 1:a med HP.

"Bruno" ställdes i öppenklass och fick en slät 1:a. Domaren tyckte han var i stark urfällning och ja....han har fällt ur en hel del men fick hänga med mest för träningens skull. Han skötte sig bra så vi får vara nöjda med resultatet med tanke på hans pälslöshet samt att han lagom till utställningen återigen "bantat" på egen begäran. Suck, tacka vet jag hundar som är galen i mat och inte så kräsen som han och som är en sk "periodare".

Bruno från hans senaste utställning där solen lyste och värmde kropp och själ

 

"Tindra" ställdes i öppenklass och fick en 1:a och en andra placering. Pigg och glad som vanligt! :)

Slutligen ställdes "Saga" i veteranklass. Hon blev slagen av en tik som var hela 14 år.

Kändes inte som om dagen givit de bästa förutstättningarna för att kunna visa upp sina hundar i bästa skick....Tvärtom så var det inte alls speciellt inspirerande att tänka på att alla timmar som lagts ner för att få hundarnas pälsar att se snygga och välvårdade ut.... just då.... bara var ett minne blott....

Roligast var i alla fall att Åsa Helmsäters tik (kennel Torntrollet) vann ökl tikar och slutade som 2:a bästa tik! Nära certet där! Varmt GRATTIS!

I övrigt så drillas hundarna i både lydnad och jakt. I lydnad blir det start snart och jakten går riktigt bra, men måste börja skott-träna på riktigt så att man med all säkerhet vet att Bruno funkar i jakt-situationer där skott faller. Har varit alldeles för dålig att introducera detta, men ska börja lite smått så fort vi startat i lydnad klass II, vilket nu är inplanerat! Ska se var han står i den klassen. Det han kan just nu gör han riktigt bra och med en enorm arbetsglädje! Hela han skrattar! För det gör han med all säkerhet på sitt sätt, han ser ut att ha så himla kul!

Jo, efter regn kommer alltid sol! Ja, idag (dagen efter utställningen) så skiner solen återigen och tilläggas kan att när vi var hemkommen från hundutställningen så visade det sig att det inte hade kommit en endaste droppe här hemma! Ja, ibland undrar man lite över vädrets makter och vad det är som gör att man ibland har turen med sig i allt och ibland då inte......Ta vara på sensommaren nu!

Passa på att plocka in blommor och placera i en skål, som här, på toaletten.

 

Fjärilar är mycket vackra djur!
21/7
Stockholmsresa eller lydnadstävling? Vi börjar väl med det som hör till hunderiet och som förstås är det som ska skrivas om på denna hemsida, men emellanåt så kanske det skrivs om icke hundrelaterade saker också, men det får absolut inte ta överhanden, då är det kanske bättre man har en allmän blogg istället. Har på känn att uppdateringen blir lång....bara så ni vet! :)
 
Vart var vi och tävlade då? Jo, vi åkte till ett av mina smultronställen vad det gäller brukshundsklubbar, nämligen till Vilhelmina BK. Det var en kvällstävling och eftersom jag varit i Stockholm 1 vecka så hade jag ju varit ifrån Saga ganska länge och hade därmed inte under sista veckan innan tävling "laddat" såsom vi brukar då vi ska iväg och tävla, fast jag tror inte att det var orsaken till att det inte bidde championat denna gång heller, men känslan käntes kanske inte fullt så bra då vi packade bilen och begav oss iväg.
 
Berättar i korta drag om det som inte gick så bra som det egentligen borde. 
Sittande i grupp nollade vi då hon lade sig ner efter en stund. Läggande i grupp fick vi bara en 5:a på då hon hann sätta sig upp innan vi skulle lämna hundarna + lite flams vid tillbakagång. :)
Fel pinne vid vittringen och vid hopp över hinder så hoppade hon inte tillbaka utan tog den enkla vägen förbi hindret istället...
 
I övrigt så är jag jättenöjd med resten av momenten. Fritt följ gick hon som vanligt bra på, nästan full pott! Rutan fungerade även om jag fick dirigera om henne lite, apportering med dirigering fixade hon med nästan full pott,  vid "dumrutan" blev det full pott, inkallning med ställande och läggande fungerade riktigt bra och fjärrdirigeringen gick bra, även om jag fick ge dubbelkommando x 3 innan hon skfitade den allra första ställningen, men sen ändrade hon ställning efter ställning bra.
 
Så, även om det inte blev något pris pga de dumma nollorna så känns det inte så tokigt ändå. :) Saga var pigg och glad och är "ta mig tusan" trots sin ålder fortfarande tävlingsbar! Sen är det ju bara vår 2:a lydnadstävling i år, dessutom med nya kommandon som vi lärt om igen tillsammans, vilket bara det känns helt otroligt! Hon är ju hela 11 år och har många, många kommandon i sitt register som hon lärt in under sitt liv, och än är det tydligen inte helt stopp i hennes hjärna. Så vi tänker faktiskt fortsätta tävla, så länge Saga visar glädje och att hon tycker det är kul så gör vi det. Men, skulle hon börja tycka det är jobbigt så säger vi förstås med en  tår i ögat och rörda in i det djupaste av våra hjärtan TACK för en härlig tävlingskarriär med världens underbaraste och snällaste hund och TACK för  att ha fått förmånen att uppleva såå mycket  glädje på tävlingsplan med Saga.....men......som sagt, där äv vi inte ännu, vid tävlingskarriärens slut alltså :). Dock är varje dag, från "vardag till fest" tillsammans med Saga värd mer än guld!
 
Vill säga grattis till min klubbkamrat Harriet som tillsammans med sin labbe Bira, fixade sitt 2:a 1:a pris igår i Vilhelmina! Super GRATTIS till er! Är glad för eran skull! Nu hoppas jag att det går likabra på nästa tävling, även för andra klubbkamrater som Kerstin och Anna-Carin som jag också vet ska tävla! Kör så det ryker och ha kul med era hundar, de är ena enastående individer allihopa, oavsett resultat på diverse tävlingsbanor!
 
Nu laddar vi för nya tävlingar och det inom snar framtid. Fram till dess ska det tränas med samtliga vovvar i både det ena och det andra!
 
Så lite snabbt till Stockholms-resan.
Borta bra men hemma bäst! Så sant så! Har varit i Stockholm 1 vecka tillsammans med en av mina systrar  (Lena och hennes 3 äldsta barn, de 2 minsta fick stanna hemma hos pappa). Vi åkte flyg ner, vilket var en spännande upplevelse för barnen och hem tog vi natt-tåget för att variera upplevelserna för kidsen lite.
 
Vi bodde i en stor lägenhet i ett vackert bostadsområde hos snälla Birgitta i Sollentuna (en släkting till Lenas sambo Håkan). Perfekt guide hade vi i henne några dagar  också, vilket gjorde att vi hann med en hel del. Vi var runt på olika sevärdheter och vandrade genom gamla stan, shoppade, var på gröna lund och skansen m.m.
Vi hade en jättetrevlig vecka i stora staden, men tacka vet jag ändå att komma hem till Jämtlands sköna lugn med naturen alldeles inpå husknuten. Skulle aldrig kunna bo mitt i Stockholm och ha hundar, är så bortskämd med friheten och härlig, ren natur och glädjen över att ha lösa  hundar glatt springande runt en var man än går.
 
Tog alldeles för lite kort, men här kommer några bilder...... på ingenting egentligen..... (brydde mig inte om att fota så mycket då hon vi bodde hos tog en massa kort som vi kommer att få sen).
 Fortsatt trevlig sommar!
Storasyster Lena med  sin yngsta flicka Hanna innan avfärd till Stockholm

 

Sommarflicka ( Åsa) i väntan på flyget.

 

Lenas dotter Lisa tittar ner i en spegel på Kungliga slottet, därav den dubbla bilden!

 

Vi besökte fjärilshuset, där vackra fjärilar fladdrade omkring.

 

En vacker fjäril mumsar på saftig apelsin

 

Vi tittade på en massa fiskar också. Så gullig "Butter-min" denna fisk har! :)

 

Syskonbarnen Gustav, Lisa, Johan och syster Lena poeserar.

 

Gustav & Lisa högt upp i ett torn med utsikt över Stockholm
29/6
Så har vi varit på en härligt rolig inofficiell utställning i Ragunda kommun. En av mina favvo-klubbar anordnade den trevliga utställningen, nämligen Ragunda BK. Kerstin Henriksson dömde och hon är verkligen en av de domare som man önskar att alla nybörjare får sin hund dömda av, när de ska ställa sin hund på sin allra första utställning. Enkel & tydlig och väldigt trevlig mot hundar med dess ägare. En superstart för den oinvigde framförallt, men lika trevligt för oss som visat hund en längre tid.
 
Visade först valpen Roxy som bor hos sin matte tillika fodervärd Ki. Det var andra gången hon ställdes ut & hon behöver mer utställningsträning.
Matte Ki får mycket att göra framöver :), hon tränar även in klass I moment för att kanske lyckas komma ut på lydnadsprov till hösten. Och så blir det mer agility på "allvar" när hon vuxit klart. Vi håller tummarna för er!
 
Tindra visades i öppen klass och hon skötte sig bra och blev placerad etta med HP och blev 2:a Bästa tik. Hon visades i lite onödigt högt hull (harkel, harkel....det blir tyvärr lätt så då man periodvis tränar intensivt inför kommande lydnadsprov med sina hundar, och där belöning självklart delas ut under träning......
 
Bruno-pojken ställdes även han i öppenklass som han vann. Hans bror Timber med matte Maria Höög placerades 3:a i klassen. Bruno blev slutligen BIR & BIG-4 och är verkligen en ståtlig kille! 
Samtliga fick fina kritiker.
 
VARMT GRATTIS till "Cocker Towe" & "Stina" som tog hem BIS:et!!
 
TACK till Ki för det otroligt fina halsbandet med tillhörande örhängen och för en jättetrevlig helg! Detta får vi göra om! Och TACK alla andra härliga människor som man lärt känna genom sitt hundintresse! Är glad över att vara så rik, rik på glädje av allt som hundarna ger! 
 
Glömde tyvärr att ta kort, men här kommer några som togs på Bruno utanför ringen. Han är en go och klängig kille som älskar att gosa och kela och som hellst ska sitta i knä för att vara riktigt nöjd med kelstunden. :)
 
Bruno hoppade först upp i egen campingstol & satte sig där,
men tyckte efter en stund att det såg skönare ut i Ki´s famn!


SKA sitta hos dig Ki!

 

 

Kan nästan tro att Bruno säger till Roxy: - Kolla! Jag sitter i din mattes knä!
Jag är en stor kille och får göra det, du är för liten än, förstår du! :)

 

 

Vi sitter så här i solen en stund och kisar med ögonen och bara mår gott en liten stund.

 

 

Mattes hyllning till sina hundar och sin livsstil.
En tatuering på Bruno (nygjord och därför fortfande ganska röd)
som så småningom ska byggas på med mera konstverk runtom denna tatuering.


16/6
Sommar, sol och bad! Ja, så kan man väl summera den senaste tiden som varit. Underbart härligt förstås, men lite tråkigt också när man är hundgalen och regelbundet vill ha skoj & aktivitet med hundarna.... det har varit sååå varmt, så varmt att allt som har med hundträning att göra, både fysiskt och psykiskt, har fått vara, i väntan på svalare väder. Och till slut så kom då "Vädret Svalare" och vi har återigen exploderat i aktivitet igen! :)
 
Häromdagen så åkte vi till Brukshundsklubben i Strömsund och tränade både lydnad och agility med samtliga hundar. Allt gick kanon! :) Tror bestämt att jag måste börja läsa agility-reglerna igen i dess olika klasser, för hundarna älskar att klättra över A-hindret, springa genom tunnlarna och för att inte tala om bommen! Fart och fläkt och med sann glädje! :) Kanske, bara kanske kan vi delta i någon lättare klass när tävlingar hålls där i Juli. Vi får väl se vad vi kan åstadkomma på så kort tid....
 
Vad det gäller lydnaden så tränas Bruno och även Tindra inför klass II. Och Saga får köra sina moment i elit-lydnaden. 
Bruno är jätte taggad när vi tränar och tycker det är superkul att nya moment tillkommit i vår träning. Tindra har enorm kapacitet också, men har ju alltid fått stå tillbaka lite för Bruno, men ska nu försöka köra dom båda samtidigt. Vi har inte så många moment kvar att träna på och vi ska väl försöka beta av dom ganska fort, för när man väl har påbörjat inlärning av ett nytt momtent så brukar det inte dröja länge förrän det sitter där. Sen ska vi natruligtvis inte skynda oss till start bara för det, utan finslipar väl lite för att få till programmet så bra som möjligt, både med Bruno och Tindra.
 
Vad det gäller Saga så är det så roligt att vi nu kan träna och förstå varandra igen! Tänk så många ggr som Saga gjort sitt bästa på träning och tävling och i nästan vild förtvivlan gått igenom hela sitt register bara för att göra matte till lags.....trots att hon då inte alls har hört / kunnat uppfatat vad jag sagt......
En helt ny värld måste ha öppnats för henne i och med att hon nu tränas som en döv hund, och det syns att hon verkligen har lärt sig förstå och tyda mina handtecken. Nog förstod jag att hon för länge sen hade börjat höra sämre, men inte att hon hade sån omfattande hörselnedsättning. Men precis som med människor så åldras hundarna på olika vis och olika snabbt och kanske, vad vet man.... har jaktträningen med alla dessa skott alldeles intill henne bidragit till att hörseln blev så pass nedsatt.....hoppas bara nu att inte åldern i största allmänhet sätter stopp för vårt efterlängtade championat!  
 
Avslutar med ett uttryck som lyder följande: Efter regn kommer alltid sol!
Det kan ju innefatta allt möljligt, men passar på att påminna alla att se upp med att lämna  hundar & barn i bilen då det är varmt! Temperaturen stiger så otroligt fort och en dödsfälla är snabbt skapad......De allra flesta vet säkert att det fort, väldigt fort blir stekhett i en bil, men ÄNDÅ så ser man titt som tätt stackars flåsande hundar med panikslagen & bedjande blick som inte har långt kvar till överhettning.....
VARFÖR ta med sig djuren när besök ska göras på stan osv. Har själv stannat kvar vid bilar där hundar sett så plågade ut för att sen se ägarna nonchalant komma släntrande och hur de fegt försöker försvara sig med de allra mest löjligaste kommentarerna, när man påtalat hur illa det är att lämna hundarna i bilen en varm sommardag! Förstår inte att detta upprepas gång på gång, och att det sker på hundutställningar är nog det allra värsta! För där tycker man att det borde vara hundkunnigt folk med ganska mycket omtanke om sina djur..... 
 
Kanske verkar tjatigt, men det tål nog att upprepas och upplysas om.
Alltså, tänk på att inte utsätta djur och barn för denna plåga och var inte rädd att ingripa om ni ser någon / några som ser ut att fara illa och upplys ägarna till bilarna att detta är oförlåtligt, att utstätta sina vänner på detta vis! 
 
Lite icke hund bilder kommer nu här! :)
 
En glad blomlåda!

 

Lite perenner  som tacksamt kommer upp år efter år....bara hundar kan låta bli dom!

 

Lite blommor lyser upp! Trädgårdslandet i bakgrunden där det nu börjat på gro.

 

Grannens katt klättrade upp i ett träd på våran gård
och lurade lömskt på ev. fågelungar i holken.....

 


Kaninerna (de är syskon och är flickor) som har många namn...bla Piff & Puff,
Bruno & Snövit, Bruno & Wincent. :) De lever i en stor inhägnad där de
fritt kan gräva sina djupa gångar med hålor och skutta omkring på både stock & sten
.

28/5
Så har vi äntligen kommit igång med lite utställningar igen. Helgens SSRK utställning i Östersund var 2008 års första utställning för hundarna här på kennel Lanjelins.....och vi är snart inne i Juni! Har ju redan missat en del utställningar som varit pga dålig koll på när anmälan går ut, men ska försöka pricka in några utställningar i sommar och får väl bara hoppas att hundarna har päls nog att kunna visas då, det återstår att se längre fram.

Domare för golden var Marianne Holm-Hansen och först ut att bedömas i valpklass II var hanvalpen Lanjelins Heavy Traffic med ägare fam. Larsson i Brunflo. "Lukas" fick HP och blev BIR-valp och slutade sedan i finalringen som BIS-3 valp!! Grattis, grattis till en strålande debut!

BIR-valp & BIS-3 valpen Lanjelins Heavvy Traffic med glad & stolt matte Linda LarssonSyrran Lanjelins Rhytm Of Life med ägare Johan Axelsson i Östersund blev placerad tvåa med HP i sin klass. Proffsigt visad av Johans mamma Susanna som också är världens bästa dagmatte till "Easi". Kan tillägga att de dagen innan ställde ut "Easi" på SKK-utställning i S-svall och där blev placeringen också tvåa i valpklassen med HP! Ingen dålig början inte. Stort grattis till "Easis" fina resultat i utställningsringarna! Vi ska hålla tummarna för er på världsutställningen i Stockholm där hon precis går in i Junior-klass.

En välutvecklad valp, Lanjelins Rhytm Of Life visad
av sin "dagmatte" tillika "farmor" Susanna Axelsson.


Fodervärdstiken & syster till valparna här ovan, Lanjelins Crasch Boom Bang, som bor hos Ki Olsson m. fam i Strömsund, blev placerad trea i sin klass. Hon fick jättefin kritik och domaren skulle ha velat gett henne HP, sa hon....men höll det inne för dagen då hon ville ha henne lite mera självsäker. "Roxy" var inte alls direkt rädd, men hon sneglade till mot rosetterna vid domartältet som fladdrade i vinden och visade en stund att hon tyckte det var lite läskigt. Men det var ju trots allt första gången hon var ute på en stor tillställning och hon var så cool under hela dagen i övrigt, bland folk och hundar och skrammel, vilket känns bra! Vi är alla nöjda med hennes debut!

Lanjelins Crasch Boom Bang, en glad tös som matte Ki
kommer att drilla till en duktig lydnads & agility hund!Sist ut av hundarna var då "Saga". Hon fick CK och blev BIR-veteran (hon fyller hela 11 år nästa gång!) och slutade sen som 2:a bästa tik! Tänk, att trots sin höga ålder så kan hon fortfande slåss om "bästa platsen". Men hon är faktiskt otroligt välbehållen (om än lite mullig...hm :) och har fortfarande en enorm utstrålning och rörelser som kan få en att nästan sucka av välbehag.
Sen att hon även går att jobba med i elit-klass lydnad vilket verkligen kräver en helskärpt hjärna, ja, det gör att man inte kan annat än beundra henne, vilken Sago- hund hon är!

SU(u)CH LP II LP I Lanjelins Summer Passion

Summerar vi dagen så är vi jättenöjda över så fina resultat för Lanjelins-hundarna! Och domaren tog sig an alla hundar på ett fint sätt, pratade lite med dom och var mjuk & fin i sitt hanterande mot dom och det känns toppen att just valparna fick ett bra bemötande på deras allra första utställning, det har dom säkerligen med sig i bagaget nästa gång de åker på liknande äventyr! :) Se RESULTAT

Men nästa äventyr får nog bli där hundarna får jobba sig till ett pris, antagligen på lydnadsplanen, men vi ska väl även försöka komma ut på både jakt och viltspårsprov.....det är i alla fall målet innan hösten säger välkommen till vintern! Men det är länge dit....vi har ju nyss välkomnat sommaren! :)

23/5 Woops, we did it again!! (Från en Britney Spears låt)
Vad var det vi gjorde igen då? Jo, åkte till Strömsund i Söndags och tävlade lydnad med Bruno i klass I och Saga i Elit-klass. En bra tävlingsdag med det perfekta hundvädret, alltså med sol som tittade fram och med lite lagomt kalla vindar som höll hundarna svala (men det var absolut ingen risk för överhettning! Kalsongerna var på så ingen sommar än inte!)

Först ut var Saga. I och med att hon numera då inte hör nästan nånting så har alla moment tränats om i elit-klass till handtecken. Nu var det då premiär att tävla på detta "nya" sätt! Spännande var det när vi äntrade planen. Saga är en helt fantastisk hund, som trots att hon numera är "gammal och grå" i sitt utseende och ganska så tjock.... (blev det efter bortagen livmoder) ändå är som en liten söt och sprallig valp, full av liv när det ska till att jobbas och hon formligen älskar att känna sig nyttig och försöker verkligen att göra allt som matte ber om. Saga fick nog sitt namn för att hon genom livet nästan har varit som en Saga, för god för att vara sann...

Summerar hennes tävling som sådan att det var såå roligt att tävla henne och se att hon förstod att hon var tvungen att hela tiden vara koncentrerad på matte för att kunna "höra" de kommandon som gavs. Hon var jätteduktig och så glad, vilket är betydligt viktigare än att allt ska klaffa, för utan glädje skulle det inte vara roligt att ens träna hund.
Vi nollade bara 1 moment och det var apportering med dirigering....hon som brukar springa så fint till konen gjorde då inte det just denna gång....lite synd förstås, för hade vi fått en 8:a där så hade lydnadschampionatet varit vårt med några poäng till godo också. Nu bidde det ett 2:a pris, men var förstås jätteglad över att vara så nära championatet och att allt över huvud taget fungerade efter omträningen! :)

Sedan var det dags för Bruno att starta. Han var också pigg och glad och kan bara kort och gott säga att han skötte sig riktigt, riktigt bra! Yterligare ett 1:a pris och även denna gång klassvinst som vi fick glädjen att dela med ett annat duktigt ekipage, nämligen Lena Deimo & Maiko, som gjorde en fantastisk prestation tillsammans!

Världens snällaste Bruno!

Ett annat duktigt ekipage som också hade en glädjens dag var Kerstin Näsmark med hunden Jakita, de fixade sitt LP denna dag!! Så roligt att få vara på plats och se, samt gratulera!

Skulle kunna lyfta fram såå många fler, men då skulle det bli alltför mycket att skriva :). Men måste ändå tillägga att i alla ekipage finns det faktiskt mycket gott att plocka fram, även om det inte varje gång det är tävling räcker hela vägen fram till ett 1:a pris. Bara det här med att se att hunden tycker det är roligt att jobba, en fin kontakt med sin förare, en annorlunda ras som visar att det visst går att hålla på med lydnad, en hund som trots att den får usla poäng på momenten genom att hoppa, busa och skälla m.m ändå visar att den älskar det den gör! För visst är det så att ett liv ska byggas utav glädje!

Vill avslutningsvis verkligen tacka ALLA så jättemycket för alla fina hälsningar vi fått! Det rör om rejält i ens hjärta, att sina egna älskade hundar kan röra om en del, även i andras hjärtan....

Okänd hund som vi mött, och som man bara genom en snabb
blick faller pladask för, eller hur? :) Charmig vovve!


15/5  Nu känner man att sommaren närmar sig med stormsteg! Gräset börjar att grönska rejält, träden knoppas och kommer snart att stå där stolta med vackra färgstarka gröna löv som fladdrar i vinden. Visst är vi lyckligt lottade som får uppleva dessa olika årstider, som var och en ger så mycket....så.....Välkommen, du ljuva sommartid!
 
Vad har hänt på hundfronten då? Jo, i April ögonlystes grabben "Bruno"  Lanjelins Mercurius, allt såg bara fint ut.
 
Lejonkungen "Bruno Johansson"

 
Han har även varit ut på årets första lydnadstävling. Vi drog i väg 10 mil enkel resa till en favoritklubb, nämligen Ragunda BK ,de är ALLTID så himla glada och trevliga där, funktionärer som medtävlande, ja, praktiskt taget alla som befinner sig där. Därför så gillar jag den klubben skarpt och när jag för ett tag sen bestämde mig för att byta klubb så stod jag och velade mellan Ragunda & Strömsund...nu blev det då Strömsund, denna gång.)
 
På tävlingsdagen var det sån värmebölja, det syntes på alla hundar att dom var mer eller mindre tagna av värmen, Bruno käntes också lite matt i kroppen motför hur han brukar vara. Men han fixade ett 1:a pris & klassvinst, trots att vi nollade läggande under gång, matte var väl för tyst & otydlig med sitt kommando, som lätt blir så då det känns som man går på styltor (av nervositet) och bara "bräker" fram ett för hunden helt främmande kommando. :)
 
I och med att Bruno nu har 3 st 1:a pris så erhåller han även Lydnadsprovsdiplomet! Duktig pojke! Se RESULTAT
 
Pågående tävling i Ragunda
 
Till helgen är han återigen anmäld, men får se om han ska få tävla eller inte, han har ju sina 1:a pris nu som krävs för LP. Vi ska väl sikta in oss på att träna klart momenten inför nästkommande klass. 
Saga däremot ska tävlas i elit-klass, denna gång som en döv hund! Huga ligen, pirrigt värre! Allt kan ju hända då det krävs en helkoncentrerad hund programmet igenom för att hon inte ska missa de nyinlärda handtecknen.
 
Saga kan vara stolt som har en alldeles "egen" väg i Vilhelmina!
 
Sista helgen i Maj ska både egna och valpköpares hundar ställas ut på utställning i Östersund. Har några ggr hjälpt till med träning av valpköpares hundar samt trimning inför det som komma skall. Jätteroligt att se dessa glada hundars framsteg! Hoppas att de är lika levnadsglada i utsällningsringen också.....det är ju premiär för dom små och lite annorlunda är det ju att vistas i utställningsmiljö motför hemma, i hundarnas egna, lugna lilla värld, men det är bara att tuta och köra! Övning ger färdighet!
 

 Lanjelins Heavy Traffic (Brunos lille halvbror) nytrimmad  ägare: fam. Larsson i Brunflo
På återseende snart!
13/4  Mitten av April och fortfarande så mycket snö som täcker marken, men när den väl börjar försvinna så går det ju väldigt fort. Planerar jakt-träningen nu som kommer att ske med både spaniel och retriever, så i år ska vi väl komma ut på jaktprov, egentligen så skulle vi ha startat med Bruno redan i fjol, men det är ändå så mycket som man vill träna på för att ge hunden en så trygg och bra start som möjligt första gången den kommer ut på prov. Och den får man inte om man jämt och ständigt tränar själv, så är det bara och det gäller såväl jakt, lydnad m.m.
 
Saga tränas fortfarande i "döv-lydnad". Hon har gjort enorma framsteg (hur mycket kan en hund lära sig egentligen?!) Saga är ju ändå 10 år och har ett stort antal kommandon som hon redan kan och ändå så har hon så lätt för att ta in en massa nya kommandon, är det inte fantastiskt så säg! En mycket klok gammal dam är vad hon är! :)
 
"Saga" älskar att få bära träningsgrejerna efter varje avslutat träningspass! :)


 
De moment som hon nu lärt om sig i dövträningen och som nästintill sitter riktigt bra är: Platsliggning, platssittning, fritt följ, inkallning med läggande och ställande, rutan, fjärrdirigering. Moment som nu ska börja tränas om är "dumrutan", apportering med dirigering, hopp över hinder och det som ska tränas om sist får bli vittringsapporteringen, sen så ska vi väl ut och se hur allt funkar på tävling, spännande värre ska det bli! :)
 
Tindra är inne i höglöp så träningen får vänta ett par veckor med både henne och även Bruno, som har det lite jobbigt nu då han är så kär i sin fina Tindra. De har också gjort stora framsteg i inlärandet av momenten i klass II, så det är bara att fortsätta träna så ska väl de också komma ut på tävling inom en snar framtid.
 
(Nästan) sist men inte minst, som man brukar säga, så anordnades en valpträff för Lanjelins valparna från senaste kullen sista helgen i Mars. En riktigt solig och fin dag och det grillades och fikades nybakta vaniljbullar med saft och kaffe till. Gott Gott!  Valparna sprang och lekte med varandra och var överlyckliga över återförenandet! Bruno hängde med småsyskonen som han tog så fint hand om när de var små och de övriga vuxna hundarna tog allt med ro, såsom riktigt kloka och förståndiga vovvar gör med små yrväder! :)
 

Livet leker för tjejerna i kullen! (Se all snö!)
 
Saga fick visa lite jakt och lydnad, och sedan fick samtliga valpar prova på att fixa en enkel markering med valp-dummie, det gick jättebra och såå duktiga apportörer de visade sig vara! Jätteroligt att se!
 
Lite utställningsträning hanns också med och de små stod med viftande svansar och lät sig välvilligt hanteras. Här är det bara mera träning för valparnas ägare att lära sig ställa hund och att behärska konsten att visa hunden så snyggt som möjligt utan att trassla in sig i hunden, det kan ta lite tid, men efter träning  i lugn och ro och genom att titta när andra ställer hund så lär man sig snabbt hur man ska hålla reda på allt från huvud till svans och därmed kunna visa hunden till sin rätt.
 
Varmt TACK till er alla som tar så väl hand om Lanjelins valparna! Guld värt att se att de har så duktiga och snälla ägare och såå roligt att se vilka arbetsglada jyckar de kan bli, bara de får använda sig av sin arbetslust. Ni har förhoppningsvis många härliga år framför er att uppleva en massa roliga saker tillsammans med era hundar!
 
"Wilma" längst fram och så 4 av hennes 5 barn ur hennes senaste kull.


 
Uppdateringen får avsluta med ett foto på en av husets kaniner (har 2 st). De bor i halva källaren vintertid och är fantastiskt duktiga, renliga som bara den, rumrsena är de uti klospetsarna och de har det såå gott när de får komma in i värmen på hösten och bosätta sig i sin källare bland alla dess mysiga krypin och  där de skuttar omkring fritt, dag som natt, tills våren och värmen ute återigen har kommit för att stanna, då flyttar de ut igen i sin stora utehängnad med långa gångar under marken  som de grävt med sina egna tassar, spännande värre för 2 "små" tamkaniner! :)
 
En av de bortskämda kaninerna i sin lyx-svit i källaren!
Urholkad stock hämtad i naturen,  bäddad med mjuk,
ullig hund-pläd och med vita, fluffiga kuddar utanför
att sätta sina små tassar på.....ja, djuren ska ju ha det bra!
12/3
Nu är det jul igen och nu är det jul igen och julen varar IN TILL PÅSKA!!! Makalöst verkligen makalöst att ingen uppdatering har gjorts sedan i fjol! Anledningarna är många, både av tekniska skäl och av ett sånt enkelt skäl som att prioritringen av att sitta framför datorn och skriva inte har legat på 10 i topplistan. Men nu äntligen händer det nåt på denna hemsida igen. Eget domännamn har också fixats, så nu är hemsideadressen lite enklare, nämligen wwww.lanjelins.se
 
Även om inga uppdateringar har gjorts på länge så betyder det inte att ingenting händer hos Lanjelins. Nä,här tränas det för fullt, lydnad är det som hundarna drillas i just nu. Och utöver det så blir det konditionsträning i form av långa härliga promenader i skogarna här runtomkring, verkligen skönt att röra på sig och hundarna är så glada över att jämt få vara med överallt och delta i allt skoj som livet har att erbjuda. 
 
Glada Tindra tränas i "gå fot"
 
Största utmaningen och absolut det roligaste just nu i träningsväg är att träna "gammel-Saga". Hon är numera  nästintill stendöv....hör ingenting ens på nära håll, vilket gör att det är meningslöst att tro att hon ska kunna tolka och förstå vad matte vill, även om hon gör sitt bästa för att utföra det hon tror matte vill. Därför så tränas alla moment i elit-klassen om, från muntliga kommandon till att vara helt tyst och använda enbart handtecken. Och tänk, Saga verkar tycka det är jätteroligt att få lära sig att jobba på ett helt nytt sätt. Undrar hur vanligt det är att tävla med en döv hund? Ska bli jättekul att se hur vårt nya sätt att jobba tillsammans tar sig ut. Vi jobbar i alla fall glatt på och vi får väl se när vi är på G på tävlingsbanan igen, kanske fortare än man anar....:)
 
Tindra och Saga leker vid vattnet en härlig sommardag 2007


 
 I år kommer vi förresten att tävla för Strömsunds Brukshundsklubb, en klubb som det ska bli jättekul att  tävla för. Strömsund har flera duktiga ekipage som tävlar i olika lydnadsklasser och som vi förstås nu med extra stolthet kommer att heja fram till förhoppningsvis många framgångar detta år! :)
Givetvis så kommer vi att heja på många ekipage ur vår gamla klubb också.
 
 Årets höjdpunkt hittills är att "Bruno" axlat sin mormor Sagas mantel och tilldelades utmärkelsen  Jämtland / Härjedalens Allroundgolden 2007!  På SSRK hamnade han på 8:e plats som Jämtland / Härjedalens Allroundhund. Jätteroligt!.SE RESULTAT
 Hoppas på många fina placeringar med Bruno inom olika aktiviteter även detta år. Ser speciellt fram emot jakt-träningen som inte ligger alltför långt borta nu. Bara snön ger vika lite i skogen så ska vi nog ta och ringa upp en viss Anna och hennes vackra svartglänsande labradorer så ska vi köra hårt sen! Sanna mina ord! I år finns det inga ursäkter! :)
 
Alla hundar här hemma har haft födelsedagar, samtliga födda i Mars. Saga 10 år, Bruno 2 år och Tindra 4 år. Minstingen Roxy (bor hos sin fodervärd) har uppnått en ålder av 5 månader och växer så det knakar.
 
Valpen Roxy älskar snö!
 
Tänk vad lite utställingar det blev i fjol. Kanske blir det mera av den varan i år då samtliga hundar här hemma har fällt ur helt och hållet och nu är på väg att sätta ny, tjock och fin päls. Ska bli skoj att besöka fler utställningar och träffa annat trevligt hundfolk och att inte förglömma det bästa, att titta på vackra och trevliga hundar!
 
Ser nu fram emot att få återse valparna ur senaste kullen. En liten valp-träff blir det nog i slutet av mars. Spännande att se hur de utvecklats både mentalt och exteriört. Repotage från en av de större valpträffarna finns nu lättåtkomligt att läsa på hemsidan.
 
Sötingen Easi!

 

Easi med sin duktige husse Johan
Avslutar med att säga att det inte ska gå alltför länge nu tills nästa uppdatering kommer, förhoppningsvis med roliga nyheter om en massa saker som hänt här på Lanjelins!
 
Njut nu så mycket ni bara kan av det fina vårvädret och ha kul tillsammans med era hundar!


Copyright © Kennel Lanjelins & Artmaster's Design
Respektera Copyright - låt grafik och bilder vara kvar på hemsidann

| Hem | Presentation | Historia | Våra hundar | Nyheter | Valpar | Resultat | Galleri | Länkar | Gästbok | E-mail