2006 2007 2008 2009 2010 2011

 
19/12
 
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
  jul
 
Ännu en jul är på intågande. Julen är så otroligt vacker på så många vis. Det vackra behöver man inte köpa sig till, det vackra finns faktiskt överallt runt omkring oss och framförallt i oss. Det vackra finns i naturen. Snöklädda träd, snön som glimmar och gnistrar likt diamanter. Slingrande fotspår i snön, gjorda av skogens alla invånare. Den klara luften som nästan doftar om man känner efter. Och tystnaden i skogen som nästan går att ta på! Den borde kunna lindra alla sönderstressade själar....Ja, det finns så mkt vackert i allt det som vi har runtomkring oss, bara man öppnar sina ögon och lär sig se det enkla och det vackra som vi alla har. Själv så tycker jag att vår vackra natur är rena rama hälsokällan för kropp & själ.
 
Sedan har vi alla människor något vackert & fint  i oss också, det är jag helt övertygad om! Glädje ska man kosta på sig, det behöver inte vara dyrt, och tänk så fint det är! Ett vänligt leende, ett scysst bemötande, ett muntert beröm till någon som förtjänat det, en kram eller två. Ja, tänk så mkt glädje vi kan sprida till varandra genom att bara finnas till. 
Jag hoppas att nästa år börjar och slutar bra för oss alla. Tyvärr så finns det alltid någon eller några i vår närhet som drabbas av sorger och bekymmer, trots ett nytt oskrivet blad som varje år alltid ger oss.  Hoppas ändå så här i slutet av 2009 att 2010 blir ett friskt och lyckligt år, för oss alla! I skrivande stund så flyger en extra varm tanke till en som verkligen, liksom jag, älskade julen! Frida, Lotta och Tindras uppfödare, Ulla-Britt Smedberg, som inte längre finns bland oss....men ändå för alltid med oss....Tror nog att hon vakar över oss alla som hon kände och förstår hur saknad hon är...
 
~  Kennel Lanjelins önskar nu varmt ALLA en riktigt GOD JUL. På återseende!  ~
 
Tomtenissen "Lukas" ägs av Lotta Larsson m. fam och bor i Brunflo
26/11  En liten plutt vid namn Putte har för lite mer än 1 vecka sedan flyttat in till Kanin Bruna. En väldigt charmig och snäll kaninpojke som verkligen är som en liten "Nicke Nyfiken" :) Han ska fylla fyra år och är otroligt pigg och nyfiken på precis allt! Och så himla söt! Det syns tydligt på kanin Bruna att hon återfått livsglädjen igen, tack vare Putte. Får heller inte glömma framförallt Puttes förra ägare, fam. Norrman som låtit  Putte få bli Brunas nye kompis. TACK så väldans mycket! Sedan TACK förstås till alla andra snälla människor som försökt hjälpa till och tipsat, guld värt! Härligt med människor som bryr sig, även om det "bara" handlar om en kanin....
 
Kanin Putte i sin gammel-mattes knä efter kloklippning

 

Kanin Bruna är glad igen!

I övrigt så har det inte hänt så mycket nytt på hundfronten, mer än den vanliga träningen som har bestått av bla samträning jakt med Gunilla & hennes tollare Bozz, lite lydnadsträning med framförallt Bruno och så hoppas jag på att kanske kunna lägga några viltspår till åt samtliga hundar om snön tinar bort än en gång....
Ska försöka vara flitig nu och i lydnadsträningen enbart försöka rikta in mig på att ta tag i inlärningen av de nya ointränade momenten i elitklassen. Just nu kör vi en hel del "Konskick" som ingår i skicket till "Rutan" sen. Det går riktigt bra. Strävar efter att få hundarna att snabbt ställa sig bakom konen och inte bara framför eller vid konen och det är så roligt att träna in detta. Bruno tycker det är skitskoj och provar sig verkligen glatt fram tills han märker att jag blir sprudlande glad och överöser honom med beröm! Gissa en annan som också då studsar lite extra mycket och skrattar med hela ansiktet? Jo, Bruno :) Sådan matte sådan hund, eller? :) Lika tokigt roligt har vi båda två när vi tränar lydnad. :) 
 
Sist men inte minst så har en av Brunos avkommor debuterat på utställning, "Mira"  5 månader gammal. En 2:a placering blev det med fin kritik. GRATTIS till uppfödare & ägare Eva Sundberg.
 

Här kommer lite arkivbilder. Ska försöka ta lite nya bilder framöver.

GLÄDJE!!! Roxy, Bruno & Tindra

 

Bild på gamla Saga och brorsans yngsta dotter Felicia, som båda badat i sjön.

 

Guldlock!

 

Ann-Cristins piggelin "Lilly"

 

Tindra springer glatt bakom Douglas som var på besök i härliga
Jämtland tillsammans med sin matt
e
                                                                
        ~Önskar alla en fin 1:a advent ~
11/11 Mycket har hänt, på kort tid....Det här blir nog en "Depp-uppdatering"...
Något som gör väldigt ont i hjärtat är att fina kanin "Ninis" hastigt blev sjuk under Söndag 8/11 på f.m, och somnade in i min famn bara ett par timmar efter att det upptäcktes att allt inte var ok med henne....Så sorgligt och ledsamt :(  Bäddade in henne i varma filtar med värmeflaskor instoppade då hon var så kall och svag, och så satt vi.... Hon orkade inte nånting...bara hennes underbara och världens sötaste nos som stilla rörde sig när hon andades. En liten, liten tröst mitt i saknaden och sorgen är att hon fick värme i famnen och att hon inte gick bort ensam....Hon fick sällskap ända in i det sista.....Men det är tungt och väldigt sorgligt att mista ett kärt djur, om än litet, så här helt plötsligt utan egentlig förvarning.
Kvar finns nu kullsystern "Bruna" som förstås saknar sin bästa vän.....Hade tänkt  låta detta fina syskonpar få följas åt på sin sista resa när den var kommen, men hade inte trott att det skulle bli nu, när de endast var 5 år gamla.
 
Har letat med ljus och lykta efter en vuxen kastrerad kanin-hane på ca 4-5 år som kanske kan bli Brunas nya kompis, men har tyvär och konstigt nog, inte hittat någon här i vårt län. Finns mest bara kaninungar, men vill ju att Bruna ska få åldras i ungefär samma takt med sin nye kanin-kompis, vilket inte då kommar att ske vid införskaffande av en liten kanin-unge. Finns det någon som kan tipsa om en kompis till Bruna så hör gärna av er, skulle bli så himla glad & tacksam! Vill inte se Bruna så ledsen som hon nog är just nu....Förstår ju så väl att hon saknar sin bästa vän....och det är hon inte ensam om :( 
 
Vila i frid älskade lilla "Ninis"! Hoppas att du nu springer på de evigt gröna ängarna.
Glömmer dig ALDRIG... 
Dagen innan kanin Ninis bortgång så ställdes hunden Bruno ut på Jämtland / Härjedalens Kennelklubbs inoff. utställning i Östersund. Det var till skillnad mot söndagens upplevelse mkt trevligt, om än lite lång väntan på sin tur bara att få äntra ringen. Bruno är så lättsam och snäll att ha med sig bland andra hundar och folk. Han kan slappna av och bara vara, men vill förstås ha uppmärksamhet i form av klappar och så av folk som befinner sig i hans närhet :)
Domare var Ewa Widstrand som kommer att vara auktoriserad domare på vår ras Golden Retriever framöver. Bruno blev 2:a bästa hane m. HP och skötte sig bra i ringen och fick följande kritik: Robust hane m. goda prop. Maskulint huvud. Mörka fina ögon, Bra bett, Korr plac. öron, Aning kort hals, Bra överlinje, Välkroppad m. djup bröstkorg, Bra förbröst, Utm. kors & svans, Goda vinklar runt om, Mkt kraftig benstomme & bra tassar, Rör sig m. bra steg, Springer m. glad svans, Bra pälskvalite, Fin färg, "Vinternos". 
Susanna ställde sin och Johans hund Easi som väldigt förvånansvärt fick ett blått band?! Man slutar aldrig att förvånas över detta med utställningar och bedömningar. Det är nästan så att "det hör till" att inte alltid förstå hur domaren ser på allas våra jyckar. Det är nåt som vi flesta får leva med och tänka  ~Upp som en sol & ner som en platt pannkaka ~, det hör liksom bedömningar till, i bland. Men kan samtidigt förstå att det naturligtvis inte kan vara så himla lätt att på löpande band bedöma hundar helt & hållet rättvist.   
 
Bruno under domarens utlåtande

 

Brunos rörelser bedöms

 

Nu tar vi sats och springer! Matte & Bruno

 

Brunos favvo-sysselsättning! Gosa i knä!!
Lite större nu än när han var en liten plutt, vilket han inte förstår :)


 

Ger mig inte! Upp i knä ska jag och gosa med mig nu då!

 

Susanna & Easi under bedömning

 

Bruno vill delta lika mkt i mattes glada diskussion med en annan glad utställare :)

 

Så tokiga en del bilder kan bli, och så roliga :)
Susanna ser ut att vila sitt huvud trött mot mig, ha ha!


 
Avslutningsvis i uppdateringen så blir det en till lite tråkig nyhet. Ultraljud gjordes på Roxy i Måndags och det visade sig vara som vi trodde, dvs att Roxy tyävrr inte är dräktig. Trist då man planerat allt in i minsta detalj och det hade passat väldigt bra att ha valpar nu så att Roxy och hennes fodervärd Ki kunnat haft tävlings-säsongen framför sig under hela nästa år. Men ett nytt försök till valpar kommer att göras vid nästa löp där nedräkningen redan har börjat och det går mkt fortare än man anar, wips så är vi där i April nån gång och förhoppningsvis så blir Roxy dräktig då istället. Inte så tokigt med försommar-valpar heller :)
 
Ta hand om er nu och ta väl hand om era djur, man vet aldrig när man kramat om dom för sista gången.... 
4/11  Uppdateringarna SKA bli tätare...lovar inte men ska försöka åtminstone.
Trots att hundarna inte har varit ute på tävlingsbanorna så mkt den senaste tiden så händer det massor i "hundväg" ändå :) Mycket jakt-träning varvat med lite viltspår och däremellan långa dagliga skogspromenader och allmänt mysigt umgänge med hundarna. Ett riktigt hundliv med andra ord!
 
Häromdagen lade jag viltspår till samtliga hundar här hemma + ett till Gunilla och hennes tollare Bozz. Alla var jätteduktiga och spårade superbra i den blandade terrängen jag lyckades få till, med både risig skog, finare skog, myrmark och öppet kalhygge. Vilken näsa hundarna har och vilken lycka när det skadeskjutna djuret (klöven) hittas. Alla hundar var mkt stolta över att komma fram till spårslutet och se vad som fanns där, och vi ägare var förstås minst lika stolta vi :) Vilka hundar vi har! Tror nog att intilligensen höjs på alla hundar när de får chans att arbeta med sina hjärnor och inte bara ligga i soffan och tryna bort livet, även om de förstås uppskattar det också. Man kan nog säga att allt ska vara som en påse gott & blandat, dvs ha lite blandat innehåll.
 
Har även regelbundet samtränat jakt en längre tid med mysiga träningskamrater. En helg så träffades vi några stycken här i Hammerdal för en heldag i skogen med nyttig jakt-träning, och fikastund förstås, framför en sprakande eld där korv och annat smått och gott intogs. Hundarna var arbetsglada och tyckte nog att övningarna under dagen var riktigt skojiga då hundarna höll bra hela dagen lång inför de arbetsuppgifter vi gav dom. Tyvärr så kom inte kameran fram, men några bilder togs med mob.telfon, när vi fikade, så klart! :)
Nu är väl snart jaktsäsongen över då snön nog kommer att täcka marken när som hellst. Men det gör inte så mycket. Då kommer lydnadsträningen att sättas i fokus och den är ju bara så vansinnigt rolig den också! Har man dessutom mål med sin träning och man känner att det ena efter det andra i träningen faller på sin plats, ja då är det ett galet rus av total glädje och lycka tillsammans med den hund man tränar med, sanna mina ord!
 
Tollaren "Bozz" tar igen sig en stund efter en givande jakt-träningsdag här i H-dal

 

"Lilly" tog plats i gillkojan och förväntade sig såklart
nåt gott för hennes arbete i skog och mark :)


 

Vi hade en mysig dag där jakt tränades för fullt hela dagen lång.
Här Cecilia med sitt lakritstroll :)

Sist men absolut inte minst, så har Roxy gått in i dräktighetsvecka 7. En vansinnigt spännade tid återstår nu. Roxy har de senaste 4 dagarna ökat 2 cm i omfång och det ska som sagt bli spännande att se vad som "händer och fötter" nu den tid som är kvar av dräktigheten, om hon blir jättetjock eller om hon blir sådär lagomt rund. Återkommer med ny uppdatering snart, innan valpning alltså, lovar! :)
 
Brunos dotter Mira som bor kvar hos sina uppfödare Eva & Kjell-Åke.

14/10  På valpfronten så har Roxy gått in i 4:e dräktighetsveckan och hon mår bara bra. Semester för hela valptiden har setts över, vilket innebär att Roxy och de små kommer att ha full service på silverbricka varje dag och natt under ca 9 veckor.  
 
Jaktprovet med Bruno är avklarat och är jättenöjd med gossens arbete. Taggad och arbetsglad och fixade landmarkeringarna snabbt och enkelt med superfina avlämningar i hand. Fältet sökte han igenom på djupet och med bra fart men ändå med näsan mkt väl använd. Så roligt att se hur han i full fart tvärstannar till eller tvärvänder i annan riktning och japp! Där var det ju en dummie! Full fart tillbaka till matte och lika fina avlämningar där. När det bara var två kvar på fältet så var han ut i vattnet och jag kallade tillbaka honom men domaren sa att han var rätt....det låg en dummie där, men den bärgade han aldrig in, domaren tog det som att han medvetet lämnade just den dummisen, vilket jag förstår, men han brukar inte nobba så jag tror att vår lydnad kom in i bilden....att jag ropade till mig  honom och han tolkade det som om att just den dummin fick han inte ta. Så analyserar jag när jag funderar på varför han inte tog just den, om min tanke är rätt eller inte vet ju egentligen bara Bruno själv :)
 
Vattenmarkeringar, 2 st enkla. Inga problem för honom att slänga sig i det iskalla vattnet och bärga in dom till land, men han tjuvade på markering nr. 2  och slängde sig i vattnet innan jag hann reagera. Själva stadgan provet igenom var väl som jag hade förväntat mig, inte så bra som man kanske kan tro, för den som vet hur lyhörd han är gentemot mig på lydnadsprov. Han blir så ivrig när han hör skott (skulle ha lagt in det tidigare i jakt-träningen) och kan inte stå eller sitta stilla med mig och i hans iver så vänder han det mot mig och står väldigt mkt på två ben och vill tala om för mig att NU matte kör vi! :) Det är där jag måste lägga krutet i vår jakt-träning. Att få honom att förstå att skott inte alltid innebär att det är jobba med fart & fläkt på gång. Tror nog att det ska gå att få till, men har inte riktigt bestämt mig hur jag ska lägga upp träningen på bästa sätt. Ska fundera innan så det blir så bra som möjligt. Att bråka på honom fungerar inte, han är lika glad ändå......Själv är jag i allafall glad att han inte är rädd för skott, även om jag tror att sådant också går att få till, i många fall åtminstone.
Domaren tyckte Bruno var en positiv hane som arbetar i god fart och med bra markeringsförmåga och det var kul för det stämmer så himla bra, för en annan som känner Bruno utan och innantill :)
 
Sedan var det SKK-utställningen dagen efter i Sundsvall. Där var det domarbyte, men det bar iväg ändå. Hade en jättetrevlig dag med trevligt sällskap och god mat (Tack Susanna för allt gott du fixat till, rena festmåltiden!) En sväng på Ikea blev det också.
 
 Valpköparna Ann-Cristin med Lilly och Susanna med Easi ställdes i Ukl där båda tikarna fick 1:or och Easi blev även placerad som 4:a i sin klass.
 Tindra visades i Öppenklass där hon fick en slät 1:a. Tror att domaren tyckte om lite lättare hundar, fick den känslan i allafall. Själv tycker jag Tindra skulle ha blivit placerad bland de 5 bästa i sin klass åtminstone, men tyvär får en annan inte bestämma...I bland så kan jag tycka att det här med utställningar faktiskt verkligen är lite som ett lotteri. Så upplever jag att det inte är inom tex lydnaden och jakten. Där skulle det vara bedrövligt om en hund som inte utför saker och ting på ett bra sätt ändå får skyhöga poäng och tvärtom, om en hund som gör något riktigt bra får dåliga poäng, ja...det skulle helt enkelt inte vara lika lätt att förbise sådana bedömningar. Det skulle märkas alltför väl att domarna inte utför sin bedömning på ett ärligt och korrekt sätt. Kanske därför som det är mycket roligare att få fina priser & titlar på sådant som hundarna välförtjänt har arbetat sig fram till motför att visa upp sig i ett par min i en utställningsring. Behöver nog inte fråga många hundar om vad de gillar bäst, tror nog att de allra flesta jyckar skulle svara - Att få vara hund och skita ner sig och ha "skitskoj" :) SE RESULTAT
 
Tindra charmar alla! Här är hon på väg att dra på smilbanden, en typisk "Tindra-grej" :)

 

Matte och Tindra koncentrerade i utställningsringen. Tindra med tungan rätt i mun :)


Susanna och Easi i utställningsringen


Nu stundar lite mera jakt-träning med bla nyinflyttade Gunilla & hennes duktiga tollare Bozz. Får passa på innan det blir "riktig" vinter. Sedan kommer fokuset att ligga på lydnaden för Bruno SKA vara klar för Elit-klassen till våren och det vore ju bara för härligt om vi snabbt kunde plocka på oss de tre 1:a prisen som behövs för ett championat. Den som lever får se och vi ska ha "skitskoj" längs vägen dit, det lovar jag!
 
Kaninen har samma namn som hunden Bruno, dvs Bruno :)
Här ute i sin stora sommarhage med egna djupa gångar i jorden
som de grävt och använder som sovplats.
Nu har de fått flyttat in i värmen i källaren över vintern.


Liten kompis!

28/9 ~ Väntans tider ~ Foderhunden "Roxy" är nu parad och förhoppningsvis så välkomnas ett nytt gäng härliga Lanjelins-valpar runt den 17:e November. I såfall får de fira både jul & nyår här hemma innan de är redo för att flytta till nya, aktiva hem i slutet av Januari 2010.
Skulle gärna ha använt "Bruno" som pappa....men det går inte, då han och Roxy har samma mamma. Därför så föll valet av hane på Brunos far SU(u)CH Fairquest Game Keeper. Kan inte tänka mig att det blir annat än arbetsglada valpar med en bra exteriör med tanke på att jag vet hur många av hundarna i stamtavlan är och ser ut. Men först måste tiden få utvisa om det har tagit sig och sedan att det blir en lagom stor kull på sisådär 7 valpar.
Intresserad av en valp? Gå gärna in och läs lite på valpsidan först innan ni tar kontakt. SE VALPSIDAN

Pojkarna på rad! En liten Bruno nr. 2 från vänster
(samma pappa som den nu väntade kullen har)

En av Roxys systrar (Easi) har visat framtassarna på viltspår. Easi med "Faarmorr" Susanna startade snabbt i Öppenklass viltspår efter att ha blivit godkända i anlagsklassen och de spårade sig fram till ett 2:a pris! Ni är så himla duktiga! Lycka till nu på era andra aktiviteter! SE RESULTAT

I helgen drar vi ner till Sundsvalls SKK-utställning där endast Tindra är anmäld av hundarna här hemma. Med följer dock en valpköpare med sin unghundstik, så vi får hoppas att det går bra och att vi hamnar i topp i våra respektive klasser. Tindra är urtjusig nu och att lydnadsträningen har fått stått tillbaka med henne en längre tid efter löp och en hel del jakt-träning har gjort att tjejen är så fin i sin kropp! Inget onödigt fett på henne nu inte :) Anledningen är förstås uteblivet belöningsgodis. Men nu när jaktsäsongen snart är över så blir det förstås lydnad igen och det kliar verkligen vansinnigt härligt i "lydnadsfingrarna" och nästa uppsatta mål är att Bruno ska kunna titulera sig Svensk lydnadsschampion till våren. Han är så duktig redan så jag ser inga större hinder i att mitt mål inte kommer att uppnås. Vem vet! Vem kan veta? :) Tiden får förstås utvisa även där. Men nu när vi är där högst upp på trappstegen i elitklassen och han fortfarande är så otroligt tänd och glad på lydnadsplanen och utför det han ska & hittills kan ruggigt bra så kanske vi t.o.m kan uppnå SM poäng!! Vem vet?.... Vem kan veta? Låter kanske som jag slänger ut en massa stjärnor ur min näve....blink blink....men varför ska man inte få vara rak och ärlig och framförallt stolt över sina hundar och deras prestationer? Jag tycker att så många duktiga hundar överallt runtomkring oss alltid måste ursäktas om de är snygga eller duktiga....men även åt det andra hållet, om duktiga hundar misslyckas i något. Nä, för tusan! Skäms inte för att tycka att just eran hund är finast i hela världen och bäst på alla sätt och vis. Var och en har vi våran egen syn på vad som är bra eller dåligt i allt som rör "hunderiet". Jag vet i allafall vad jag tycker är bra eller dåligt och vad jag prioriterar, men respekterar givetvis ödmjukt även andra som kanske har helt andra åsikter motför mig, inom vad det nu än kan vara, gällande sina eller andras hundar. Ganska skönt tycker jag att vi alla ändå är olika. Tror det är på det viset man skaffar sig nyttiga erfarenheter och kan ta lärdom av olika saker. Men vi bör uppskatta våra hundar på ett mera positivt sätt....Tänk allt våra hundar gör för oss. Hur gärna de vill vara oss till lags på alla sätt och vis. Jag blir då rörd till tårar i bland över att känna att hundar, som inte talar samma språk som oss, kan tycka så mycket om en att de mer än gärna skulle försöka plocka ner månen till en om det bara gick.....Flummigt skrivet? Kanske....men dock skrivet direkt från hjärtat....

Goe grabben Bruno kisar med ögonen.

 

Fartiga & busigaste Tindra :)Har förresten glömt....eller kanske förträngt?...att dagen innan SKK-utställningen så ska Bruno startas på goldenklubbens inofficiella prov och likaså hans halvsyster Lilly. Bruno har varit jätteduktig den sista tiden när vi samtränat med vårt lilla trevliga träningsgäng här hemma och han har bibehållt både uthållighet och fart under hela träningspassen. En superduktig markör och på fält så har jag också varit så nöjd över att han sökt sig ut så bra igen i markerna och snabbt hittat och levererat in till mig. Nu är det bara att hålla tummarna för att han inte blir så laddad när han vet att skott kommer att avlossas. Men har kört lite med skott nu de sista dagarna och han har haft riktigt bra stadga och förstått att det inte är tillåtet att bli alltför ivrig. Ska köra ett träningspass till sedan får han nog vila sig i form tills på Lördag. Håll tummarna för oss! Det skulle vara så himla skönt inför näskommande jaktsäsong att känna att det mesta klaffar även på prov.

~ Ha det så bra nu och ta vara på alla fina dagar! Snart kommer den gråa & lite trista månaden November, fast förhoppningsvis blir det då ljus här i stugan när småttingarna ser dagens ljus! ~
PS: I skrivande stund så tro det eller ej! Det snöar!!! 28 September!!!

14/9 September månad....tiden går verkligen fort. Lite vemodigt att sommaren nu verkligen är över...den gick som vanligt alldeles för fort. Det gäller att verkligen passa på att njuta av de sista varma solstrålar som hösten ofta ger. I skrivande stund så blåser det dock ute och himlen fäller även en och annan regndroppe. Kanske är det en viss, väldigt saknad person "där uppe" som tycker att vi ska ha lite av varje och vara glada & nöjda ändå.

Viltspår har Brunos halvsyster "Easi" med "Faarmorr" Susanna Axelsson i linan fixat galant. Godkänd i anlagsklass och Öppenklassen har de redan anmält till. Önskar Lycka till och förstår att husse Johan Axelsson är så stolt över sin hund och sin underbara mamma! Gissa om en annan är stolt över er båda!
Själv vid samma tillfälle så gick Bruno också viltspårsprov. Jätteduktig i sitt spårande, men då han har lite väl bråttom med näsan i marken och jag hade fullt sjå att hålla alla kvistar borta från kropp och ansikte där vi "gick" så missade jag att läsa av honom vid vinklarna och tappar hunden spåret och måste föras tillbaka till spåret igen av domaren fler än 1 gång så blir de ej godkända. Jag vet att Bruno fixar detta....egentligen..... Ska lägga ett spår snart på öppen mark för att lättare kunna se hur han ser ut precis när han tappar så jag kan stå still och låta honom ringa i nära anslutning till vinkeln och inte så som det blev på provet, att han har för bråttom med mig flåsande i linan :). Blir nog ett till försök på prov framöver. Och jag sk även verkligen försöka hålla igen rejält i linan så att han inte kan flänga iväg hur snabbt som hellst. Arbetsglad är han i allafall :). Han hittade till klöven och han fick ju jobba i allafall, det kostade bara 400:-, för en liten "tränings-stund" :)
Vet att fler valpköpare är på gång i sitt spårande. Så roligt när ni aktiverar era pigga, glada hundar, TACK för att ni låter dom leva ett innehållsrikt liv!

Sedan har vi deltagit på "skönhets-tävling", dvs utställning i form av Club Show som goldenklubben Jämtland / Härjedalen arrangerade i Aspås. En jättetrevlig utställning som är värd att lyftas fram, och naturligtvis så är det alla människor som jobbat kring denna utställning som har gjort att allt blev så lyckat. Fantastiskt duktiga människor är nog det minsta man kan säga!
Totalt 95 hundar anmälda och av dessa var det hela 41 vuxna tikar. Tindra var anmäld i Öppenklass där det var så många som 20 st! Tindra som är en väldigt showig tjej som älskar uppmärksamhet gjorde en fin uppvisning och hamnade på en hedrande 4:e plats. Domaren delade bara ut 1 CK i hennes klass och totalt av alla tikar i såväl junior, unghund, öppen, veteran osv så var det bara 4 tikar som fick CK. Bra och rättivs domare, men jag måste ändå säga att jag tycker flera faktiskt var värda CK.

En vacker Lukas!

 

Frisering i sista minuten.

 

Johan & Easi trötta och vilar i utställningstältet

 

Utställning Lukas Club Show

 

Matte är bra snäll som bjussar på så mkt gotta!


Lotta Larsson visade sin fine Lukas som blev placerad som 4:a i sin klass av 9 unghanar. Han är så fin, lite mera pli på honom bara inne i ringen så kan ni gå långt! Kul att träffa er var det och tack för att ni stannade kvar till slutet så vi kunde delta i uppfödargruppen!

Ann-Christin ställde ut Lilly i unghundsklass och av 12 st så placerade de sig på en 4:e plats. Roligt att ni fått ett sånt intresse för både jobba-biten och den exteriöra. Ett inofficiellt jaktprov väntar detta ekipage och kom ihåg att priset inte är så viktigt, huvudsaken ni utvecklas tillsammans, jobbar och framförallt har kul, och det vet jag att ni har! :)

Susanna Axelsson visade fram Easi till en fin R-plats i unghundsklass och Ki Olsson visade foderhunden Roxy som för dagen tyvär fick en 2:a. Domaren tyckte jättemycket om hennes konstruktion, men tyckte mindre om att hon var trång bak, därav resultatet. Men Ki och Roxy visade upp sig riktigt bra och nu får hon vila från utställning och annat och bara förbereda sig för att bli mamma. Hon ska paras i dagarna och förhoppningsvis så föds det snart ett gäng nya härliga Lanjelins-valpar.

Fodervärden Ki med Roxy under pågående bedömningHade även uppfödargrupp där Lanjelins blev placerad tvåa med HP. TACK snälla valpköpare för att ni ställde upp med gruppen. Utan er så skulle inte allt vara lika roligt! :) SE RESULTAT

28/8 Har hunnit rätt så mycket vad det gäller hundaktivieter. Har startat Saga i klass elit på lydnadsprov där hon trots sin höga ålder visade att hon fortfarande kan och tycker det är roligt. Givetvis så är hon inte lika vig och snabb i moment där det är impulsiva rörelser, men hon tar i så gott hon kan och hon gör det riktigt bra! Vi nollade 3 moment varav ett moment som var ett förarfel. Det bidde därmed inget pris alls. Men vad gör väl det? Hur många hundar orkar och vill jobba som hon gör i den höga åldern? Hon har jobbat i snart 12 år! Och tycker fortfarande att det är så himla skoj! Behöver väl knappast nämna att det är ömsesidigt?

Gamla Saga. Glad & busig på tävlingsdagen.

 

Saga under pågående bedömning "Fritt följ, vanlig marsch"

 

Saga under pågående bedömning "Fritt följ, språng marsch"

 

En glad Saga kallas in från "Rutan"

 

Matte, jag kommer så fort jag kan! Saga springer på från "Rutan".

 

Saga under momentet Vittring där hon blev för ivrig och tog upp fel pinne.

 

Saga är ändå rätt så vig som fortfarande tar sig över hindret för att hämta metallapporten på andra sidan.

 

Omklappning efter avslutad tävling och man riktigt ser hur Sagas ögon lyser!

 

 

Ja, puss på dig också matte!

 
Sedan har Sagas barnbarn Bruno debuterat på jaktprov och jisses vad skönt att ha avklarat den! Det var ett tag sen matte startade på jaktprov och herregud vilka urusla tävlingsnerver jag har....eller så blir det så för att man  känner sig vara på "okänd mark" och dessutom bland alla duktiga ekipage som startar ofta. Är jättenöjd trots att domaren avbröt prövningen  pga fältarbetet där han kom av sig efter ett tag i sitt sökande och där jag tror att lydnaden kom in i bilden, dvs han är så van att vi hela tiden samarbetar såsom det är på lydnadstävlingar och ett jaktprov är heller inte alls som att träna själv hemma, det blir så mycket mera.  Men hur som hellst så fixade han vattenmarkering & landmarkering perfekt! Han hade bra samarbetsvilja provet igenom och var lugn och fin vid skott och förflyttningar och tog spontant upp viltet och hade bra inleveringar förutom att han på fältet släppte viltet 2 m ifrån mig (som han faktiskt aldrig annars brukar göra, men prov är prov där allt kan hända och träning är träning där det för det mesta går hur bra som hellst...Konstigt? Nä, så är det nog för oss alla. Visst är det synd att inte domare inom alla grenar kan komma och döma när man tränar? Tänk så många hundar som skulle skörda stora framångar då...Vilken dröm!!) 
 
Men summan av det hela så var det då bara fältet som han kunde ha sökt sig ut lite djupare på och att han skulle ha jobbat på mera självmant utan stöd av mig, då hade vi nog gått till pris. Han började förvisso bra och sökte sig även ut i den lite besvärligare terrängen, men mattades och det var då han kom sökte sig till mig och bad om råd. Kanske brände han ën hel del energi då han fick vara ute i skogen väldigt länge i väntan på sin tur medan ekipagen före jobbade....Visste ju inte hur laddad han skulle vara och jag tänkte som så att jag inte ville att han skulle vara alltför på G för då kanske han skulle balla ur....sånt är ju svårt att veta när man inte startat tidigare. Men tänk att man kan vara såå nöjd ändå över ett 0 pris! Nu blir det även ett inoficiellt jaktprov i Oktober och det provet ska bli jätteskoj att delta på och där tror jag  faktiskt att de flesta tävlingsnerverna stannar hemma, för då vet jag litegranna åtminstone hur han fungerar på prov samt för att det inte är ett officiellt.  
 
Det bästa man har sätter man på bordet! Bruno tog själv plats mitt på bordet på
provplatsens fikaplats efter hela långa dagen på jaktprovet.....Såå nöjd och belåten.

 

Tindra på kollo i "paradiset"  hos Åsas föräldrar. Här tillsammans med bästa kompisen Selma.

 

Fint att vara vänner!

Annars så ska väl valp-planer börja ta fart. Väntar på att Roxys löp ska sätta i gång. Mer information om kommande valpkull läggs ut på hemsidan snart. Intresserad innan informtionen finns tillgänlig? Det är bara att ringa eller maila isåfall. 
Annars så får ni alla ha en fin höst och Lycka till alla som ska ut på olika äventyr med era hundar! På återseende snart!    
7/8  En liten sång.....~Sommaren är kort...det mesta regnar bort...~... Ja, så  har det väl varit under större delen av sommaren, runt om i Sverige. Men på Måndag börjar en lång semester för mig och kanske kommer den ljuva sommaren då, med lagom värmande sol och strilande regn enbart nattetid. Oavsett väder och vind så ska det bli jätteskönt för en nattjobbande undersköterska att få gå och lägga sig och sova varje natt och bara göra precis det som faller mig in. Njuta av livet med andra ord!
 
Ska försöka skriva väldigt kort i denna uppdatering och formulerar mig därför så här vad det gäller saker och ting. :)
En intensiv period med mycket hundaktivieter inplanerade...Utställning, jaktprov, viltspår och ev. lydnad. Tindra ska nog till och löpa så inget lydnadsprov med henne som var inplanerat i Aug. Brunos lydnadsträning får nu vila helt och hållet en tid, då vi tillbringar mer tid i skog och mark istället. Men ska redan i höst ta upp träningen igen för att se om vi kanske kan starta i elitklassen detta år, vem vet...det kan gå fortare än man anar, eller tvärtom :)
 
Brunos avkommor är snart redo att flyga ur boet. Uppfödarna till valparna, Eva & Kjell-Åke, kommer att behålla en ljvulig tik som kommer att kallas för "Mira". Lycka till med henne och givetvis varma lyckoönskningar till hennes syskon med dess nya ägare.
 
"Mira" 6 veckor gammal tränas att stå fint en pyttestund :)

 

Mira Sockerbit!

 

Har hunnit avverkat en  SKK-utställning i Svenstavik där Saga var anmäld i championklass, Tindra i Öppen klass och fodervärdstiken Roxy i Ukl. Roxys kullsyskon Easi och Lilly var också anmälda i Ukl. Med tanke på att domaren var rätt så hård i sin bedömning så gick det jättebra för alla våra hundar. Fast Roxy fick en tvåa, som så många andra, men hon skötte sig så fint tillsammans med matte Ki och såg riktigt snygg ut i ringen, sen att domaren inte såg det, ja, det får stå för henne :) Det är bara nya tag som gäller och därmed nya friska chanser. 
 TACK till alla som förgyllde dagen, så roligt att träffa så många hundvänner, hade en jättetrevlig dag! Och ett extra stort TACK till er valpköpare som gjorde att Lanjelins uppfödargrupp kunde delta i slutfinalen med fint resultat dessutom. SE RESULTAT
Sätter in lite kort från utställningen.

Roxy med fodervärden Ki under bedömning i utställningsringen.

 

Tindra under bedömning.

 

Kontakt med Tindra i utställningsringen

 

Lilly trevligt visad av matte Ann-Kristin. Deras  3:dje utställning tillsammans.

 

Easi har gått bra på utställning trots urfälld päls...hur ska det då gå när hon är fullpälsad!
Susanna visar hennes & Johans ögonsten.

 
~ HA NU EN FORTSATT FIN SOMMAR MED MÅNGA HÄRLIGA UPPLEVELSER MED ERA FYRBENTA VÄNNER  ~
 
Easi med sin duktiga handler / "Far-morr" Susanna under rörelse i utställningsringen.

 

Lanjelins uppfödargrupp i finalringen.

 

Kram-bild! Tindra & Matte

 

Älskade goa Tindra!

 

Myspysen & "kläng-grisen" (kärt barn har många namn)
Bruno njuter i fulla drag av allt gos som erbjuds, här med Mia.
 
28/7 Det blir lite gamla nyheter då uppdateringarna inte sker i direkt anslutning till när saker och ting har hänt...sorry, men bättre sent än aldrig. :)
 
Var iväg och tävlade i lydnadsklass III med Tindra för två veckor sedan. Hälsade samtidigt på min syster Lena m. sin stora familj. Tindra hamnade i paradiset med en massa barn där framförallt den yngsta tjejen pysslade och donade med Tindra-gumman.
 
Tindra ompysslad av världens mest djurälskande liten unge!

 

Ett två tre på det tredje ska det ske!

 

Tre av mina 13 syskonbarn! Lisa & Johan med kusin Olle...
inga badkrukor trots låg temperatur i vattnet, brrr!

Momenten i klass III var & är inte helt befästa och i normala fall så brukar jag inte starta en hund då, men allt Tindra har åstadkommit i resultatväg är en bonus då jag från början inte var tänkt att tävla med henne inom lika många områden som jag gjort med de andra hundarna. Men givetvis så har hon fått träna för att bli aktiverad och wips så har hon då kunnat klass I och det blev LP. Sedan hade vi skoj och tränade lite till och wips :) så kunde hon momenten i klass II. Ja, så har vi då fortsatt att träna och ha skoj och hon tycker det är jättekul att jobba och wips så har momenten i klass III fungerat riktigt bra, fast inte till hundra % varje gång. Äh, har jag tänkt, det kan ju gå vägen om vi har turen på vår sida och hon utför allt rätt just under tävlingen. Har man då kommit så nära elitklassen som även då Tindra nosar på så vill man ju fortsätta en bit till. Så jag ska chans-starta henne en gång till i Augusti och givetvis friska upp kunskaperna lite innan dess. Men blir det inget 1:a pris då så ska jag träna lite mer målmedvetet med henne i vinter (även träna in elit-momenten) och så starta henne till våren istället. Förmodligen mer rättvist mot henne. Men just nu, denna säsong, så får det bära eller brista och vi fäller inga tårar för det, vet ju vad det beror på isåfall. :)

 
Just ja, hur gick det då på tävlingen? Jo, det började jättebra och Tindra låg så tryggt och fint på både platssittning och platsliggning och började som vanligt Fritt Följ riktigt bra. Men sen strulade faktiskt matte till det...För första gången någonsin under Fritt Följ på tävling så fick jag totalt hjärnsläpp! Jag hörde i och för sig inte riktigt vad tävlingsledaren sa och vi fick dessutom plaska rätt in i en stor vattenpöl och jag tappade helt fokus efter det och gjorde bla nån egen konstig helomvändning-snurr som Tindra aldrig förr varit med om...och i och med det så blev även hon lite snurrig. Kanske inte katastof, men förmodligen ändå vårt livs sämsta Fritt följ. Brukar aldrig tappa kontakten med mina hundar under det momentet, men så kan det gå när man går på "gummi-ben"...för under resten av programmet så gick jag på sådana, jag kände mig som en total nybörjare och förstår inte vart nervositeten kom ifrån?! Det är ju bara att räkna ut vilket dåligt stöd man var för sin hund. Tindra var inte alls lika glad och sprallig som hon är i normala fall. Hon försökte utföra alla moment, men även de moment som jag vet att hon kan blev det både si och så med. Vi slutade i alla fall på ett 3:dje pris och jag är ändå nöjd med det. Men hon kan bättre och rättvist nog ska jag ge henne chans att befästa alla moment till 99% åtminstone + att jag inte ska fladdra bort så där något mera under tävling som jag då gjorde, hon fick verkligen inte speciellt mkt stöd av mig...och jag tror minsann jag pep som en späd liten fågelunge när jag kommenderade vad jag ville. Nåja, nästa gång Tindra och jag äntrar planen ska Tindra förhoppningsvis vara samma glada och tokiga hund igen och jag ska åter vara trygga Åsa  och inte en liten skrämd fågelunge på gummiben :)  SE RESULTAT
 
Tindra & Hannas mysige Doglas springer glada tillsammans efter en skogspromenad
 
Då uppdateringen nu redan blivit så lååång så sätter jag bara in lite kort på bla Brunos valpar som valparnas uppfödare skickat, samt kort från Isacs matte Lotta, Tack för dessa kort.  Men vill avsluta med att skicka en solig hälsning till en rolig tjej och en snäll goldenpojke, nämligen Hanna & Doglas från Linköping, som varit på sin årliga semester i vårt regniga Jämtland. TACK så mycket för supertrevligt sällskap i skog och mark. Jätteroligt att samträna och kul att få sällskap på långpromenaderna i skogen. Doglas & Bruno jobbade på bra med både viltspår & jakt. Vi gör väl om detta nästa år + lite till, eller hur? :)
 Bruno ska förresten om några veckor gå viltspårsprov tillsammans med sin halvsyster Easi. Bruno älskar att spåra och är så säker i sitt spårande, kul att bara hänga på i spårlinan och totalt lita på hunden. Sedan är Bruno anmäld till jaktprov...huga ligen! Så nu gäller det att försöka träna lite extra på både det ena och det andra... Så är det någon som är sugen att hänga på i skogen och träna tex enbart med vilt nu framöver och som vill hjälpa oss att vara störning, utläggare av vilt osv så hör gärna av er. Givetvis så bistår jag med hjälp till er också. Ju fler vi är tillsammans, ju gladare vi blir! :)
 
En liten "Bruno-ögonsten"

 

En blond liten Bruno-dotter.

 

De växer och växer och växer...liten skall bli stor...

 

Pussvänlig!

 

Söt som socker...skulle kunna ätas upp! :)

 

Tittut!

 

Muta på ni, jag tänker inte stå i allafall. Sitta ska jag göra, så det så!

 

Tränas att stå...alla kroppsdelar hänger inte riktigt med i flyttandet :)

 

Brunos brorsa Isac blickar ut över vattnet. Nya spännande upptäckter måntro?

 

~ ISAC, Kungen av Gotland ~ Utsedd av matte Lotta & husse Björn :)
15/7 Regnet och det svala vädret som har varit den sista tiden & det lite fortsatt varierande och ostabila vädret som komma skall är bara så himla skönt! Känns bra att få "landa" lite efter den otroliga värme som varit. Solen kommer nog tillbaka snart och då kan man njuta av den igen. Ett varierat väder är nog det bästa man kan ha, istället för antingen det ena eller det andra hela sommaren lång.
 
Har hunnit varit iväg och hälsat på de valpar som Bruno blev pappa till för snart 4 veckor sedan. Ljuvliga små varelser som nu börjar upptäcka världen allmer för varje dag som går. Valparnas mor Nellie är en väldigt klok och duktig mor till de små, så de får bästa möjliga prägling så här i början av livets ände. Tog lite kort med en alltför dålig kvalite på bilderna. Sedan var det valparnas första försök till uppställning, lite ovant för dom och deras ben var fortfarande alltför ostadiga så de hade lite svårt att stå rakt upp och ner på sina ben. Men om 2 veckor ska det nog kunna bli lite bättre kort, samt att valparna då kanske är mer vana att bli uppställda. 
 
Valparna blev hämtade av John Blund, men är man liten så måste man få sova

 

Några trötta små bland gosiga nallar och en haj :)

 

Tjejerna på bild. 1 tik får mkt färg, en annan blir lite cremefärgad och den tredje kommer att bli rätt så blond


Vakna en stund och leker litegrann, fortfarande på ett fumligt & mjukt sätt. Lugnet före stormen! :)

 

Valparna har jättefina huvuden.

 

Söt som socker!

 

Ett allra första försök till uppställning.

 

Dålig skärpa på bilden, men valpen gjorde ett bra försök till samarbete i allafall

 

Ville inte stå...hellst sitta :)

 

Den här tjejen ville bara försöka sätta sig :)

 

Ursäkta den urusla bildkvaliten :(

 

Nästa gång det blir valptittt ska en bättre kamera med!

 
En resa till grannlandet Norge och dess proffsiga djurklinik i Grong har också gått av stapeln. Med på resan följde hunden Bruno och kaninen Bruno...ja, de har samma namn pga att de båda passade så bra att heta det :) En helt ok resa...på endast 26 mil enkel resa...för hunden Bruno i allafall, men desto jobbigare för kaninen Bruno...Varmt ute och vääldigt varmt i bilen då AC saknas i gamla 745:an. Brunos besök var inplanerat för att få hjälp att ta bort hans fasttorkade vaxproppar. Däremot så blev det mer akutbestämt att kanin Bruno också skulle med på den långa resan.
 
För att börja med Brunos öron så fick de enkelt och snabbt bort hans vaxproppar, men båda hans trumhinnor var spräckta :(...stackarn måste ha haft ont innan de gick sönder, kanske därför som han sedan en tid tillbaka varit ngt lugnare med allt motför vad han brukar. Nu är han återigen ett krutpaket och är så in i nordens glad, vad vi än gör! Har börjat träna in elit-momenten och det går riktigt bra. Så ivrig att lära sig nya saker och han studsar och hoppar och hela han skrattar med kroppets språk och ögonen. Har även kört några jakt-träningspass. Fina sök med snabb förmåga att hitta det han ska och snabba inlevereringar med fint grepp och kanske lite väl lydiga avlämningar :)
 
Hoppas trumhinnorna läker ihop snabbt nu efter att den efterföljande proceduren med antibiotika och öronrengöringsmedel samt örondroppar är över, och att han aldrig någonsin mer får vaxproppar som torkar fast på trumhinnan. Då kan riktig träning med skott i tränings-sammanhangen påbörjas. Som det känns så är det mest bara det som fattas i hans träning. Vill så gärna komma ut med honom på åtminstone ett jaktprov i år. Det finns inte så många närliggande prov och vill ju hellst också starta inom SSRK här i J/H. I slutet av Augusti är det ett jaktprov som skulle ha passat perfekt...men undrar om öronen läker ihop så pass snabbt att vi hinner förbereda oss nog mkt tills dess? Spelar i och för sig ingen större roll egentligen om vi går till pris eller ej på första provet, bara att ha deltagit och kanske ändå gjort ett hyfsat bra prov trots några missar kanske som drar ner prisvalören, ja det skulle ändå vara så himla roligt! Annars så får vi väl sikta in oss på vårens jaktprov...och fortsätta hålla igång jaktträningen ändå och kanske ta med honom lite praktiskt i höst / vinter. 
 
Lite snabbt också hur det gick med kanin Brunos söndertrasade öga! Glädjande nog så såg det betydligt värre ut än vad det var :) Det var först en reva / ett sticksår i ögonvrån där en varinfektion snabbt fick fäste från ena dagen till den andra och där varet torkade fast över hela ögat..Vi trodde alla att ögat var helt förstört och att det dessutom höll på att torka ihop! Gissa vilken lättnad när kanin Bruno sövdes och de duktiga veterinärerna fixade till hans öga och kom och talade om att allt skulle bli helt bra :) Efter lite efterföljande behandling med antibiotika och ögonsalva så kommer Kanin Bruno snart att vara en frisk och lycklig kanin igen :) TACK Maria Ragnarsson för att du var så snäll och kom och hjälpte till första dagen när skadan upptäcktes...man blir själv väldigt sårbar och känslig när ens djur drabbas av akut skada...kunde knappt titta på det otäcka ögat, men det kunde Maria :) 
 
Resa med kanin Bruno till djursjukhus
 
Annars så blir det snart lydnadsprov igen, närmare bestämt på Torsdag, om vi nu kommer oss iväg. Denna gång är det Tindra som ska få starta i klass III. Hon är riktigt duktig, däremot sitter inte alla moment klockrent  i ryggmärgen än, men när hon utför allt rätt så är det riktigt bra, så det är bara till att starta och hoppas på att det mesta fungerar och framförallt att hon är lika glad som när vi tränar, det är ändå det viktigaste. 
 
Ha en fortsatt mysig sommar!   
 
3/6  Sommarvärme! Varmt så det förslår...Härligt på sitt sätt med sol och bad, men så jobbigt för hundarna i denna värme. Sedan att träning & motion nästan står helt stilla då man helt enkelt inte vill utsätta dom för överhettning...det är lite trist. Syns på hundarna att de gärna vill göra något, men då tungorna hänger och de flåsar redan här hemma på gården så känns det enda rätta att "aktivera" dom vid stranden där de får bada, bli glada och  väl avkylda och där man kan slänga lite dummies i vattnet så de får göra nånting i alla fall.  Så för hundarnas skull så efterlyser jag nu lite svalare väder, ett tag i allafall.
 
Brunos halvsyster Easi...Lika sanslöst galen i vatten båda två.

 

....Och lika förtjusta i gyttjebad, ju skitigare desto bättre! Easi skulle nog förresten ha hetat Bruna istället :)

 
Midsommar har då varit och den tillbringades en stund på Kakuåsen där hundarna stormtrivs och springer på de stora ägorna med ängar, vatten, och en massa  skrymslen och vrår där mer eller mindre spännande saker finns att undersöka. Kort sagt så leker livet för hundarna till 100 % när man är där = härligt att se hundarna så enormt levnadsglada!
 
Midsommar på Kakuåsen och en massa lek och bus bland blomster & blad. Gråhunden Selma lika lekfull hon :)

 

Världens snällaste gråhund (Selma) & Tindra på upptäcksfärd tillsammans
och Bruno barnsligt sprudlande glad & nöjd efter ett dopp i sjön :) 

Midsommar-stut! Det bästa jag vet! Surströmming med alla dess tillbehör på en stut. Mums!!

På lydnadsfronten så startades Saga i Elit-lydnad i helgen. Egentligen så blev hon ju pensionär i fjol...men då hon fortfarande är så himla glad och pigg så fick hon starta ännu en gång då jag ju ändå skulle åka till lydnadsprovet för att heja på Ki & foderhunden Roxy som skulle tävla. Saga brukar ofta få göra nånting då jag tränar de andra hundarna, bara för att få någon uppgift hon också. Men jag lydnadstränar henne inte längre som förr, dvs kontinuerligt tränar moment och rättar till om det är något som blir fel. Saga är ju ändå snart 12 år och hon har fått jobba på regelbundet i hela sitt liv med allt möjligt. Så vi gjorde en liten "rövare" och bara tutade och körde utan några som helst förberedelser...lite galet och knäppt kanske, men vad spelar det för roll? :) Hon är ju champion redan och målet var inte att få ett 1:a pris utan att det skulle vara kul bara att få vara på tävlingsplan tillsammans med Saga igen, och att det kanske skulle räcka till ett andra eller tredje pris. Och kul hade hon den gamla damen och jag också! :) Tycker att Saga gjorde en jättefin prestation som orkade provet igenom trots den stekheta värmen och med hennes höga ålder  och att hon dessutom fortfarande tycker det är kul att jobba, även på tävling.
 
Log verkligen inombords när jag skulle skicka henne till Rutan och hon som vanligt tar i så gott hon kan och på sitt sätt springer för kung och fosterland:) Hon ser så himla rolig ut när hon springer för hon tar i och vill fortfarande så mycket, men hennes krafter är ju inte som när hon var ung, men det verkar hon inte ha förstått och det är det som är så himla charmigt med henne.
 
 Poängmässigt så kom vi inte upp i så pass många att det räckte till ett pris, det blev några nollor för mkt, några var lite onödiga då hon tex vid plats-sittningen lade sig ner precis när tiden var ute och vi var på väg tillbaka från vårt gömställe....En annan var att jag vid Hopp över hinder slängde apporten så knasigt att den hamnade på tok för långt åt höger...så när hon hoppade över och greppade apporten så sprang hon bara förbi hindret på tillbakavägen. Såna där nollor som gör att poängen flyger sin kos, trots att hunden egentligen inte alls har gjort ett speciellt dåligt prov. Men jag tror att vi ska ha kul igen och köra bara en sista tävling till och kanske kan vi friska upp momenten lite tills dess, sedan ska hon få bli hel-pensionär, ha ha, törs jag lova det måntro? :)
 
Stoor Nallehund! Saga & barnbarnet Bruno älskar mjukisdjur.
Bruno på sitt säregna sätt och Saga använder dom jämt som kudde när hon vilar

 
Ki och foderhunden Roxy gjorde en bra tävling i klass I, men tyvär så nollades platsliggning då hon bara en stund innan tiden var ute satte sig upp och nollan var ett faktum. Sedan vid inkallningen så kom hon i bra fart men tvärstannade efter halva sträckan ungefär och började nosa på marken?! Trots nytt inkallningskommando så gjorde hon om detta igen... en nolla. Synd, annars skulle de ha haft sitt 1:a pris. Men bara att se framåt mot ny tävling och nya tag och framförallt nya möjligheter.
 
Däremot så utsågs både Saga & Roxy till "Domarens Favoriter" under tävlingen, vilket värmer & glädjer ens hjärta otroligt mycket! :) Att domaren för dagen dessutom var Lisbeth Bryne är lite speciellt för mig då hon för ett antal år sedan dömde min & Sagas mamma Fridas allra första start i lydnads-sammanhang. Ett 1:a pris + klassvinst minns jag att det blev och sen har det bara rullat på och jisses vad många glädjestunder vi har haft både när det gäller träning & tävling.
 
Saga & barnbarnet Roxy utsedda till "Domarens Favoriter", såå roligt och jag & Ki blev jätteglada över det!

 
Och så kommer kort på Brunos & Nellies underverk. I Måndags blev dom två veckor gamla och ögonen har nu öppnats. Ska bli så roligt att åka och titta på dom snart. Det händer så mycket nu i utvecklingen när de börjar se och höra.
 
En av Bruno & Nellies fina valpar, 9 dagar gammal

 

Samma härliga färg som pappa Bruno. 13 dagar gamla och ögonen börjar öppnas alltmera...så himla söta!!

9 dagar gamla. Helt underbart härlig färg!

Bruno nybliven elit-hund och nybliven pappa till 3 tikar & 2 hanar!!

16/6  Full rulle! Mycket har hänt och alldeles för lite uppdateringar....som vanligt. Blir dock en relativt kort uppdatering, finns så mkt annat att göra nu i sommartider...hm... sommar förresten? Vart tog det vackra vädret vägen?! Det regnar ju bara. Vad skrev jag? Kort uppdatering? Lite svårt att korta ner, så det blir nog en lång en ändå  :) Hoppas ni besökare orkar läsa till slutet.

Tredje gången gillt! Bruno tävlade i lydnadsklass III förra veckan och jobbade sig fram till ett 1:a pris + klassvinst och är därmed uppflyttad till ELIT!!! Känns så himla bra att uppflyttet verkligen kom så snabbt som jag hade hoppats på, då det var målet inom lydnaden för Bruno i år, att hamna i eliten. Nu blir det mera "jobba i skogen" i stället och det ska bli jätteskoj! Har inga större planer på att starta i elitlydnad i höst...men... då träningsfingrarna av gammal erfarenhet är svåra att hålla i styr så kan han vara redo för den klassen ändå om ett tag :) Men det är i såfall bara en bonus och inget vi lägger större krut på. Tror nog att vi kommer att få mycken glädje i skog och mark också, men först ska vi till Norge om ett par veckor och få bort Brunos sedan länge fasttorkade små vaxproppar i öronen som veterinärerna här ej har lyckats få bort med spolning och allt. Trots att öron är så vanligt för veterinärer så har de inte instrument för detta ens på vårat djursjukhus 7 mil härifrån?! I stället måste vi alltså åka ca 25 mil till Norge för att få detta till synes enkla problem åtgärdat, det är det närmsta stället. Han måste sövas, men när de irriterande fasttorkade vaxpropparna väl är borta så ska vi återuppta jakt-träningen fullt ut med skott och allt så kanske, kanske vi då kommer till start på något jaktprov i höst. Han älskar jakten så det har han naturligt i sig, men det är så mkt annat man måste träna på såsom stadga, passivitet, att kunna jobba trots en massa störning  osv och så har vi inte tränat nånting med signaler och så, men det har funkat bra ändå. På ren och skär glädje för det första, en fin kontakt och ett starkt intresse från bådas sidor, och det kan man komma långt med också :) Har alltid tyckt om det naturliga & det som ger mest glädje, och att börja gå in och styra, ställa och ändra med allt är inte riktigt min grej, då tar man bort charmen med vad just den hunden tex har för speciell grej i sitt sätt att vara och sitt sätt att arbeta. Däremot att försöka fånga upp en positiv egenskap och ta väl vara på den, det brukar ge resultat och ett naturligt sådant.
 
En pirrig Åsa och en förväntansfull Bruno i väntan på start

 

Bruno under momentet Fritt Följ

 

Brunos glada och fina Fritt Följ


Bruno har hela tiden fin kontakt under hela momentet Fritt Följ

 

Ändring av antingen sakta marsch eller vanlig marsch.
Full koncentration och härlig attityd hos Bruno

 

Bruno ångar på med framtassarna stolt lyfta i varje steg han tar :)

 

Bruno på väg in med rätt pinne under momentet Vittring, PUH!

 

Spänd väntan om poängen räckt till ett 1:a pris, vilket det gjorde! :)


På samma tävling som Bruno blev uppflyttad till Elit-lydnad så startade Ki för andra gången i lydnadsklass I med foderhunden Roxy. Med två nollade moment och en stenhård domare tävlingen rakt i genom för alla ekipage från klass I - elit så  slutade dom ändå på ett 3:dje pris, vilket dock är riktigt bra jobbat av dom båda två då de inte tränat speciellt mycket och det faktiskt kan ta ett tag att känna sig för hur man bäst förbereder sig & hunden inför ett prov. Är så glad att intresset att jobba finns hos dom båda och att Roxy blir meriterad i lite av varje innan hon ska ha valpar här längre fram. Ev så kommer dom att göra ett nytt försök på lydnadsplanen redan nästa vecka.
 
Lite förberedelse snack. Ki, Åsa, Bruno och Roxy

 

Fin kontakt mellan Ki och foderhunden Roxy.

 

Ki och Roxy under momentet Fritt Följ i klass I

 

Här är det Ki som är i funderingarnas värld :)

 

Lite skoj på tävling måste man ju få ha så stundens allvar bryts. Ki in action! :)

 

Sedan har vi tillbringat en hel helg i Vännäs och dess SKK-utställningar. Ki med foderhunden Roxy samt jag, Bruno och Saga tillbringade en helg tillsammans. På Lördag var samtliga anmälda men på Söndag enbart foderhunden Roxy i Ukl. Är inte så där helnöjd med helgen vad det gäller resultat & väder, men hade en trevlig resa ändå.
 På Lördagen var det bara gamla Saga som fick CK av våra hundar. Tycker själv att hon inte visade sig så där super som hon kan göra, då hon nog var väldigt trött efter en lång resa och med på tok för lite sömn, samt att hon gått upp lite i vikt igen sedan utställningen på travet...Så jag tyckte själv att hon käntes lite tung i ringen, både uppställd och i rörelse, men det gick ju bra ändå :)  Men det är alltid roligare om man känner att man visar upp en hund i så bra trim som möjligt och att energin hos framförallt hunden är på topp. Att jämföra med de andra i championklassen som var 7-8 år yngre går ju inte, kan tänka mig att Saga brevid dessa  unga hundar såg extra stor och klumpig ut och mycket äldre förstås. 
 
Domaren granskar innan han placerar oss i championklass (saga nr. 2)

 

Fortsatt granskning av tre champion-tikar (saga nr. 2)

 

My Old Grand Lady "Saga" i ringen


Domaren placerat hundarna (som festligt nog blev i ålders-ordning :)
yngst först, född 2006 och äldst sist, född 1998) Saga blev trea, samtliga med CK

Goa gamla Saga!

Bruno stod trea med fin kritik i sin klass, men bara ettan fick CK (endast 4 st av alla hanar totalt fick CK...).
 Roxy ställdes för 2:a gången och hon och matte Ki skötte sig jättefint i ringen och Roxy var riktigt snygg där hon stod, så döm om förvåning när hon tilldelades en tvåa pga att domaren tyckte hon var för trång bak. Visserligen har hon inget brett bakställ, men med en i övrigt jättefin kritik så tycker man att han drog ner prisvalören lite väl pga detta. Men domaren bestämmer och det är bara att tacka, le, glömma och ta nya tag. Och så är det med alla tävlingar och prov, ena gången upp och andra gången ned...som sol och regn ungefär. Dock har vi alla med oss samma fina och högt älskade hundar tillbaka hem, oavsett resultat, och tur är väl det. :)
 
På Söndagen var endast Roxy anmäld i Ukl och i ösregn gick Ki in i ringen med henne och domaren kom direkt fram till dom och ställde sig på huk för att klämma och  gå igenom henne utan att Ki fick en chans att ställa upp henne såsom dom andra fick, det var liksom pang på direkt. Även om domaren var trevlig så var han rätt så fysisk i sitt sätt att ta i hundarna och Roxy tyckte att den regnklädde domaren var läskig och blev lite rädd och därmed fick hon bara en tvåa men i övrigt en bra kritik. Ingen superhelg i resultatväg för henne med andra ord, men Roxy var pigg och glad hela helgen ändå och tyckte i övrigt det var jättekul att vara på utställning med alla dessa hundar och människor som rörde sig runtomkring oss. Och att få vara ute på äventyr i största allmänhet och allt som händer hela tiden tyckte hon var toppen, så livet lekte för henne och hon själv är nog jättenöjd över helgen som varit, skulle jag tro :) 

Tyvärr så tog vi aldrig några kort på vare sig Bruno eller Roxy i ringen, men sätter in lite andra blandade kort.


TACK till Ki för att du tog dig tid att följa med till Vännäs och du visar Roxy så fint. Mycket roliga saker hände på vår resa. Att få se en igelkott var stort för mig och att du nästan tappade byxorna i utställningsringen fick mig att fnissa både då och nu...förlåt!  :).. Att Roxy vid två tillfällen plockade blommor åt dig och bla la dom i din säng var för gulligt! Något vissna och tuggade på, men ändå... Men snarkningarna hade jag kunnat varit utan...men sova får man väl göra alldeles för mkt av i nästa liv :)
 
Sist men inte minst så har vi nyss (15/6) fått veta att Bruno har blivit pappa till 5 pigga valpar, 3 tikar & 2 hanar. GRATTIS Eva & Kjell-Åke Sundberg, Kennel Ulvfsveåsen till de små liven och mamma "Nellie" förstås. Önskar Er varmt Lycka till.

 Fortsättning följer... :)   

Nellie med de små

 

Bruno blundar och myser medan han snuttar som en diande valp
på sin nalle så nospartiet blir alldeles intryckt :)

 

En stor överaskande glädje att få se en igelkott igen....var många många år sen sist jag såg en.

 

 

28/5 Oj, vilken lyckad helg det har varit! En hektisk men väldigt rolig helg med först Open Show i Aspås på Lördag och så SSRK utställning på Söndag. Strålande väder med sol båda dagarna.

Lördag Open Show: En väldigt trivsam utställning som flöt på bra hela dagen, arrangörerna J/H GRK hade som vanligt gjort ett toppenjobb med att arrangera den här utställningen. Inte alla vet hur otroligt mkt jobb & förberedelser det ligger bakom att ordna en utställning....beundransvärt säger jag då bara till de som har fixat och grejat så att vi andra fick en så trevlig dag!

Domare var Åsa Lindström som hade väldigt fin hand med såväl hundar som de som "höll i snöret" vilket gör att alla utställare kan känna sig väl bedömda och väl bemötta, vilket är extra trevligt.
Det gick väldigt bra för våra hundar. Först ut var Lukas med matte Lotta som ensam i sin klass fick HP. Det var Lottas första utställning och de fick en jättefin start. GRATTIS till er båda.

Lukas med lill-matte Lotta under bedömning

 

Lukas under bedömning.

 

Sedan var det Brunos tur som blev placerad tvåa med HP i sin klass.
Efter det var det dags för Roxy & Ki som blev placerad fyra i sin klass.
Lilly & Ann-Cristin vann sin klass med HP. GRATTIS till er också för era välförtjänta framgångar!
Showiga & gladaste tjejen Tindra vann även hon sin klass med HP och blev slutligen placerad som 4:e bästa tik!
Och så sist men inte minst gamla gumman Saga som ensam i sin klass fick HP!

Bruno och hans far Keeper under bedömning av Bästa hane

 

Roxy och Ki

 

Lilly under bedömning

 

Tindra bedöms av domaren Åsa Lindström

 

Tindras rörelser granskas av domaren

 

Bedömning av Tindra

Sagas tur att bedömas

 

Uppfödargrupp hade vi också där vi fick HP med följande kritik: Här har uppfödaren lyckats med vackra huvuden, likvärdiga kroppar och stommar. Vackra pälsar, trevliga rörelser och ett utmärkt temperament. SE RESULTAT

Bästa uppfödargrupp med HP

 

SSRK Specialhundklubbarna Söndag: En lika trivsam dag men inte fullt lika hektisk som på Lördag, som tur var :)
Domare var Patricia Cooper som också var en glad & trevlig kvinna mot hundar och oss utställare. Dålig på engelska som man är så frågade hon tack och lov ingenting med de hundar som visades av mig i allafall....hade nog inte kunnat svara mer än Yes och No :)

Hade en lika trevlig dag tillsammans med gamla bekanta och så valpköpare förstås. Här måste jag börja med Saga som är över 11 år och som fick CK i championklass och som sedan slutade som 3:a bästa tik!! (I fjol på samma utställning så blev hon 2:a bästa tik och även BIR-veteran.)
Att hon fortfarande i så pass hög ålder håller så bra i såväl arbete som utställning är bara så jätteroligt! Saga är en hund som alltid kommer att ha en väldigt väldigt stor plats i hjärtat....en så genomgod hund med i stort sett allt man kan önska sig är nästan för bra för att vara sant egentligen, men så kallas hon ju för Saga också...en kär vän som förutom då att bara finnas till för en, dessutom då bjuder på så många extra glädjestunder såsom dessa.

Saga "Still going strong"!


I unghundsklass så blev det en fullträff nästan! Lilly & Ann-Cristin upprepade gårdagens resultat och vann sin klass med CK och slutade inte sämre än som Reserv bästa tik!! Syrran Easi med Susanna blev trea med CK och slutligen Roxy & Ki som stod fyra med HP. Stort GRATTIS till era fina resultat. Era hundar är väl förtjänta lite återhämtning nu efter en rätt så intensiv helg som då tvådags-utställning medför.

3 Lanjelins syskon under bedömning i unghundsklass

 

Så här trött blir man av att vara på utställning...en lång väntan på sin tur....måste slumra en stund :)

 

För egen del så räcker det gott och väl med att åka i väg 1 dag hädanefter om man har anmält så många hundar samtidigt som det nu då blev....man vill ju hinna med att njuta och se på andra hundar också och det blev rätt så lite av den varan.
Tråkigt nog så kunde inte Tindra ställas ut denna dag då hon helt plötsligt utan förvarning fick sk "vattensvans" på plats....hade badat henne på fredagen och hon var sen ute hela långa dagen på gården ända till sent på kvällen och det gjorde nog sitt till att få en helt slak svans....Tror att hon hade kunnat placera sig rätt bra i dag. Men det kommer alltid flera tåg och nya försök och med helgens slutresultat så har det varit en toppenhelg!

GRATTIS till flera andra som hade framångar i dag: Bla Cassmick som tog cert och även championat med sin "Keeper"! Towe med sin Calle som fick cert & BIM, Anna som fick CK på Gusten. Flera hade andra fina placeringar som förstås också är värt att gratulera till, fast då skulle listan bli lite lång :) SE RESULTAT

TACK alla som vi träffade för en trevlig helg!

18/5 Att ha hund samt träna och tävla är så fantastiskt roligt, men man ska nog inte ta allt för givet och tro att det jämt går att "tuta och köra"....
Hade sett fram emot att få debutera med Bruno i klass III i Ragunda, men vad händer?! Jo, Bruno åt ( i vanlig ordning, ju äckligare desto godare...) i sig några smaskiga tuggor av en stor äcklig lös skithög (människo-bajs) där flugor och säkerligen en massa andra levande organismer frodades som jag inte vill veta namnen på! Han blev i alla fall dagen innan tävlingen så dålig. Han kräktes inte och fick heller inte diaree, men aj så ont i magen han fick....stackarn bara låg och hade magont. Varken åt eller drack, vilket förstås gör en orolig! Kontaktade veterinär som tyckte vi skulle ha lite is i magen...
Givetvis så blev tävlingen för hans del inställd, något annat fanns inte ens att tänka på. Men han mådde bättre redan på torsdag kväll och började åter att dricka vatten bra och åt även lite risavkok och fiskbullar med majsvälling. Under Fredagen så var han helt ok igen, magontan var borta! Vilken tur för honom att det inte blev värre....man vet ju aldrig vad det är de stoppar i sig i skogen, det går ju liksom inte alltid att förhindra.

Goaste Bruno!

Tillbaka till Ragundas lydnadsprov så fick jag snällt nog av klubben i stället starta med fröken fräken Tindra i klass III. Nu hade jag ju inte så stora förhoppningar på att hon skulle få ett 1:a pris i och med att hon inte är riktigt klar för III:an, men tänkte att jag ändå hade betalat anmälningsavgift och att vad fasiken, vinna eller försvinna :), inte värre än så.
Tindra skötte sig riktigt bra, gjorde visserligen en del tabbar som gjorde att det blev 3 nollor och därmed inget pris, men hon var riktigt rolig att tävla och fixade tex vittringen som jag inte har tränat klart på henne egentligen och gick jättefint Fritt följ med fin kontakt, och kontakt är något som jag värdesätter högt i mitt tränande av hundarna, att känna att de vill ha kontakt med mig och gladeligen är med på det jag ber dom om. Sen att momenten kan gå åt skogen är ändå inget som jag gråter blod över, det är klart man vill att det ska bli bra poäng i varje moment (konstig vore man ju annars...) men det kommer faktiskt flera tåg så det är bara att fortsätta träna på och ha skoj under tiden :)

Tindra tror att alla människor är till för just henne!
Kramgoare hund får man leta efter :) Kolla glädjen på de båda!

Startade även gamla gumman Saga och hon gjorde nog inte sin bästa tävling på äldre dar, men hon blir ändå hela 12 år nästa gång hon fyller år och att hon över huvudtaget fortfarande med svansen viftandes vill jobba och vara mig till lags så gott hon nu kan trots lite stelhet och dövhet (kör henne enbart på handtecken) får mig att bli så varm i hjärtat. Saga nollade 3 moment men vi fick ett 3:dje pris och jag tycker det var jätteroligt att starta ännu en gång tillsammans med henne, då hon egentligen blev pensionerad i fjol....men det är svårt att hålla tränings och därmed tävlings fingrarna i styr :) Ev så kommer jag faktiskt att starta Saga en gång till, sen får det vara färdigtävlat :), med henne i alla fall. Men så länge Saga tycker det är roligt så kommer hon ändå få fortsätta träna på lite smått här hemma.

Saga drar alltid ut träningsgrejor ur bilen och ligger sen nöjd och belåten med
diverse grejer utspridda runt sig och gärna nåt i munnen också :)

Då Bruno var ok redan på Fredag så bestämde vi oss för att åka och tävla lydnad i Strömsund på Lördagen. Debut i klass III, spännande! Han jobbade på bra och var pigg & glad. Fick höga poäng på bla Sittande i grupp, Fritt följ, Sättande under gång, Inkallande m. ställande & läggande, Rutan & Apportering m. metall. Vittring plockade han upp fel men släppte för att sedan ta rätt vilket sänkte betyget och på fjärrdirigering så fick jag ge 2 dubbelkommando samt att han flyttade sig lite. På den gemensamma platsliggningen så klev den lille käre gossen upp på platsläggande...gick några steg och stod sedan kvar där tills jag återvände och det bidde därmed en nolla. Lite trist att gå in och köra resten av programmet när man börjat med en nolla på ett moment som man lätt kan plocka viktiga poäng på. En nolla till blev det på Hopp över hinder med apportering....där hoppade han tyvär inte tillbaka utan sprang runt hindret?! Vi slutade ändå på ett 2:a pris och kanske nästa start kan ge oss uppflyttet till elitklassen, vi siktar på det åtminstone.

Bruno in action (från en tidigare träning)

 

Bruno älskar att bära, denna gång tjuvade han min väska som låg på lydnadsplanen :)

 

Koppel, väska...ju mer att bära och springa omkring med desto roligare!

Sist men inte minst så debuterade Ki med sin foderhund Roxy i lydnadsklass I. Jättekul att få se er första start! Lite ouppmärksam var kanske Roxy under momentet Fritt följ, men hämtade igen sig sen på de övriga momenten. En nolla blev det dock och ett antal poäng flög förstås all världens väg. Men ett 3:dje pris fick de minsann och Roxy viftade så glatt med sin svans inne på lydnadsplan, kul att se hennes glädje! Tror nog att Ki hade rätt så kul också inne på plan :)
GRATTIS till er debut och fortsatt Lycka till, ni kommer att fixa era 1:a pris, helt övertygad! SE RESULTAT

Vänner! (Åsa & Roxy)

 

Roxy, Bruno i mitten och Tindra i en glad lek tillsammans!

 

Roxy är en äkta golden = helt tokig i vatten!
10/5 Maj månad, en månad som bjuder på både utställningar och lydnadsprov, både för hundarna här hemma men även för flera valpköpare som är aktiva med sina hundar = extra roligt!
Utställningsträff nr. 5 (ev. fler aktiviteter) ordnas här i Hammerdal prelimärt Måndag den 18 Maj kl. 17.00 alt. Tisdag den 19 Maj kl. 17.00.  Ni som vill & har möjlighet att komma, hör gärna av er via mail senast torsdag den 14 Maj. VÄLKOMNA!
 
Ute strilar regnet och har så gjort av och till hela dagen, men vi har trotsat regnet och ändå varit ut på två härliga skogspromenader samt tränat ett kortare lydnadspass med hundarna som jag är så nöjd med. Det skulle vara roligt om träningen funkar som den ska nu ända fram till tävling så man har med sig en bra känsla av att hundarna kan när man går in på tävlingsplan. 
 Även gamla Saga hänger fortfarande med och var pigg och utförde både Fritt följ, rutan, Stå sitt ligg under marsch, fjärrdirigering och inkallning med ställande och läggande med samma glädje som hon alltid har haft, även om det förstås syns att hon på ålderns höst har blivit lite stelare och inte är fullt lika rörlig som hon en gång har varit, men hon tar i med all sin kraft ändå och springer på så fort hon kan vid tex inkallningen från rutan, hon ser så söt & rolig ut när hon galopperar på sitt glada skuttiga sätt så man kan inte annat än att ömt krama om henne som belöning när hon fortfarande trots sin höga ålder vill så mycket, goa lilla Sago-vove! :)
 
Saga älskar att tjuva tränings-konor! 
 
I helgen som var träffade jag Lotta med Lukas och visade dom vilken fin brukshundsklubb dom har bara ett stenkast från där dom bor ( i Brunflo). En trivsam klubb vackert beläget med skog runt omkring träningsplanerna och klubbstugan, vilket gör det hela ännu gemytligare att bara vara där. Hoppas att Brunflo snart får en ny aktiv medlem snart :)
 Lotta & Lukas ska snart debutera officiellt på utställning, så vi tränade på det samt lite kontaktövningar som kan vara bra att ha med sig i bagaget i all annan träning. Nyckeln till framgång med sin hund inom det mesta bygger just på att ha en fin "trådlös" kontakt med sin hund och därmed också då en bra relation.
 
Här kommer lite blandade bilder från när vi träffades. 

Den mysiga klubbstugan i Brunflo

 

Lotta, Lukas, Åsa och Roxy i en röd liten stuga.

 

Lukas

 

Lotta & Lukas utställningstränar och har blivit jätteduktiga!


 

Syskonen Roxy och Lukas leker efter avslutad träning.

 

Roxy myser och roar sig i sin lilla vattenpöl :)

 

Tycker om bild! Hundar glömmer aldrig sina uppfödare.

 
Fortsatt Trevlig vår nu allihopa!
30/4Vilket härligt väder det har varit idag! Men jag undrar lite bekymrat om det blir någon blomstrande trädgård i år?! Med framförallt en jordekorre här på gården så kan man ju börja undra....
 
Inte lätt att ha en blomstrande trädgård när man har en jordekorre vid namn Bruno!
Tindra håller vakt minsann ifall någon råkar se vad de sysslar med...
 
Har haft utställningsträff nr. 4 här i Hammerdal för Lanjelins-hundar + övriga som ville komma. En jättetrevlig träff där det tränades utställning & lite apporteringsövningar. Korv grillades och åts, vi hundägare pratade med varandra och framförallt hundarna hade galet roligt av att springa omkring och lattja och bara få vara hund och göra precis vad de ville = en härlig känsla att se så många goldens på en och samma gång som leker, gräver, hittar på små upptåg och sist men inte minst umgås på ett så fint sätt, trots blandad kompott av hanar och tikar. TACK alla ni som kom för jättetrevlig samvaro tillsammans! Ni har gjort så stora framsteg med era hundar och kan man annat än vara stolta över er ALLA!
Vill ge en extra lycko-spark denna gång till Ki & Roxy som snart ska debutera på lydnadsprov. En lycko-spark i förväg också till Susanna & Easi som för tillfället går en viltspårskurs och som kommer att gå anlagsprovet framöver. Det är så roligt när ni låter era hundar arbeta! Och lika roligt att höra att ni tycker det är roligt att jobba med hundarna!
 
Träningstillfälle nr. 5 & nr. 6 (sista träffen) är ej spikat än vad det gäller datum. Återkommer med det så fort det är bestämt.
Här kommer nu lite kort som ni som var med har skickat, snällt av er.
 
Utställningsträning med Lanjelins-hundar. Här Ki som snyggt ställer upp en
långhårig Roxy som nu några dagar senare är trimmad :)


 

Kom till mig alla fina vovar! :)

 

Kontakt!

 

 

Tindra passar på att ta för sig av alla kramgoa famnar :)

 

Vi vill också grilla korv!

 

Det är faktiskt en konst att ställa hund och det finns hur många enkla men bra tips som helst att ge. Här gammelmatte som hjälper till och så matte Ann-Kristin med Lilly.

 

Alla som varit med på utställningsträningarna har blivit riktigt duktiga
på att visa hund. Här Lotta med Lukas.

 

Flera av hundarna har blivit friserade inför kommande utställningar.

Vad har vi gjort mer? Jo, haft årets första riktigt seriösa jaktträning och det var bara så himla kul! Det är ju så mkt man vill hinna göra med hundarna och jag hoppas verkligen att jag prioriterar jakten något mer än lydnaden i år så att vi kan starta på jaktprov till sensommaren. Har ju förstås satt upp några mål vad det gäller lydnaden och jakten och jag hoppas vi når dom innan snön börjar dala...vi får väl se hur det bliva med allt :)

Årets första seriösa jakt-träning!

 

Bruno och Tindra väntar på sin tur att jobba i skogen

 

Samtidigt ska vi gapa så kanske matte snart låter oss jobba igen! :)


Härnäst står i alla fall lydnadsprov som kryper närmre och nämre. Har bestämt att det blir Bruno som får tävla före Tindra då jag tycker att han för det mesta utför allt korrekt. Tindra får vänta tills Bruno förhoppningsvis har fått upplytt till elitklassen...det skulle vara enormt skönt att sedan då få ägna sig helt åt jakten och även andra roliga saker såsom agility som hundarna formligen är tokiga i och som de alltid uppskattar om de erbjuds att springa banan på vårt galna vis, dvs utan speicella vägar för att tjäna tid och så som andra mer rutinerade agilityekipage gör,  utan bara springa järnet hur som helst, korsan och tvärs och ta sig an alla hinder med fart och fläkt och med en riktig sann glädje i alla fall!  

 

Sist men inte minst så har vi varit på ögonlysning med Bruno & Roxy denna gång, det gick bra, båda Ua.

Avslutar med några icke hundbilder men dock djurbilder åtminstone, är de inte söta så säg!

 

Syster Monicas får som fått lamm. Trillingar!

 

Jag och min systers goa får

 

Tror jag tar hem dessa sötingar som är så kelsjuka

 

PUSS!

19/4 Välkommen du ljuva vår! Nja, nog för att våren är en helt underbar tid och jag gladeligen välkomnar alla årstider.....så är det just nu väldigt skitigt ute, vilket syns även på hundarna förstås....dammsugaren och skurmoppen står framme och används flitigt varje dag. Men man får bita ihop lite, för det är en kort period det är så här och förhoppningsvis så torkar det upp snabbt ute nu när solen tittar fram allt oftare och träden som snällt nog vajar med och skyndar på upptorkningen = BRA!

Här har trimningen av hundarna satt igång inför kommande utställningar. Tindra är den som är bäst i päls för tillfället. Bruno och Saga har inte fällt klart riktigt än, men samtidigt som de fäller så märks det att de på samma gång sätter ny päls.....får väl avvakta och se hur de ser ut i pälsväg när utställningsdagen väl är här. Anmäler man inte så ångrar man sig säkerligen när man ser att hundarna är i ganska bra skick vad det gäller päls. Den som lever får se och under har alltid skett! :)

Johan Axelsson med sin hund "Easi" var på inofficiell utställning som J/H Kennelklubb anordnade för ett tag sedan och där handlern Susanna (Easis snälla "Far-morr" tillika Johans snälla mamma) visade henne till en fin BIM-plats. GRATTIS till Er! SE RESULTAT

"Easi" BIM på J/H kennelklubbs inoff

 

"Easi" BIM på J/H kennelklubbs inoff.

Den 22 April kl. 17.00 går utställningsträff nr. 4 av stapeln, denna gång i "Utrikes" Hammerdal. Mail med mer info. kommer att skickas till er som deltagit på tidigare träffar. Är det några fler som gärna vill delta så är det inga som helst hinder, slå bara en signal eller skicka ett mail så får ni veta mera om vad som "händer och fötter" på kommande träff.
Sist slog vi i hop våran träff med goldenklubben J/H . Vi delade upp oss i en promenadgrupp och en grupp som utställningstränade, trevligt hade vi! Ett förslag till alla goldenägare häromkring: Missa inte goldenklubbens nästa träff som går av stapeln i Brunflo den 5 Maj kl. 18.30. Håll bara koll på deras hemsida om exakt plats. När jag ändå är i gång :) så missa heller inte att anmäla till deras Open Show 23 Maj, anmälan går ut den 30 April, se mer info på deras hemsida.

Bruno och Tindra tränas båda inför lydnads-starten i Klass III. Får väl se vem av dom som jag känner är mest mogen för att komma till start först. Får ju ändå inte tävla med mer än 1 av dom vid ett och samma tävlingstillfälle, i och med att de är i samma klass. Håll tummarna för att i alla fall en av dom fortare än kvickt är uppe i elit-klassen snart.....ödmjukt glad & tacksam mot hundarna ska jag vara om vi återigen får lov att tävla i den klassen med dessa nya generationer....för utan deras egen prestation och glada framåtanda så skulle det inte vara möjligt. Skulle inte hundarna visa glädje när vi tränar så skulle inte jag heller känna samma glädje som jag nu då gör när vi tillsammans övar diverse saker.
I bland kan jag inte sluta att bli väldigt fascinerad över att djur kan kommunicera så otroligt bra med oss människor, trots att vi inte "pratar" samma språk. Mycket känslor och tankar rör sig säkerligen i våra kära hundars hjärnor....mer än vad vi tror! Kanske värt att tänka på.....

Lite vanligt bus innan den skojiga lydnaden sätter igång.

 

Bruno Fot-position Fritt följ.

 

Bruno tränar Fritt följ

 

Brunos jättefina kontakt!

 

Bruno tränas i momentet Fritt Följ.

 

Tjihoo! Lattjolajbans!

 

Lite "Hopp och lek" mellan momenten (Bruno)

 

Ömsesidig glädje efter en lyckad träning (Bruno m. matte)
2/4
Så har utställningsträff nr 2 gått av stapeln. 4 träffar till återstår, men måste säga att stora framsteg redan har gjorts av såväl hundar som ägare, jätteduktigt av er! Tycker det är så roligt att coacha er och se hur bra det kan bli till slut. För visst är det så att det, på utställningar, är av betydelse  hur vi handlar och framhäver våra hundar på allra bästa sätt. Detta underlättar också mycket för våra domare som lättare får sig en mer korrekt bild av hur våra hundar är konstruerade, sedan är det bara ett + i kanten att den som håller i snöret är "ett" med hunden också, det gör bara att allt ser mycket trevligare ut. Där tror jag att nästan vi alla utställare kan göra förbättringar faktiskt, mer eller mindre. Sedan får vi inte glömma att oavsett om man visat hund i många år så är ingen hund den andre lik vare sig i sättet  och för den delen inte  i konstruktionen heller till punkt och pricka och därmed så är varje hund en ny erfarenhet, om ni förstår hur jag menar...
 
Ki & Roxy, Lotta & Lukas, jag & Bruno samt Jenny & Marwin tog efter utställningsträningen en miljötränings-sväng på stan där bla kroglivet hade börjat och en och annan blick  riktades mot oss :) Samtliga hundar tog allt med ro och gick så världsvant genom centrum. Jättekul att se hur otroligt coola hundarna är med tanke på att alla är "lanthundar". Själv måste jag säga hur nyttigt det är att enbart koncentrera sig på en hund och inte ha alla hundar med. På detta sätt får de en egentid med mig som är otroligt värdefull.  Normalt så följer ju samtliga hundar jämt med när det händer nåt, som tex  promenader och andra aktiviteter....för man vill ju att alla ska få vara med i svängarna :)
 
 Är i alla fall så nöjd över alla hundars positiva inställning till allt det nya runt omkring dom.
TACK till hundar och ägare för en jättetrevlig träning tillsammans med er! Datum, tid och plats för utställningsträff nr 3 meddelas på hemsidan inom kort. Hör bara av er via mail eller telefon senast 3 dagar innan den inplanerade träffen om ni kan delta eller ej. Alltid bra att veta hur många vi blir. 
Som vanligt så var kameran med....MEN.... det snöade så mycket från början, så vi avstod från att plocka fram den och sen när den vackert dalande snön upphört, så glömdes kameran alldeles bort! 1 foto tog dock en snäll farbror när vi var på väg ut ur stan, tack till denne snälle okände!
 
På väg ut ur stan med fyrbenta vänner
 
Annars tränar vi på var och varannan dag här hemma inför lydnadstart som kryper närmare och närmare, pirrigt värre!! Måste nog säga att momenten börjar sitta riktigt bra. Det som är kvar i inlärningsyfte och som vi inte har lagt ner någon tid alls på är: Sittande under gång samt sittande i grupp....håll tummarna för oss att de momenten snabbt som ögat blir avklarade.....vill känna att allt är så gott som "klart" inom kort så vi med all säkerhet kan delta på de lydnadsprov vi haft som planer att anmäla oss till. 
 Sedan måste fjärrdirigering & vittringsmomentet tränas lite mera så att det sitter stensäkert och sedan förstås finslipa de övriga momenten så att de utförs på bästa möjliga önskvärda sätt. Men det är ju förstås ändå ingen garanti att allt klaffar på prov.....men hoppas och tror måste man ju och det är så himla kul det här med att träna och se alla framsteg som hundarna gör, så det ska bara bli ett nöje att starta på prov. Pirret i magen kommer man nog inte ifrån, men det kan vara ganska positivt det också, för tänk vad konstigt det skulle vara om man inte kände ett smack när man gick in på tävlingsplan. Nä, lite färggranna fjärilar får gott dansa i min mage, huvudsaken det är glada sådana :)

 

Tvärtnit & koncentration av mittpunkt i "Rutan"

 

Beröm till Bruno i en snyggt utförd "Ruta"

 

Bruno belönas i lydnadsmomentet "Rutan"

 

Duktig Bruno (efter momentet Fritt följ)

 

Bruno fin kontakt under momentet "Fritt följ"

 

Bruno

 

Bruno under inlärning av momentet "Apportering m. hopp över

 

 

16/3 Jisses vad dagarna går fort! Tänk om man kunde stanna tiden i bland....vill ju hinna med så mycket av allt som är roligt :) . Ska absolut lägga alla mindre roliga "måsten" på hyllan, för här ska det enbart njutas i massor av sol, skidutflykter med ryggsäck full med gottasaker på ryggen och en hel del träning med hundarna inför kommande start på lydnadsprov. Kan ju inte sitta inne när solen med ett stort varmt leende (konstigt utryckt :) fullkomligt lockar och pockar på en!

Utställningsträning har anordnats för valpköpare + övriga som också kommer att få hänga med, men som inte har golden, men det spelar absolut ingen roll. Ju fler vi är tillsammans, desto roligare!
Tyvärr så togs inga kort denna gång...man glömmer så lätt bort detta. Det gick i alla fall riktigt bra för de som var med. Vi blev inte så många denna gång pga att dagen inte var den lämpligaste dagen för samtliga, men vi som var där hade en rolig och nyttig träff. Nästa utställningsträning blir i Östersund Lördagen den 28 mars (klockslag meddelas senare). Det är praktiskt om ni som vill delta hör av er antingen via mail eller telefon senast den 26:e mars.

Bruno & hans halvsyster Roxy fick ta en repa på stan efter avslutad utställningsträning och tänk att de två, som är riktiga "lanthundar", skötte sig helt exemplariskt bland allt nytt som förekommer i en storstad. Bruno gick så tryggt &lugnt vid min sida och han var så vacker och ståtlig där han gick! Kunde ju inte låta bli att se att han har en väldigt stark utstrålning och så med hans vackra gyllene guld/bruna päls....en riktig "lejonkung" är vad han är! :)

Bruno älskar mjukisdjur :) Här en favorit!

Fick en present av familjen Axelsson, en jättefin tavla med motiv på mig & Saga som är tryckta på vit duk. Den var så fin! Det är bilder som betyder otroligt mycket för mig och som visar hur mycket en hund och en människa kan tycka om varandra. Saga och jag har gjort en fantastisk resa under våra år tillsammans och vi har uppnått fina tävlingsresultat som resulterat i två olika championat, men jag är helt övertygad att om vi inte hade haft en så fin relation med varandra så skulle vi aldrig ha kommit så långt som vi har gjort.

Jättefin tavla! TACK snälla ni!

Ser jag tillbaka på åren med Saga så är de finaste minnena sådana som har skett under våra stunder utanför rampljuset, dvs alla stunder där vi glada & lyckliga har gått långa turer i skogen, eller på träningsplanen, där vi har gjort så mycket galet roligt tillsammans.
Tro inte att vi har varit rädda för att skrattande slängt oss ner i gräset efter en lyckad träning och tumlat om så där lagomt mycket. Folk har säkert trott att man är helt knäpp... Men ärligt talat så bryr jag mig inte i om folk undrar varför vi ligger på marken och kramas :)....det är väl bättre att tycka om varandra och att ha roligt än att vara ovänner och ha oändligt tråkigt, eller hur? Det jag vill säga är att det är alla dessa glada stunder tillsammans, som är de allra lyckligaste stunderna, det är i den "grå" vardagen man mest lever i tillsammans med sina hundar. Men vardagen behöver alltså inte alls vara färgad grå och tråkig...det beror helt och hållet på vilket föhållningssätt man har till livet och alla dess glädjeämnen som det faktiskt finns massor av! Tävlingar är en sporre och ett måste för att meritera sina hundar, men vägen dit är en häftig resa som bjuder på massor av gratis och sann glädje!

Saga blev förresten SSRK Jämtland / Härjedalens 2:a bästa Allroundhund med endast 1 litet poäng ifrån hunden som vann. Men det är inte dåligt gjort av en gammal vovve att vara såå nära att vinna igen, men oavsett så är hon förstås världens bästa hund i alla fall! :)
Bruno blev placerad på fjärde plats och Tindra på sjätte plats och de är minst lika betydelsefulla de också, förstås. SE RESULTAT


Avslutar med några kort från valpköpare.
Ha det nu så bra i solen och en uppmaning till er alla hundägare är att aktivera och ha så kul som möjligt med era hundar! Ni får mycket mera harmoniska & lyckliga hundar om de får utlopp för sin energi, såväl fysisk som psykisk.

Skönt att vila ibland. Johan Axelssons hund "Easi"

 

"Easi" en solig vinterdag. Ägare Johan Axelsson

 

Göteborgarn "Aston", ägare: Josefin Söderström
26/2
Woops, we did it again! "Saga" har vunnit (för 5:e gången) Jämtland/Härjedalens Allroundgolden 2008! Hennes son "Bruno" vann i fjol, i år stod han tvåa efter sin pigga mormor Saga på tio i topp listan. Tindra ville i år inte vara så mycket sämre, hon stod trea! Samtliga hundar boende här på Lanjelins. Hundarna är värdiga vinnare (ja, nån måste ju föra deras talan...) då deras resultat verkligen visar hur användbar vår fina ras golden retriever är. Finns det egentligen någon begränsning för vad vår ras kan användas till? Visst, inte vallning och så, men i övrigt så är golden en fantastisk sällskapshund, duktig eftersökshund, pigg på agility med fart och fläkt, jakten får vi inte glömma bort då det är deras starkaste kort, för vi förvaltar ju (som alla vet?) en jaktras! Lydnad & bruks går alldeles förträffligt att köra med vår ras också. Har jag glömt något? Ja, utställning så klart och så något som jag själv inte har provat på men som det inte finns något hinder för, räddningshund, det finns säkert mera också som jag inte skrivit ner här. Kort sagt, har vi inte en alldeles underbar ras med stor bredd så säg! :)

Saga

 

Bruno

 

Tindra

Ute skiner solen, så härligt! Vi har redan hunnit med en långpromenad i skogen. De yngre är ute på gården och strosar på medan gamla Saga är så nöjd med att få vila en stund inne tuggandes på ett ben. Det som kvarstår på dagens schema är ett pass lydnadsträning (måste passa på när vädret är så kanon) och ev. en skidrunda och absolut en till promenad i skogen, njuter verkligen av vad naturen har att erbjuda!
Till alla er som trott att vi har tävlat i helgen så kan jag svara att vi inte har tävlat, var inte ens anmäld...men det blir så småningom! Har siktat in mig på några tävlingar framöver och dom ser jag verkligen fram emot och det gör nog hundarna också, de har verkligen så galet roligt när vi tränar! Kanske för att de har en sån galen matte som driver dom till skratt och bus! :)

Vacker orörd natur...

 

Solen värmer kropp & själ!

3 födelsedagar ska firas nu i Mars. Saga fyller år den 3 mars, Bruno den 6 mars och Tindra den 12 Mars. Ska fixa nåt riktigt gott till samtliga den dag dom fyller år, speciellt Saga ska få bli bortskämd på sin födelsedag, det är hon värd, fina goa gamla tanten som inte går av för hackor trots sin höga ålder! Vi får väl se vad hon tycker om saker och ting längre fram, kanske kommer vi att _ _ _ l _ nåt framöver....som sagt, vi får se :)

Sist men inte minst så kommer utställningsträningen att starta för er valpköpare + några till som får hänga med Torsdag den 12 Mars kl. 18.00. Plats är inte bestämd, måste kolla upp lite vart vi kan hålla till där det är upplyst, men första träffen kör vi i Östersund då det är på kvällstid och flera av de som ska vara med bor där med omnejd. Så ladda fickorna med en massa gott godis (tex korv el. köttbullar) och gärna rastade hundar som har fått sprungit av sig den värsta energin och framförallt, ta med ett glatt humör! Sen ska vi ha roligt för hela slanten och förhoppningsvis känna att träningen ger gott resultat för alla på alla sätt och vis.

Johan Axelssons mysiga "Easi"


Väl mött till trevlig samvaro tillsammans!
7/2  Oj, vad fort tiden går...redan en bit inne i Februari månad! Bäst att ta till vara på den tid av vintern som är kvar, som definitivt är den bästa tiden på hela vintern! Jag pratar om vårvintern, som (förhoppningsvis) bjuder på många soliga och härliga dagar där man kan  tillbringa hur många timmar som helst ute i naturen. Packa ner lite godsaker i ryggsäcken och på skidor glida fram bland små och stora smultornställen med hundarna som glada över en spännande utflykt och full av  sprudlande energi  springer runt en, före en, efter en (ha ha...nästan över en i bland) över snötäckta stockar och stenar, ofta längs en strandkant där snön börjat tina bort inne i skogsbrynet. Det är alla tiders det för ivriga hundars nosar, att dra in alla nya dofter, och alla tiders för en själv förstås. En nöjd känsla infinner sig över att känna sig ett med naturen.
 
Lydnadsträningen har fått stå tillbaka nu ett antal dagar pga kylan. Önskar så att man nära och enkelt kunde slinka in nånstans inomhus vid kalla dagar för att träna. Ridhus är ju alla tiders att hyra och träna i, men då blir det genast mer planering i det hela......allra roligast är det ju när man hur som helst, när som helst och framförallt var som helst kan ge sig ut och köra ett pass. Men vädret ändras hela tiden och snart blir det nog kanon "tränings-väder" igen :)
Ser verkligen fram emot tävlings-säsongen och det ska bli himla roligt att tävla mer med de yngre förmågorna. Hoppas på att tävla inom flera grenar i år. Herre jisses, vi tränar ju inom allt....ändå har jag så svårt för att anmäla till prov....ska försöka ändra på det i år.
 
 Jakten är något som Bruno  har i "blodet" och även om vi inte kör speciellt målmedvetna jaktträningspass för att starta på prov så är han så duktig och vet precis vad han ska göra. Jakt-lydnaden är förstås bra tack vare att vi håller på så mkt med lydnad. Han är verkligen rolig att jobba med. Det enda jag känner att vi måste träna mera på är skott-träningen som det har blivit alldeles för lite av. Han är inte rädd, men blir lite "upp i hejsan" och vill gärna att det händer nåt istället för att lugnt sitta och vänta, han hoppar då på mig för att få uppmärksamhet.... och därmed så kan man ju glömma att passiviteten fungerar och det är ett måste i jaktsituationer. 
Tränar alldeles för mycket ensam också, det blir ju lätt så när man bor lite utanför och ingen här i Hammerdal med omnejd är involverad i hund som en annan är. Vi får väl se vad som "händer och fötter" med vår tänkta jaktstart i år. Även om vi nu inte skulle komma ut på prov så jobbar hundarna på bra ändå med det som de är skapta för och vi har då så in i vassens roligt, det vill jag lova! :)
 
Snart ska utställningsträning köras i gång för valpköpare. Mer information kommer inom kort. Är det någon som är bekant med en Lanjelins-hund och dess ägare och som känner att det vore bra med lite uppfriskning inför kommande utställlningar så hör bara av er så kan ni nog hänga med ni också. Detta är förstås gratis  och vi tränar och hjälps åt allihopa och har en trevlig stund under några träffar.
 

Här kommer lite diverse bilder.

Tycker om vintern, men visst får man ett sug i magen av längtan efter sommaren också.....

 

Tindra är en en super-hund! Så speciell och totalt orädd...
här hade hon självmant sprungit upp på vedhögen :)


 

Fina goa Colorado

 

Gamle Rasken som nu bor i himlen....och Colorado

 

Då "Collen" var halt fick han strosa på utan ryttare och vi gjorde mysiga saker tillsammans.
21/1 Nu har träningsformen kommit tillbaka i alla dess former! Skidorna har börjat användas och formen känns inte alls så tokig. Åker mycket i eljusspåret där man får ta i lite mera och verkligen använda musklerna bättre då det är kuperat med både upp och nerförsbackar. Föredrar skate före klassiskt, men försöker variera lite under skidpassets gång.
 
De dagliga långpromenaderna i skogen med hundarna är bara för härliga! Ska börja åka skidor mer regelbundet med dom också bara det kommer lite nysnö så att inte underlaget är lika hårt och isigt som det är nu på de vägar / skoterspår i skogen som vi just nu tar oss fram till fots.
 Med skidor på fötterna så går det undan med fart och fläkt och hundarna får jobba lite mera och få en topp kondition som kan behövas då även lydnadsträningen faktiskt nu satt igång på "allvar"! Motivationen efter hundars löp, förkylning m.m har kommit tillbaka för att stanna (förhoppningsvis...) och NU ska treans moment läras in så det sitter där det ska!
 
 Tindra & Bruno är supertaggade och de är så duktiga och intresserade av att lära sig det jag önskar av dom. Inte sagt att de alla gånger förstår vad jag menar....men de är glada och uppmärksamma och jag vet att förr eller senare så trillar poletten ner, det gäller bara att ha tålamod och åter tålamod och att försöka hålla glädjen och positiviteten vid liv oavsett om det går galet i bland och hundarna gör nåt helt annat än det jag trodde jag förmedlat till dom. Men jag är ganska noga när jag lär in saker och ting och vill absolut inte skynda mig fram i momenten då det är skönare att ha väl befästa moment när man befinner sig i de högre klasserna, det har man igen i slutändan. 
 
 
Att träna flera hundar kräver också lite mera skärpt hjärna motför om man "bara" har en hund att träna, men det hundarna ger en gör att man orkar och f_n vad tokroligt det är att "sy ihop" träningsprogrammen så att de passar var och en, för ingen hund är riktigt den andre lik, Så det är en spännande utmaning och kanske ytterligare en grej som gör att man orkar hålla humöret, viljan och orken uppe att trimma hundarnas hjärnor så de så småningom kan visa upp sina färdigheter på tävling. 
 
Som det känns så kommer det aldrig att sluta vara roligt det här med att ha och träna hund! Jag skulle nog känna som om det var nåt som fattades i mitt hundägande om jag inte fick träna med hundarna. Den som inte hållit på med att träna hund kan nog inte förstå vilken glädje man själv och framförallt hunden känner då denne utför något på rätt sätt! Att man fullt ut lyckats "samtala" med sin hund och att denne finner glädje i att utföra det den blir ombedd om! Men jag tror att om man skrattar och har roligt med sin hund så kan man inte göra något anant än att känna glädje, testa själv vetja! :)
 
Valp-planer börjar knacka på dörren och förhoppningsvis ska då "Roxy" paras till senhösten. Det är planer som skulle vara roligt om de gick i uppfyllelse, då en liten valp nog kommer att få stanna kvar här isåfall. Återkommer till detta med valpar längre fram, det är bara Januari än och det är ett antal månader kvar innan det är akuellt isåfall.
 
Gosiga valpmagar!

 

Mys med en liten Lanjelins-valp
6/1
Så var det nytt år igen, få se hur lång tid det tar innan man vant sig att skriva 2009.
 
Stämningsfull bild. Yngsta syskonbarnet Felicia upplevde sin första jul.

 

Go´vovven Jackson & lill-matte Felicia nästan lika gamla....och delar självklart allt lika! :)

 

Tomten kom med ny mössa! Provar om den passar!

Skönt är det att nyår är över och att det nu tar ett tag innan man behöver fly från bebyggelsen pga alla fyrverkerier som haglar över huset....och runt hela byn för den delen. Tänk om folk kunde sluta med detta som plågar såå ofantligt många djur i fångenskap men även våra vilda djur i skogen som måste bli helt panikslagna om de råkar infinna sig alltför nära gränsen mellan skog / samhälle när det helt plötsligt börjar smälla.
 
Jag hoppas att det någon gång i framtiden blir förbjudet, för åtminstone privatpersoner att smälla och skjuta. En förhoppning är att det istället kunde skötas vid en viss bestämd tidpunkt av vissa ansvariga i varje kommun / stad / by / bostadsområde och att vi alla då vet att under just denna tid (ca 1 timme) avlossas det fyrverkerier. Det skulle därmed bli lättare för alla ansvarsfulla djurägare att göra sitt bästa för att låta de skotträdda djuren  slippa hamna mitt i denna "fagra" skottsalva som gör att de darrar av skräck.
 
Här hemma är det tack och lov bara 1 hund som tycker det är läskigt med fyrverkerier, men det är nog jobbigt att se......därför tillbringades ett par timmar av nyårsnatten körandes på vägar där skogen hälsade hundarna varmt välkomna in i det nya året, för givetvis var hundarna med, det var deras nyår som gick före allt annat.....men ska det behöva vara så?! Värt att tänka på och kanske börja protestera mera mot detta som även jag tycker är sagolikt vackert och som lyser upp himlen i alla möjliga färger, men som har ack så fördödande effekt på våra djur....och säkerligen på många människor också, tex alla flyktingar som har upplevt krigens fasa...
 
I skrivande stund är det väldigt vackert väder ute, solen skiner på trädtopparna och snön ligger så vackert gnistrande som ett täcke över marken....men.....det är väldigt kallt ute! - 34 grader!! Inget utegångsväder för två & fyrbenta  i dag inte. Djurvän som man är så blöder förstås hjärtat lite extra för alla vilda djur, som sådana här extremt kalla stränga dagar säkerligen kämpar för sina liv! Småfåglarna får en massa mat i alla fall i sitt fågelhus och det hjälper ju några djur i alla fall.....man kan ju inte börja på att mata alla skogens invånare, även om man väldigt, väldigt gärna skulle vilja hjälpa till....
 
När det är så här kallt så är det lätt att börja drömma om sommaren......
 
Vackra blommor vid bron!

 

 

Vilda sommar-blommor!

 

Finns inget som slår vilda blommor.... så enkla men så vackra där de orörda står.....


Hundträningen har legat på sparlåga nu ett tag pga löp här hemma och framförallt Tindra & Bruno har varit såå kära i varandra! Nu är löpet dock avklarat och det känns skönt att kunna få normalt pigga hundar igen! :) Så snart ska nog träningen sättas i gång på "allvar". Har inte alls hunnit träna in så mycket som jag hade tänkt innan det nya året gav sig tillkänna. Men vi ska nog ligga i hyfsat nu ett tag framöver så får vi se var vi står när tävlings-säsongen kommer i gång ordentligt på vårkanten. Har i alla fall som mål att bli uppflyttad till elit-klassen i lydnad med Bruno & Tindra.....men självklart hoppas jag att vi hinner starta även i den klassen. Allt hänger förstås på hur mycket tid som läggs ner på varje hund, alla måste självklart få sin del av aktivitet och det är inom många grenar som vi vill jobba, men vi kör på som vanligt, lite här och där, med samtliga hundar.
 
 Skulle väldigt gärna vilja satsa lite extra mycket på jakten med Bruno  i år. Han är ju så duktig redan, men måste jobba lite på passiviteten då han gärna vill hoppa och klänga lite (hmm, han är ju lite bortskämd också, då han sedan han var en liten parvel alltid har fått krypa upp i knä & hoppa upp och kramas titt som tätt.  Fast han är så stor nu så är det nåt som fortfarande är det bästa han vet och har man nästan lärt honom det så får man skylla sig själv......fast (hi hi) det är faktist mysigt att ha en kramgo hund, så egentligen gör det inte något alls, men inser förstås att det kanske inte är så bra i vissa provsammanhang.)
 
Mysige Bruno!
 
God fortsättning till er alla besökare & på återseende snart! (Ska försöka uppdatera liite oftare än vad som har vart på sistone.)


Copyright © Kennel Lanjelins & Artmaster's Design

Respektera Copyright - låt grafik och bilder vara kvar på hemsidan

| Hem | Presentation | Historia | Våra hundar | Nyheter | Valpar | Resultat | Galleri | Länkar | Gästbok | E-mail